Pentru multi dintre dumneavoastra, vizitarea muzeelor si edificiilor in care sunt incluse operele de arta ale artistilor consacrati din intreaga lume, a devenit un hobby in toata puterea cuvantului. Iata un top 10 al oraselor demne de vizitat pentru iubitorii de arta:

Roma, Foto: victorpicarra.wordpress.com
Roma, Foto: victorpicarra.wordpress.com

1. Roma
Capitala Italiei din anul 1870, oras de baza al Bisericii Catolice, Roma se afla pe malurile raului Tibru, strajuita fiind de cele sapte coline. Roma este orasul din Italia in care pur si simplu un iubitor de arta nu are cum sa se plictiseasca. Aproape fiecare atractie si obiectiv turistic si cultural are legatura cu arta ceea ce face ca Roma sa fie o atractie turistica de renume in toata lumea, mai ales ca o vacanta la Roma este accesibila pentru orice buzunar. Cea mai buna modalitate de a descoperi frumusetile Cetatii Eterne este sa o colindati la pas. In Roma, obiectivele care nu trebuie ratate daca sunteti mare iubitor de frumos sunt urmatoarele:

Colosseumul, una dintre cele mai impresionante cladiri ale Imperiului Roman, este un obectiv turistic impozant, vizitat zilnic de sute de turisti. Imensul obiectiv masoara 188 metri lungime, 156 metri latime si 48 metri inaltime. In trecut, Colosseumul putea primi circa 55.000 de spectatori care intrau prin cele 80 de porti. Are patru etaje, iar ultimul dintre ele continea locuri pentru clasele inferioare si pentru femei. La nivelul inferior erau rezervate locurile pentru cetatenii cei mai de seama ai Romei, iar sub nivelul solului erau camere si custi pentru animalele salbatice prevazute cu dispozitive mecanice cu ajutorul carora custile puteau fi ridicate, animalele intrand astfel direct in mijlocul arenei.

Fontana di Trevi este cea mai importanta  fantana in stil baroc din Roma, un monument deosebit din piata Trevi, cartierul Quirinale. In anul 1732, Papa Clement al XII-lea a dat ordin ca o mare fantana sa fie ridicata in Piata Trevi. Astfel, pentru aceasta indeletnicire, a fost angajat Nicola Salvi, desi mai existase un plan de constructie al unei fantani dupa un proiect de Bernini. Salvi a construit Fontana di Trevi pe baza vechiului proiect al lui Bernini, finisand-o in 1762.

Pantheonul este o cladire construita cu peste 1800 de ani in urma. Domul Pantheonului, cu o inaltime de peste 43 m, fiind cel  mai inalt dom din lume pana in 1436, moment in care a fost construita Catedrala din Florenta.

Printre alte monumente si cladiri din Roma demne de vizitat de catre orice iubitor de arta se mai numara: Columna lui Traian, Piazza di Spagna, Forumul Roman si Dealul Palatin, Campidoglio cu celebra scara cunoscuta sub numele de Cordonata, decorata cu statui ale unor lei egipteni din granit la baza, iar in varf strajuind statuile lui Castor si Polux, Muzeele Capitoline.

Londra, Foto: markosun.wordpress.com
Londra, Foto: markosun.wordpress.com

2. Londra
Desi este categorisit drept unul dintre cele mai scumpe orase din lume, capitala Regatului Britanic ramane una dintre cele mai vizitate locatii turistice cu un potential artistic nemaipomenit, vizitata anual  de milioane de turisti si iubitori de arta. Mayfair, Piccadilly, St. James’s, Kensington,Chelsea sunt doar cateva dintre zonele interesante cu potential turistic si artistic din Londra.
Unde pot merge iubitorii de arta si de istorie in Londra si ce pot vizita? Daca ajungeti in Londra nu ezitati sa vizitati Big Benul, Palatul Buckingham, Parlamentul, Madame Tussauds, British Musseum, Tower Brigde, Palatul Kensington, Piata Trafalgar, Turnul Londrei, Catedrala Sf. Paul, Biserica Sf. Petru din Westminster (Westminster Abbey).

Trebuie amintit faptul ca British Museum este cel mai vechi muzeu de arta si printre cele mai mari muzee din intreaga lume, adapostind peste sase milioane de obiecte de arta si desfasurand 94 de expozitii permanente si temporare.

Paris, Foto: detodounpocojimm.blogspot.ro
Paris, Foto: detodounpocojimm.blogspot.ro

3. Paris
Capitala Frantei este un oras deosebit, denumit drept cel mai romantic oras din lume, plin de atractii turistice si istorice, presarat cu numeroase muzee unde pot fi admirate unele dintre cele mai faimoase capodopere din intreaga  istorie a artei. Un iubitor de arta trebuie sa-si rezerve timp din belsug pentru vizitarea Parisului pentru ca are multe obiective de acoperit: Arcul de Triumf, Turnul Eiffel, Basilica Sacre Coeur, Muzeul Louvre, Catedrala Notre Dame, Domul Invalizilor, Pantheonul asezat pe muntele Ste-Genevieve, aproape de Universitatea Sorbonna si de Gradinile Luxembourg, Muzeul d’Orsay, Palatul Versailles, unul dintre cele mai mari si mai impunatoare castele din lume, Muzeul Orangerie, Opera din Paris, Conciergerie si Sfanta Capela, templul grecesc “La Madeleine”, Muzeul Rodin-ridicat in cinstea celui mai cunoscut sculptor al Frantei, Auguste Rodin, Grand Palais, Arenes de Lutece (care atesta mostenirile romane ale Parisului), Chateau de Vincennes, etc.

Citește și:  Fructele acai (Euterpe oleracea) - Stiati ca …
Berlin, Foto: dayemocorrerdavida.wordpress.com
Berlin, Foto: dayemocorrerdavida.wordpress.com

4. Berlin
Situat pe raul Spree in Bundesland, statul federal Brandenburg, Berlinul este cel mai mare oras al Germaniei si capitala acesteia, o destinatie turistica deosebita care este vizitata de foarte multi iubitori de arta si istorie din intreaga lume.

Insula Muzeelor din Berlin – veritabil sanctuar al artei si stiintei – reprezinta un complex de cinci muzee care contin obiecte vechi de peste 6000 de ani, de o valoare incontestabila. De asemenea, Berlinul este recunoscut si pentru numeroasele galerii de arta, unde pot fi admirate sculpturi si tablouri ale lui Van Gogh, Cezanne sau Picasso. Ce nu trebuie sa ratati atunci cand mergeti in vacanta la Berlin: Poarta Brandenburg, Alexanderplatz, Reichstag, sediul Parlamentului German, Biserica Memoriala Kaiser-Wilhelm, Berliner Dom – catedrala in stil baroc construita intre 1894 si 1905, Scloss Charlottenburg – palat in stil baroc, etc.

Madrid, Foto: tavport.com
Madrid, Foto: tavport.com

5. Madrid
Capitala Spaniei, Madridul, este un oras in care, daca ajungeti, cu siguranta nu aveti cum sa va plictisiti. Numeroase muzee si obiective turistice fac din Madrid unul dintre cele mai vizitate orase din Spania. Iata ce nu trebuie sa ratati daca ajungeti in inima Madridului: Plaza Mayor, Palatul Regal sau Palacio Real, cel mai mare si unul dintre cele mai impunatoare palate din Europa, Puerta de Alcala, Catedrala Almudena, Plaza Puerta del Sol, Muzeul Prado, Plaza de Cibeles, Templul din Debod-dedicat zeilor Amon si Isis, Palatul Santa Cruz, Centrul de Arta Regina Sofia.

Florenta, Foto: art.montana.edu
Florenta, Foto: art.montana.edu

6. Florenta – Un oras romantic si centrul artistic al Italiei medievale si renascentiste; un oras foarte frumos, situat pe malurile raului Arno, care abunda in palate vechi, domuri, biserici care ascund splendide opere de arta, cu prezenta celei mai inalte galerii de arta cunoscuta in intreaga lume (Galeriile Uffizi) Florenta este un loc de vis pentru iubitorii de arta. Datorita arhitecturii deosebite, centrul istoric al orasului Florenta a fost introdus pe lista Patrimoniului Universal UNESCO. Artisti precum Michelangelo, Donatello si Leonardo Da Vinci au contribuit la infrumusetarea orasului Florenta. Ce puteti vizita daca ajungeti in romanticul oras: Galeria Uffizi – cel mai important muzeu din Florenta, Basilica di San Lorenzo – biserica parohiala a familiei de Medici, Piazza della Signoria, Parcul Boboli, Muzeul National Bargello din Florenta care expune o colectie de sculpturi renascentiste, Biserica Orsanmichele, Loggia dei Lanzi-o galerie cu arcade deosebite construita de arhtectul florentin Simone di Grancesco Talenti, cu sculpturi exceptionale, Palazzo Pitti-veritabil complex muzeal, Galleria dell’Academia.

New York, Foto: molodejno.ru
New York, Foto: molodejno.ru

7. New York – cel mai populat oras din Statele Unite si una dintre cele mai mari zone urbane din lume, New Yorkul este botezat ”capitala artei”, adapostind noua dintre cele mai importante muzee ale Americii: Muzeul del Barrio, Muzeului Orasului New York, Muzeul Evreiesc, Muzeul National de Design Cooper Hewitt, Academia Nationala si Scoala de Arte Frumoase, Muzeul Solomon R. Guggenheim, Galeria Neue din New York, Institutul Goethe/Centrul Cultural German si Muzeul Metropolitan de Arta.

Viena, Foto: duschelapartments.com
Viena, Foto: duschelapartments.com

8. Viena
Un oras european compact si plin de atractii turistice. Daca ajungeti in Viena, trebuie sa vizitati minunatul Palat Schonbrunn, Muzeul de Istorie al Artei-Kunsthistorisches Museu care se afla intr-o cladire de pe Bulevardul Ring fiind unul dintre cele mai importante muzee de arta si arta decorativa din lume, Catedrala gotica Sf Stefan, Palatul Belvedere, Palatul Hofburg, Opera de Stat din Viena – Wiener Staatsoper, una dintre cele mai importante opere din lume, cladirea Primariei, Muzeul Albertina, Turnul Dunarii, Casa lui Mozart, Biserica Sfantul Karl – un minunat edificiu in stil baroc, Teatrul National din Viena, Cartierul Muzeelor din Viena, etc.

Amsterdam, Foto: leconvenzioni.com
Amsterdam, Foto: leconvenzioni.com

9. Amsterdam
Cu o arhitectura impresionanta, Amsterdamul este o destinatie ideala chiar si pentru a ne relaxa in week-end, imbinand stilul architectonic deosebit cu modernitatea. Amsterdam nu este cunoscut doar pentru Cartierul Rosu ci si pentru: Muzeul figurilor de Ceara Madame Tussaud’s, Muzeul Van Gogh –Piata Dam si Monumentul National, Casa Anne Frank (una dintre victimele de origine evreiasca din cel de-al Doilea Razboi Mondial), Palatul Regal, Muzeul National, Muzeul Torturilor, Muzeul de Istorie, Muzeul Lalelelor, etc.

Sydney, Foto: myapp.com.tw
Sydney, Foto: myapp.com.tw

10. Sydney
Sydney, un deosebit port natural de pe coasta de sud-est a continentului australian, a oferit si  ofera iubitorilor de arta o experienta de neuitat, printre principalele atractii numarandu-se Galeria de Arta din Sydney, Discovery Museum, Opera House Sydney si Muzeul Australiei, unul dintre cele mai importante muzee din intreaga lume.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.