Avocettina infans este o specie de tipar abisal care populeaza toate apele temperate, tropicale si subtropicale de pe Glob, la adancimi cuprinse intre 50-4500 m. Acest peste nu apare deloc in Marea Mediterana si Oceanul Pacific de Est.

Are corpul foarte subtire si lung de pana la 75 cm, puternic comprimat lateral, terminat cu o coada ingusta de forma unui bici. Coloritul este in nuante intunecate de maroniu sau negru. Interesante la aceasta specie sunt maxilarele care au o forma alungita si subtire si sunt dotate cu numerosi dinti, cu ocluzie incompleta. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, cu irisul de culoare inchisa.

Exemplarele tinere care nu au ajuns la maturitate se aseamana foarte mult intre ele ca aspect si colorit. La varsta adulta masculul se schimba radical fata de femela, maxilarele se scurteaza mult iar o parte din dinti cad.

Datorita diferentelor clare dintre cele doua sexe cercetatorii aveau tendinta sa considere masculul si femela ca apartinand unor specii diferite. In urma expeditiilor stiintifice realizate aceste exemplare au fost capturate cu echipamente speciale si analizate, astfel s-a ajuns la concluzia ca apartin aceleiasi specii.

Citește și:  Peștele-panteră (Cromileptes altivelis), pește de pradă din arealul Indo-Pacific
Tiparul abisal Avocettina infans, Foto: dkimages.com
Tiparul abisal Avocettina infans, Foto: dkimages.com

Totusi pana in prezent se cunosc foarte putine lucruri despre pestele Avocettina infans, despre modul sau de viata. Cert este ca are inotatoarea dorsala foarte lunga, alcatuita din 350 raze, inotatoarea codala mult redusa, aripioarele pectorale relativ mici, iar inotatoarea anala fina, formata din 265-270 raze.

Conform specialistilor hrana acestor pesti este alcatuita mai ales din crustacee mici, iar reproducerea este ovipara. Pentru pescarii amatori aceasta specie nu prezinta nici un interes.

Pestele Avocettina infans face parte din ordinul Anguilliformes, familia Nemichthyidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.