Fabuloasa lume a artei ar fi imposibila fara existenta dealerilor de arta, acele persoane sau companii care se ocupa cu promovarea, cumpararea si vanzarea ulterioara a operelor de arta, precum si cu organizarea licitatiilor sau a diverselor evenimente. In randurile urmatoare va vom prezenta un top 10 dealeri de arta din lume, nu inainte de a contura mai pe larg importantul rol al dealerilor de arta.

Dealerii de arta exista inca din vremuri indepartate, acestia fiind intermediarii intre artisti si iubitorii de arta. De cele mai multe ori, un dealer de arta isi alege artistii pe care ii reprezinta si, de asemenea, acesta mentine o stransa legatura cu toate muzeele si galeriile de arta aferente pentru a fi in permanenta la curent cu evenimentele care se petrec in acest frumos si interesant domeniu. Cunostintele de istorie ale artei sunt foarte importante pentru un dealer de arta, de aceea cei mai multi dintre acestia studiaza timp de cativa ani inainte de a imbratisa aceasta meserie foarte fructuoasa din punct de vedere material. Pentru ca aceasta meserie presupune studierea istoriei artei, foarte multi critici de arta au imbinat utilul cu placutul si au ales sa faca si aceasta activitate. Studiile sunt necesare pentru ca dealerul de arta sa poata stabili cat se poate de corect valoarea unei opere de arta in sine, dupa ce realizeaza o atenta comparatie intre mai multe opere.

Larry Gagosian, Foto: artistsonart.wordpress.com
Larry Gagosian, Foto: artistsonart.wordpress.com

1. Unul dintre cei mai importanti dealeri de arta ai tuturor timpurilor este Larry Gagosian, pe numele sau adevarat Lawrence Gilbert Gagosian. Faimosul dealer de arta de origine americana s-a nascut in 1945 in Los Angeles si a avut o activitate prolifica in domeniul artistic. Dupa terminarea studiilor de literatura engleza, Gagosian isi deschide o mica afacere, activitatea sa principala fiind vanzarea posterelor, Dupa putin timp isi incheie afacerea si il intalneste pe Douglas S. Cramer un important producator TV. In anul 1978, Larry Gagosian isi deschide prima galerie de arta si a inceput sa cunosca din ce in ce mai multi artisti celebrii. Afacerea dealerului de arta s-a extins cu o mare rapiditate, iar numarul expozitiilor gazduite de acesta este foarte mare si nu este de mirare ca la sfarsitul anului 2011, revista de arta ArtReview l-a numit “cea mai influenta persoana din intreaga lumea a artei”.

Klaus Perls in stanga, Foto: alpha.app.net
Klaus Perls in stanga, Foto: alpha.app.net

2. Un alt important dealer de arta din intreaga lume este Klaus Perls, de origine germana, nascut in anul 1912 in Berlin. Pasionat de arta inca de la o varsta frageda si influentat de catre parintii sai, importanti dealeri de arta de asemenea, Klaus Perls studiaza istoria artei. In anul 1935 se muta alaturi de mama sa in Paris unde au deschis o galerie de arta, insa apogeul il cunoaste in anul 1937 cand se muta in New York si infiinteaza galeriile de arta ca poarta numele familiei Perls. Colaborarea cu mari artisti moderni ai Statelor Unite si nu numai, au facut ca expozitiile si galeriile de arta organizate de catre Klaus Perls sa fie renumite in intreaga lume.

Martha Hopkins Struever, Foto: unclepauliesworld.blogspot.ro
Martha Hopkins Struever, Foto: unclepauliesworld.blogspot.ro

3. Martha Hopkins Struever nu este doar un important dealer de arta, ci este si o scriitoare desavarsita, fiind in acelasi timp si profesoara de istoria artei, specializata pe cultura amerinidiana. Tot din pasiunea pentru cultura amerindienilor, Martha Hopkins Strueve a inceput sa colectioneze opere de arta din aceasta categorie in anul 1971, urmand ca in anul 1976 sa deschida prima galerie de arta. Criticii de arta sustin ca rolul sau a fost unul foarte important din punct de vedere cultural pentru ca operele de arta pe care aceasta le-a promovat de-a lungul timpului au insemnat o cunoastere mai adanca a frumoasei culturi amerindiene. De asemenea, scrierile sale completeaza munca acerba pe care o realizeaza in calitate de dealer de arta si reprezentant al impresionantei culturi.

Theo Van Gogh dreapta, Foto: albuenchapinbananero.blogspot.ro
Theo Van Gogh dreapta, Foto: albuenchapinbananero.blogspot.ro

4. Fratele celebrului Vincent van Gogh, Theo van Gogh (1857 – 1891) a fost unul dintre cei mai cunoscuti dealeri de arta germani. Desi era cu 4 ani mai mic decat fratele sau, Theo i-a oferit intotdeauna sprijinul celui din urma, Vincent van Gogh fiind sustinut atat din punct de vedere moral, cat si din punct de vedere financiar de catre fratele sau. Interesul lui Theo van Gogh pentru arta nu doar ca l-a influentat pe fratele mai mare, insa activitatea sa in calitate de dealer a avut o mare contributie pentru intreaga lume artistica a momentului, in sensul ca Theo van Gogh a fost cel care a facut mai usoara legatura dintre arta impresionista franceza si germana si publicul reticent. Printre artistii pe care i-a reprezentat se numara Paul Cezanne, Paul Gaugain, Henri Rousseau si Henri de Toulouse-Lautrec.

Citește și:  Primele dovezi ca exista si alte universuri
Ambroise Vollard, Foto: abook-club.ru
Ambroise Vollard, Foto: abook-club.ru

5. Arta franceza contemporana a fost influentata intr-o foarte mare masura de activitatea dealerului de arta Ambroise Vollard (1866-1939), considerat drept unul dintre cei mai influenti dealeri de arta ai secolului XXI. In anul 1893, dupa terminarea studiilor, isi deschide o mica afacere bazata pe comercializarea unor opere de arta a unor artisti necunoscuti pana la momentul respectiv, insa nu a trecut foarte mult timp pana cand expozitiile sale au inceput sa reprezinte un centru de interes pentru viata culturala a Frantei. Printre artistii ale caror opere de arta Ambroise Vollard le-a promovat se numara André Derain, Paul Gauguin, Aristide Maillol si chiar Pablo Picasso si Vincent van Gogh. Mai mult decat atat, Ambroise Vollard a realizat biografii remarcabile ale unor artisti precum Paul Cézanne, Edgar Degas sau Auguste Renoir.

Berthe Weill in stanga, Foto: bertheweill.com
Berthe Weill in stanga, Foto: bertheweill.com

6. A reprezentat un competitor de seama pentru Ambroise Vollard, insa a fost cea care a organizat prima expozitie in Paris destinata lui Pablo Picaso si Henri Matisse. Este vorba despre Berthe Weill, un dealer de arta al carui rol in dezvoltarea artei contemporane a secolului XX a fost unul enorm. Lucrand intr-un magazin de atichitati, tanara Berthe Weill a inceput sa fie atrasa de domeniul artistic, mai ales ca locul de munca i-a permis sa aiba contact cu persoane importante ale lumii culturale din Franta. Prolifica sa cariera in domeniul artei a fost atent conturata in memoriile pe care le-a scris timp de 30 de ani si pe care le-a publicat in anul 1933.

Jacques Seligmann, Foto: culture.gouv.fr
Jacques Seligmann, Foto: culture.gouv.fr

7. Un anticar desavarsit si un veritabil dealer de arta care a marcat atat activitatea artistica din Franta, cat si pe cea din Statele Unite, a fost si Jacques Seligmann (1858 – 1923). Desi s-a nascut in Germania, acesta s-a mutat in Paris in anul 1874 pentru a colabora cu un important critic de arta, ceea ce l-a determinat ca in anul 1880 sa isi deschida propria galerie. Dupa succesul din Paris, Seligmann se muta in New York, iar galeria sa de arta s-a putut mandri cu prezenta unor colectionari de seama ai domeniului artistic. Galeriile de arta ale lui Jacques Seligmann au cuprins in mare parte antichitati, acest lucru datorandu-se pasiunii dealerului pentru cultura antica.

Arnold Glimcher, Foto: misfitsarchitecture.com
Arnold Glimcher, Foto: misfitsarchitecture.com

8. Arnold Glimcher (Arne) este un cunoscut dealer si producator de film din Statele Unite fiind considerat, conform revistei Forbes, unul dintre cei mai importanti dealeri de arta ai tuturor timpurilor. Dragostea pentru arta l-a facut pe Glimcher sa studieze acest domeniu dupa care sa infiinteze Galeria de arta Pace in Boston in anul 1960. Trei ani mai tarziu, celebra galerie de arta este mutata intr-un oras mult mai prolific – New York, Galeria de Arta Pace promovand in prezent artisti contemporani precum Tara Donovan, Maya Lin si Chuck Close.

Joseph Duveen, Foto: commons.wikimedia.org
Joseph Duveen, Foto: commons.wikimedia.org

9. Arta britanica a secolelor XIX-XX a fost puternic influentata de activitatea dealerului de arta Joseph Duveen (1869-1939), acesta fiind considerat unul dintre cei mai importanti dealeri din istoria artei. Pasionat de arta si influentat fiind de compania condusa de parintii si fratii sai mai mari, acesta isi asuma riscul si le propune asociatilor sa promoveze artistii contemporani. Cu un impecabil simt critic, Joseph Duveen devine in scurt timp unul dintre cei mai importanti dealeri de arta din Europa si din intreaga lume, avand in vedere ca foarte multi cumparatori proveneau din Statele Unite. Pe langa operele artistilor contemporani, Duveen a avut intotdeauna o pasiune pentru operele antice, dar si pentru cele care apartin perioadei renascentiste, asa ca nu a ezitat sa isi extinda afacerea.

David Zwirner, Foto: dicasnewyork.com.br
David Zwirner, Foto: dicasnewyork.com.br

10. David Zwirner este un influent critic de arta contemporan, fiind fondatorul Galeriei David Zwirner. Conform sondajului realizat la inceputul anului 2012 de revista ArtReview, dealerul ocupa locul patru in topul celor mai importante persoane din lumea artei in prezent, iar pe teritoriul american a fost numit cel mai important dealer de arta al anului 2011. Pasiunea pentru arta a mostenit-o de la tatal sau, Rudolph Zwirner, un alt cunoscut dealer.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.