Piramidele uriase ce par ca se inalta dintr-o mare de frunzis, misterul ce invaluie fiecare structura in parte, precum si grandoarea padurii tropicale ar trebui sa ne dezvaluie cel putin o parte din grandoarea pe care o avea, candva, marele oras Tikal, situat langa Flores, in Guatemala. Acest loc a fost odata centru de ceremonii al mayasilor, care chiar si in zilele noastre atrage sentimentul de maretie pe care il putem avea doar in fata unei capodopere magistrale. Este cunoscut faptul ca civilizatia Maya a trecut printr-o perioada de progres in arhitectura, arta, calendare, scriere si, mai ales, sisteme astronomice, dand nastere uneia dintre cele mai vechi si deopotriva culturi a Americii. Iar o buna parte din aceasta cultura s-a raspandit si s-a pastrat de-a lungul Mexicului, Guatemalei si, desigur, de-a lungul unei parti importante din Belize.
Orasul Tikal a fost un important centru urban al mayasilor, acestia construind aici locuinte incredibile din punct de vedere arhitectural, si nu intamplator, deoarece se presupune ca aceasta asezare ar fi jucat un rol politic crucial, Tikal controland intreaga regiune. Dar importanta sa cermoniala avea sa fie stabilita in jurul anului 300 i.Hr., intinzandu-se pana undeva in anul 100 d.Hr., perioada in care au fost ridicate diferite temple si piramide. Numai ca apogeul avea sa fie atins, in Tikal, intre anii 600 si 800, aceasta fiind, de altfel, perioada clasica de dezvoltare. Tikal a devenit, astfel, un centru pentru zonele aflate in imprejurimi, mai cu seama din sud.
Aici, viata artistica si elitistica era la mare pret, cu atat mai mult cu cat realizarile mayasilor au depasit frontiere si au stabilit precedente. In centrul asezarii Tikal din Guatemala au fost construite complexe de cladiri, pe cat de impresionante, pe atat de importante din punct de vedere istoric si cultural, precum si piete aflate langa palate la fel de uluitoare. Ruinele acestor structuri inca mai pot fi vazute in Tikal, asemenea piramidelor uriase si templelor, toate unite intre ele prin cai de acces si rampe.
Cinci piramide impresionante prin dimensiuni, unele cu temple in varf, cum ar fi Templul Jaguarului de deasupra Piramidei I, cum a fost denumita, stau marturie pentru una dintre cele mai evoluate civilizatii din lume. Dar cea mai inalta dintre acestea, este Piramida a IV-la, aceasta avand o inaltime de 65 de metri. Splendida structura danuie peste padurea tropicala de multe secole si nu degeaba a fost numita una dintre cele mai inalte constructii din lumea antica.
Printre alte vestigii pe care civilizatia mayasa le-a lasat in urma, mentionam stelele funerare sculptate in piatra, morminte, o mare piata si de rezervoarele de apa. Insa aceasta perioada de mare prosperitatea avea sa apuna dupa anul 800, cand Tikal a inceput sa traverseze vremuri de declin total, ca prin anii 900, sa dispara complet. Datorita importantei sale istorice si culturale, Tikal a fost transformat in parc national, in anii 1950, fiind, de asemenea, inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1979. Cei care vin sa viziteze Tikal trebuie sa stie ca mai pot vedea, la aproximativ 20 de kilometri nord de aceasta minunata asezare, si vestigiile unui oras mayas mai mic, Uaxactun.