De-a lungul timpului, operele de arta au reprezentat un subiect de mare interes fata de infractorii din intreaga lume care nu au ezitat sa fure unele dintre cele mai fabuloase opere cu scopul de a le vinde contra unor sume exorbitante sau pentru a cere drept rascumparare sume la fel de mari. De aceea, in randurile care urmeaza, am realizat un top 10 al celor mai cunoscute jafuri de opere de arta din intreaga lume.
1. Furutul celebrei picturi „Mona Lisa” (Gioconda) din anul 1911 reprezinta unul dintre cele mai cunoscute jafuri de opere de arta din intreaga lume. Furtul nu s-a petrecut asa cum va asteptati, ci infractiunea a fost infaptuita chiar de catre unul dintre paznicii celui mai celebru muzeu din lume, Muzeul Luvru. Acesta cunostea foarte bine programul locului in care lucra de mult timp si nu i-a fost greu sa patrunda in muzeu in timp ce oamenii de serviciu faceau curatenie, moment in care alarmele erau oprite. Vincenzo Peruggia, pentru ca acesta este numele infractorului, a reusit sa scoata pictura din rama si sa o ascunda sub palton. Scopul? Pare incredibil insa cel care a devenit cel mai cunoscut hot de opere de arta a furat pictura realizata de catre Leonardo da Vinci cu scopul de a o readuce in tara de origine, adica in Italia. Dat fiind acest motiv, furtul a ramas drept cel mai cunoscut jaf al unei opere de arta din intreaga istorie.
2. In anul 1876 are loc un celebru jaf al unei deosebite opere de arta. Este vorba despre furtul picturii care poarta numele “Ducesa de Devonshire”, opera unuia dintre cei mai importanti pictori britanici, Thomas Gainsborough. Jaful a fost infaptuit de catre Adam Worth, o persoana care a mai avut astfel de antecedente doar ca tinta principala au reprezentant-o bancile. Acesta voia sa vanda pictura pe care a furat-o pentru a face rost de banii necesari eliberarii fratelui sau din inchisoare insa cum acesta a fost eliberat, infractorul a hotarat sa pastreze pictura pe care a vandut-o cativa ani mai tarziu. Acest jaf a devenit atat de celebru, incat a reprezentat subiectul unor opere literare si chiar a unor productii cinematografice cum ar fi Sherlock Holmes.
3. Chiar si in timpurile de mult apuse, in secolul al XV-lea, cand valoarea operelor de arta a inceput sa fie recunoscuta la un alt nivel, jafurile care aveau ca tinta operele de arta erau frecvente. In acest fel, in anul 1473 este furata una dintre cele trei opere de referinta ale pictorului Hans Memling – “Judecata de apoi” de catre un pirat. Intr-un final, opera a ajuns in Polonia, la Catedrala Gdnask, acolo unde a si ramas.
4. “Colectia lui Stephane Breitwieser” nu este numele unei colectii de arta, ci numele asa-zisei colectii pe care Stephane Breitwieser, un veritabil hot de opere de arta ale carui motive nu sunt deloc legate de partea financiara ci, din contra. Stephane Breitweiser este un iubitor de arta insa situatia materiala nu i-a permis niciodata sa investeasca in opere de arta, asa ca a inceput sa lucreze ca ospatar in mai multe orase din Europa si in timpul liber sa “vizite” marile muzee de unde a furat operele de arta care au format o impresionanta colectie care depaseste 2 milioane de dolari.
5. Furtul capodoperei lui Rembrandt – potretul lui „Jacob De Gheyn III” nu doar ca este unul dintre cele mai cunoscute jafuri de opere de arta din lume, insa opera in sine este una dintre cele mai des aflate in vizorul infractorilor. Primul jaf a avut loc in anul 1981, iar pictura a fost gasita mult mai tarziu.
6. In anul 2004 are loc un mare jaf in cadrul Muzeului Munch din Oslo. Doi infractori inarmati au amenintat conducerea muzeului si au reusit sa fure una dintre cele mai de pret opere din intreaga istorie a artei – “Strigatul” lui Edward Munch. Dupa cativa ani, picturile au fost recuperate si vinovatii au fost prinsi.
7. Cel mai cunoscut furt al unor opere de arta pe teritoriul Statelor Unite s-a petrecut in anul 1990 in cadrul Muzeului Isabella Stewart Gardner. Se pare ca infractorii au patruns in muzeu dupa ce s-au prezentat deghizati in politisti, iar naivitatea paznicilor a dus la pierderi de peste 300 de milioane de dolari. Printre operele furate se afla si celebra pictura a artistului Johannes Vermeer – “Concertul”.
8. In anul 1994 are un loc un mare jaf in Frankfurt. Dupa ce s-au inchis in interiorul muzeului, hotii au furat trei importante opere de arta printre care se numara si pictura lui J.M.W. Turner – “Lumina si culoare”. Desi infractorii au fost gasiti, operele de arta nu au fost gasite nici pana in prezent.
9. Tot un mare jaf de opere de arta a avut loc in Sao Paolo, in anul 2007. In cateva minute, trei infractori au reusit sa fure opere in valoare de aproximativ 60 de milioane de dolari. Din fericire, operele de arta au fost gasite si infractorii arestati.
10. Un an mai tarziu, Muzeul de Arta din Zurich este scena unui alt jaf de opere de arta care a intrat in istorie. Inarmati si cu fetele acoperite de masti, infractorii au reusit sa fure mai multe opere de arta. Desi cei trei infractori nu au fost prinsi nici in momentul de fata, doua dintre operele furate nu au fost gasite.