Un bun documentar despre astronomie trebuie sa includa si lucrurile pe care le stim, dar trebuie sa incerce sa raspunda la cele care au ramas nerezolvate. Acest top 10 documentare despre astronomie include documentarele care prezinta vastitatea universului si lupta omenirii de a intelege acest lucru.
10. Filme despre planeta noastra:
• Home (2009) – cu imagini aeriene din peste 54 de tari, documentarul “Home” este o descriere a modului in care sunt legate problemele Pamantului, dar cu un singur lucru responsabil: omul. Acesta incepe cu crearea si evolutia speciilor de animale de pe Pamant, inclusiv a omului, care incepe sa traiasca in pace cu natura. Insa cresterea accelerata a populatiei in ultimii 60 de ani si descoperirea petrolului au schimbat totul.
• The Privileged Planet (2004) – utilizand animatii uimitoare pe computer, precum si arhivele vizuale de la NASA, Institutul Telescopului Spatial Hubble, Agentia Spatiala Europeana, precum si de la alte observatoare importante din intreaga lume, documentarul “The Privileged Planet” (Planeta privilegiata) prezinta o vedere spectaculoasa a planetei noastre, a galaxiei si a intregului univers. Acest documentar ne arata ca Pamantul nu este doar locatia perfecta din galaxie adaptata pentru viata inteligenta, ci si locatia perfecta din galaxie pentru ca omul sa faca descoperiri stiintifice.
9. BBC: The Planets (1999) – in ultimii 40 de ani, fiintele umane s-au eliberat de Pamant si au calatorit pe alte lumi care orbiteaza in jurul soarelui. Navele spatiale au vizitat fiecare planeta, au descoperit zeci de noi sateliti si au demontat miturile care fusesera acceptate timp de secole. Acest documentar relateaza calatoriile noastre planetare, explica creatia si evolutia fiecarei planete si spune cum s-a devoltat intelegerea noastra a sistemului solar de la cele mai vechi timpuri la Galileo si pana in prezent.
8. Filme despre roboti pe Marte:
• Roving Mars (2006) – acest documentar spune povestea misiunii Mars Rover, care a fost martora la construirea a doua vehicule robotizate uimitoare, numite Spirit si Opportunity. Aceste vehicule au fost trimise pe suprafata planetei Marte, aterizand pe aceasta in vara anului 2003. Exista imagini care prezinta suprafata lui Marte, materialele realizate de vehiculele robotizate incercand sa ofere privitorilor o vizita placuta intr-o lume diferita.
• Five Years on Mars (2008) – “Five Years on Mars” (Cinci ani pe Marte) este un documentar produs de National Geographic care urmareste povestea a doua vehicule robotizate ce ar putea fi printre cele mai mari exploratoare din istoria astronomiei.
7. Stele de la Hollywood despre stele din spatiu
• Space (2001) – numit si “Hyperspace” (Hiperspatiul), acest documentar de trei ore facut de BBC consta in sase programe autonome, fiecare cu durata de aproximativ 30 de minute: “Star stuff”, “Staying alive”, “Black Holes”, “Are we alone?”, “New worlds” si “Boldly go”. Efectele vizuale, fotografiile si grafica pe calculator sunt uimitoare, iar efectele sonore si muzica sunt foarte adecvate. Toate acestea se combina pentru a crea o productie care distreaza si incurajeaza interesul pentru explorarea spatiului.
• Through the Wormhole (2010) – “Through the Wormhole” (Prin gaura de vierme) este un documentar prezentat de Morgan Freeman. Din ce suntem facuti? Ce a existat inainte de inceput? Suntem cu adevarat singuri? Toate aceste intrebari au fost unele dintre marile mistere la care au cugetat cele mai stralucite minti din istorie. Documentarul reuneste cele mai bune idei din astrofizica, astrobiologie, mecanica cuantica, teoria stringurilor si multe altele.
6. National Geographic: Journey to the Edge of the Universe (2008) – “Calatorie pana la marginea universului” este un documentar in care National Geographic prezinta prima calatorie non-stop precisa de la Pamant pana la marginea universului utilizand o singura fotografie neintrerupta realizata cu ajutorul tehnologiei CGI (Imagistica Generata pe Computer). Bazandu-se pe imaginile realizate de Telescopul Hubble, acest documentar exploreaza stiinta si istoria din spatele corpurilor ceresti indepartate din sistemul solar. Aceasta calatorie epica si spectaculoasa in cosmos ne duce de la Pamant, dincolo de Luna si de planetele vecine, in afara sistemului solar, pana la cele mai apropiate stele, nebuloase si galaxii si dincolo de acestea, chiar pana la marginea universului in sine.
5. The Elegant Universe (2003) – “Universul elegant” este un documentar care prezinta cele 11 dimensiuni, universuri paralele si o lume creata din stringuri. Nu este nimic SF, este teoria stringurilor.
4. Cosmos (1980) – Astronomul Carl Sagan este gazda si naratorul acestui documentar de 13 ore. Sagan descrie universul intr-un mod care face apel la publicul larg, prin utilizarea Pamantului ca punct de referinta, prin faptul ca vorbeste in termeni care pot fi intelesi de persoanele care nu se pricep la stiinta, prin legarea explorarii spatiului de cea a Pamantului de catre pionierii din vechime si prin citarea unor legende ale Pamantului, cum ar fi Biblioteca din Alexandria, drept metafore pentru evenimentele viitoare legate de spatiu. Printre subiectele favorite ale lui Sagan se afla originile vietii, cautarea vietii pe Marte, compozitia infernala a atmosferei lui Venus, vietile stelelor, calatoria interstelara si efectele atingerii vitezei luminii, pericolul ca omul sa se autodistruga cu propria tehnologie, precum si cautarea vietii inteligente in spatiu cu ajutorul tehnologiei radio.
3. Thrillere ecologice:
• An Inconvenient Truth (2006) – un vechi sustinator al mediului, Al Gore prezinta o gama larga de fapte si informatii intr-un mod grijuliu si convingator. “An Inconvenient Truth” (Un adevar incomod) nu este o poveste a disperarii, ci mai degraba un strigat care le cere oamenilor sa se uneasca pentru a proteja planeta pe care o impartim cu totii.
• The 11-th Hour (2007) – o privire la starea mediului la nivel global, inclusiv prezentarea unor solutii vizionare si practice pentru refacerea ecosistemelor planetei. Putem transforma cel mai intunecat ceas al omenirii in cel mai bun al acesteia. Generatia noastra este cea care va schimba lumea, pentru totdeauna.
2. Stephen Hawking’s Universe (1997) si Into the Universe with Stephen Hawking (2010) – “Stephen Hawking’s Universe” (Universul lui Stephen Hawking) este un documentar in sase parti realizat de cea mai mare minte stiintifica din lume, Stephen Hawking, care descrie toate reflectiile actuale legate de Big Bang, originile universului, materia intunecata, gaurile negre etc. Acesta include interviuri cu astronomi si oameni de stiinta importanti, unele comentarii facute de insusi Stephen Hawking si modele computerizate ale teoriilor. “Into the Universe with Stephen Hawking” (In univers cu Stephen Hawking) este un documentar in trei parti: “Are we alone?”, “Is time travel possible?” si “The story of everything”.
1. The Universe (2007-2010) – acest program educational are cinci sezoane si exploreaza multe intrebari si subiecte stiintifice legate de univers (Big Bang, soarele, planetele din sistemul solar, gaurile cosmice, alte galaxii, astrobiologie etc.) prin intermediul tehnologiei CGI, a ultimelor date si a interviurilor cu oamenii de stiinta.