Top 10 dinozauri erbivori care au trait in era Mezozoica, cu milioane de ani in urma:

Argentinosaurus
Argentinosaurus

1. Argentinosaurus – Era un dinozaur erbivor de dimensiuni uriase specific Americii de Sud. A trait in perioada Cretacicului inferior, cu aproximativ 95 milioane de ani in urma. Daca ar fi sa-l comparam cu cei mai mari si mai grei dinozauri erbivori care au existat vreodata, Argentinosaurusul ocupa un loc de frunte printre acestia. Corpul sau urias masura 40 m si cantarea 80-100 tone. Coada sa era foarte lunga, gatul de asemenea extrem de lung, iar capul mic si ingust. Se deplasa patruped pe cele patru membre robuste asemanatoare cu cele de elefant. Conform expertilor Argentinosaurusul este cel mai mare dinozaur erbivor care a existat pe Terra.

Supersaurus
Supersaurus

2. Supersaurus – Acest gigant care a trait in perioada de sfarsit a Jurasicului, in America de Nord, avea lungimea de 42 m si greutatea de 50 tone. Ca aspect si mod de viata se asemana foarte mult cu Apatosaurusul si era unul dintre cei mai mari dinozauri cunoscuti. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Colorado, in anul 1970 si descrise de paleontologul James Jensen.

Seismosaurus
Seismosaurus

3. Seismosaurus – A fost numit ,,Soparla care cutremura pamantul” si considerat multa vreme cel mai mare animal preistoric. De asemenea, a fost cel mai masiv dintre toti dinozaurii care au trait in era Mezozoica, in perioada Jurasicului superior, cu aproximativ 156-145 milioane de ani in urma. Imensul Seismosaurus avea capacitatea sa-si tina cu usurinta gatul extrem de lung intr-o pozitie chiar orizontala, datorita prelungirilor vertebrelor din zona spatelui si a gatului, bifurcate in forma literei Y, ce dadeau posibilitatea ligamentelor care prindeau si articulau vertebrele una de alta sa se intinda mai usor.

Apatosaurus
Apatosaurus

4. Apatosaurus – A fost un erbivor pasnic de 23 m lungime si 80 tone care se hranea cu vegetatia din habitatul unde locuia, consuma tot felul de plante fragede, exceptand plantele acvatice sau cele mai fibroase. Era numit ,,Reptila zguduitoare” cu siguranta pentru ca avea un corp masiv care atunci cand se deplasa paruped zguduia puternic pamantul. Comparativ cu marimea corpului, capul era foarte mic, iar gatul si coada extrem de lungi.

Cu ajutorul gatului reusea sa ajunga la frunzele fragede ale copacilor inalti, iar cu narile sa localizeze cele mai gustoase plante. Singura sa preocupare era sa-si caute hrana, deoarece un asemenea animal avea nevoie de o cantitate mare de plante pentru a-si asigura energia necesara zilnica.

Brachiosaurus

5. Brachiosaurus – A fost denumita ,,Soparla cu brate” si este unul dintre cele mai mari si mai impunatoare animale preistorice care au trait pe uscat. Scheletul imens reconstituit al acestui dinozaur se afla expus la Muzeul de paleontologie al Universitatii Humboldt din Berlin. Dimensiunile unui Brachiosaurus erau colosale, avea lungimea corpului de 23 m, inaltimea de 12-13 m, umerii se aflau la inaltimea de 6,4 m de sol, humerusul bratului masura 2,1 m, iar greutatea corpului era de 38 tone.

Paleontologii au ajuns la concluzia ca acest dinozaur era mai mare fata de cativa elefanti africani la un loc. Capul sau era foarte mic comparativ cu dimensiunea corpului, pe frunte avea un cucui caracteristic acestei specii, membrele anterioare erau mai lungi decat cele posterioare la fel ca la girafa de azi.

Mamenchisaurus
Mamenchisaurus

6. Mamenchisaurus – Era un dinozaur erbivor urias, avea lungimea de 22-26 m, din care 11 m masura numai gatul extrem de lung, inaltimea la greaban era de 5 m, iar inaltimea totala era de 16 m. Aceasta creatura avea gatul cel mai lung din toate animalele care au trait pe Pamant. Gatul sau era sustinut de muschi puternici si suprapunerea vertebrelor il faceau sa fie rigid, cu miscari foarte lente. Fiind un mare consumator de plante cu siguranta popula regiunile cu paduri vaste cu vegetatie abundenta, cautand in special frunzele si mugurii fragezi ai copacilor. In perioada de imperechere masculii se intreceau intre ei la fel cum fac girafele de azi, pentru cucerirea femelelor.

Andesaurus
Andesaurus

7. Andesaurus – Era un urias erbivor cu gatul lung care popula zonele impadurite de pe teritoriul cretacic al Americii de Sud, cu 97 milioane de ani in urma. Conform paleontologilor Andesaurusul a fost un sauropod primitiv care ajungea la lungimea de 15 m, inaltimea de 6 m si greutatea de 20 tone. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1987 in Argentina si descrise in anul 1991 de paleontologii Jose Bonaparte si Jorge Calvo.

Diplodocus
Diplodocus

8. Diplodocus – A fost un erbivor gigantic al Jurasicului american. Dupa cum spun expertii unele exemplare ar fi putut ajunge la 30 m lungime, iar majoritatea la doar 25 m. Ca toate sauropodele avea gatul si coada extrem de lungi – gatul ajungea la 7,3 m, iar coada la 14 m. Corpul in sine masura cca. 4 m, iar capul era mic ajungea la 0,5 m. Numele Diplodocus se traduce ,,Doua barne” si face referire a perechea de oase care se dezvolta sub fiecare vertebra a cozii. Aceste oase aveau un rol foarte important – de protejare a vaselor sanguine si a tesuturilor moi din zona inferioara a cozii, in special atunci cand animalele se deplasau pe terenuri accidentale.

Acest lacom erbivor avea obiceiul de a se ridica pe membrele posterioare, de a-si curba coada sprijinindu-se pe ea ca pe un suport pe sol, pentru a ajunge la conurile si acele celor mai inalte conifere care predominau in peisajul jurasic. Acest sistem de hranire este adoptat si de girafe in regiunile de azi ale Africii. Singurele arme ale acestui urias in fata pradatorilor erau coada si bratele, dar mai mult decat atat acest dinozaur se baza cu siguranta pe structura sa impunatoare. Coada extrem de lunga era pusa in miscare de muschii foarte puternici si astfel cu ea putea lovi groaznic si matura in jurul sau totul pe o suprafata mare, punand pe fuga orice animal pradator.

9. Antarctosaurus – A fost un dinozaur erbivor de 20 m, care cantarea 20 tone si se hranea atat cu frunzele si mugurii copacilor, cu plantele de pe sol, cat si cu plantele acvatice. Avea corpul blindat cu placi mici osoase, de marimi diferite, capul extrem de mic, prevazut cu proeminente osoase frontale. Mersul sau era patruped pe toate cele patru picioare robuste si musculoase, gatul si coada erau lungi, iar maxilarele inzestrate cu dinti slabi. Acest sauropod a trait in perioada Creacicului, in regiunile impadurile din apropierea malurilor de ape ale Americii de Sud, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma.

Barosaurus
Barosaurus

10. Barosaurus – A fost un dinozaur erbivor ce masura 20-27 m si cantarea 10 tone, care a trait in Jurasicul superior, in urma cu aproximativ 150 milioane de ani. Capul era foarte mic, gatul lung de 9 m, cu vertebre ce aveau prelungiri ghimpate in forma literei Y, ce ii ofereau posibilitatea sa-si mentina gatul in pozitie aproape orizontala sau sa-l ridice la inaltimi mari intotdeauna in cautarea hranei vegetale preferate. Conform cercetatorilor de la Universitatea Columbia din SUA se banuieste ca aceasta creatura colosala avea mai multe inimi – trei mai mici in zona gatului si macar doua in cutia toracica – sangele fiind pompat de la una la alta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.