Top 10 cei mai mici dinozauri care au trait in era Mezozoica cu milioane de ani in urma:
1. Lagosuchus talampayensis – Avea corpul foarte mic, nu depasea lungimea de 0,4 m. Este cunoscut si sub denumirea de ,,iepurele crocodil” si a trait in perioada Triasicului mijlociu, cu aproximativ 235 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina, in anul 1971, de catre Alfred S. Romer. Era un pradator care alerga cu mare viteza, astfel de cele mai multe ori reusea sa prinda imediat prada si sa scape prin fuga de dinozaurii carnivori. Avea corpul zvelt, coada lunga si subtire, picioarele alungite si bine dezvoltate. Se deplasa atat biped cat si patruped si reusea, de asemenea, sa faca salturi ample.
2. Marasuchus lilloensis – Avea lungimea corpului de 0,4 m si era considerat un posibil stramos al dinozaurilor. A trait pe teritoriul triasic al Argentinei, cu aproximativ 230 milioane de ani in urma. Ca aspect general era un animal preistoric foarte mic, sprinten si agil, cu membrele posterioare extrem de lungi de parca alerga pe catalige. Coada era foarte lunga si subtire, gatul scurt sustinea capul ingust, falcile erau dotate cu dinti mici si foarte ascutiti. Era cu siguranta un pradator biped care vana mai ales insecte.
3. Microraptor – Avea lungimea corpului de 0,8 m si inaltimea de 0,3 m. A trait in acum 130 milioane de ani pe teritoriul cretacic al Asiei. Paleontologii considera ca avea corpul foarte subtire, acoperit cu penaj mai alea pe partea dorsala, picioare si coada. Se banuieste ca unele exemplare aveau cate un smoc de pene si pe cap, iar daca se catarau la inaltimi mari puteau plana cu usurinta pana la sol.
4. Campsognathus longipes – Avea lungimea corpului de 0,9 m, inaltimea de 0,26 m si greutatea de 3 kg. Este considerat cel mai mic teropod care a trait in perioada Jurasicului, cu aproximativ 150 milioane de ani in urma. Acest carnivor biped alerga cu viteza mare mentinandu-si echilibrul corpului cu ajutorul cozii lungi si subtiri, maxilarele sale erau dotate cu dinti netezi in partea anterioara si zimtati pe partile laterale. Hrana sa era alcatuita din insecte, mici animale si vertebrate.
5. Archaeopteryx lithographica – Avea lungimea corpului de 0,9 m, inaltimea de 0,3 m si greutatea de 0,9 kg. Aceasta specie era considerata de unii paleontologi cea mai primitiva pasare, ramasitele sale fosile dateaza din perioada Jurasicului superior, de acum 150 milioane de ani si au fost descoperite in Bavaria – Germania, in anul 1860. Expertii considerau ca Archaeopteryxul este o forma de tranzitie intre dinozauri si pasari.
6. Eoraptor lunensis – Avea lungimea corpului de 1 m, inaltimea de 0,30 m si greutatea de 10 kg. A trait cu aproximativ 231 milioane de ani in urma, pe teritoriul triasic al Argentinei. Era carnivor, hrana sa fiind formata din insecte, soparle si mici animale. Unii cercetatori au ajuns la concluzia ca era omnivor si dieta sa era extrem de variata.
7. Fabrosaurus – Avea lungimea corpului de 1 m si inaltimea de 0,50 m. Reprezinta o forma primitiva a grupului de dinozauri ce apartin ordinului Ornithischia. A trait in perioada Jurasicului mijlociu, pe teritoriul unde azi se afla China, era erbivor, biped si avea membrele posterioare extrem de lungi astfel incat il ajutau sa fie un alergator foarte bun. Avea coada rigida si lunga, cu rol in mentinerea echilibrului si falcile dotate cu dinti ce nu reuseau sa mestece foarte bine hrana vegetala.
8. Saltoposuchus connectens – Avea lungimea corpului de 1,1 m, inaltimea de 0,25-0,50 m si greutatea de 20 kg. Popula regiunile triasice ale Europei si Americii de Nord, cu aproximativ 215 milioane de ani in urma. Pentru prima data a fost descris in anul 1921 de catre paleontologul Friedrich von Huene, in anul 1921. Avea conformatia corpului lunga si subtire, coada mare, membrele posterioare mai robuste decat cele anterioare, craniul alungit, botul scurt si triunghiular, falcile prevazute cu dinti mici si foarte ascutiti.
9. Turfanosuchus dabanensis – Avea lungimea corpului de 1,2 m, inaltimea de 0,51 m si greutatea de 20 kg. A trait cu aproximativ 230 milioane de ani in urma pe teritoriul triasic al Asiei. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in China si descrise de paleontologul Young in anul 1973. Ca aspect general se asemana oarecum cu o soparla, doar ca avea cele patru membre mai inalte si mai robuste. Coada si gatul erau foarte lungi, craniul mare si puternic, falcile prevazute cu dinti ascutiti perfect adaptati pentru dieta carnivora.
10. Procompsogonatus triassicus – Avea lungimea corpului de 1,2 m, inaltimea de 0,26-0,30 m si greutatea de 1 kg. A fost un dinozaur carnivor care se hranea cu insecte si mici mamifere. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Germania si dateaza din perioada Triasicului, de acum 221 milioane de ani. A fost un mare vanator, avea simturile foarte bine dezvoltate, alerga rapid pe cele doua picioare din spate, echilibrandu-si corpul si schimbandu-si directia cu ajutorul cozii lungi si subtiri. Avea oasele scheletului goale la interior, astfel greutatea corpului era mult diminuata, iar membrele anterioare terminate cu gheare ascutite erau folosite pentru a rupe prada cu ele.