Pictura este una dintre cele mai impresionante arte, iar numarul pictorilor care au revolutionat in adevaratul sens al cuvantului acest fabulos mijloc de exprimare artistica nu este deloc unul mic. Asa ca, in randurile care urmeaza, va vom prezenta un top 10 pictori din lume.
1. Cel mai mare pictor al tuturor timpurilor este considerat a fi Pablo Picasso (1881 – 1973) chiar daca, inaintea acestuia, au mai existat cateva nume rasunatoare care au schimbat in adevaratul sens al cuvantului intreaga istorie a artei si mai ales domeniul artistic al secolului XX. Pablo Picasso s-a nascut in anul 1881 intr-o familie spaniola, iar ambitia de a reusi pe drumul pe care si-a propus sa mearga l-a propulsat in varful topurilor celor mai importanti artisti ai lumii. Inca de la o varsta frageda, cel care avea sa devina unul dintre cei mai importanti artisti ai tuturor timpurilor si-a exprimat intr-un mod inedit pasiunea pentru desen si pictura, primul cuvant pe care acesta l-ar fi pronuntat fiind, dupa spusele mamei sale, „piz” – o prescurtare a cuvantului care in spaniola inseamna creion. Inca de la varsta de 7 ani, tanarul Picasso incepe sa primeasca lectii de arta chiar de la tatal sau insa momentul declansator al carierei artistice are loc pentru el in anul 1900 dupa ce Picasso s-a mutat in Paris unde frigul l-a determinat pe tanarul artist sa isi arda picturile pentru care muncea ore in sir pentru a incalzi camera pe care o impartea cu Max Jacob. Treptat, lucrurile au inceput sa se imbunatateasca iar picturile lui Picasso intra in vizorul colectionarilor de prestigiu. De-a lungul timpului, Picasso a imbratisat mai multe teorii artistice, acesta fiind si principalul motiv pentru care operele sale sunt foarte diferite in privinta continutului, insa un lucru este sigur: operele lui au dominat intreaga cultura a secolului XX iar in cultura moderna, Pablo Picasso este unul dintre modelele de referinta, un model care straluceste prin operele pe care le-a realizat (Viata, Femeie pe fotoliu, Les Demoiselles d’Avignon, Guernica, Baiatul cu pipa fiind doar cateva dintre operele de referinta ale marelui pictor).
2. Cel de al doilea loc in topul celor mai importanti pictori ai lumi care, ca si Pablo Picasso, a avut o imensa contributie la formarea artei in sine, este Leonardo da Vinci. Ce este interesant este faptul ca da Vinci nu s-a facut remarcat doar prin pictura, ci si prin sculptura, gandirea filozofica si inventiile pe care le-a dus la bun sfarsit. Vorbind doar din punctul de vedere al picturii, Leonardo da Vinci a reprezentat un simbol al picturii renascentiste din intreaga lume. Acesta s-a nascut in anul 1452 si in timpul copilariei nu a cochetat prea mult cu arta, ci mai mult cu stiintele exacte. Abia dupa varsta de 10 ani acesta incepe sa simta un oarecare interes fata de arta si la varsta de 14 ani incepe sa o si studieze in Florenta. Da Vinci a devenit cunoscut in foarte scurt timp datorita numeroaselor sale abilitati si insusi Regele Frantei a afirmat la un moment dat ca „nimeni nu stie mai multe decat da Vinci”. Revenind la pictura, artistul a considerat intotdeauna ca, pentru a realiza picturi ale oamenilor, obiectelor sau chiar ale naturii este foarte important sa fie inteleasa structura acestora, fapt pentru care da Vinci a devenit un adevarat „psiholog” al acestei arte. Leonardo da Vinci este inventatorul tehnicii sfumato prin care artistul a afirmat ca poate reda cel mai bine emotiile si trairile invaluite in misterul culorilor. Cea mai faimoasa pictura a lui da Vinci este Mona Lisa insa, alaturi de aceasta, Batalia de la Anghiari, Cina cea de taina si Madonna cu pruncul sunt alte cateva picturi de referinta.
3. Nascut in anul 1267, Giotto di Bondone este considerat un Adam al picturii, fiind denumit de catre numerosi critici de arta primul pictor in adevaratul sens al cuvantului din intreaga istorie a acestei arte. Contributia pe care a adus-o artei renascentiste este enorma, insa aprecierea este si mai mare din moment ce a influentat si pictura moderna deoarece, daca in acea perioada pictura nu era privita ca o arta in adevaratul sens al cuvantului ci era considerata o simpla meserie, aceasta ramura a artei a inceput sa fie apreciata la adevarata valoare dupa ce Giotto a realizat cateva dintre capodoperele sale. Plangerea la mormant si Madonna din San Giorgio sunt doar cateva dintre operele de referinta pentru pictorul care a revolutionat arta prin folosirea scenelor reale ca teme principale in operele sale .
4. Paul Cézanne este unul dintre cei mai importanti pictori ai lumii, recunoscut pentru valoroasa contributie pe care a adus-o acestei arte, avand in vedere ca numerosi critici de arta considera ca opera artistului anterior mentionat reprezinta cum nu se poate mai clar trecerea de la impresionism ca mijloc de reprezentare artistica, spre cubism. Paul Cézanne s-a nascut in anul 1839 si in primii ani ai vietii naste o pasiune pentru literatura si muzica. Cocheteaza si cu sculptura si arhitectura, insa hotaraste sa urmeze Facultatea de Drept la indemnul tatalui sau, dorind in acelasi timp sa aprofundeze si cunostintele in domeniul artistic. Ca artist, Paul Cézanne a fost interesat intotdeauna de forma obiectelor pe care le-a transpus in operele sale, lucru care poate fi usor observat si in picturile sale. Natura moarta cu mere si portocale, Golful Marsilliei vazut de la Estarque si Les grandes baigneuses sunt doar cateva dintre cele mai celebre picturi ale sale, opera sa demonstrand o adevarata maiestrie in ceea ce priveste manipularea culorilor, a formelor si a compozitiei in sine.
5. Caravaggio, pe numele sau complet Michelangelo Merisi da Caravaggio, este unul dintre cei mai importanti pictori ai tuturor timpurilor. Precursorul barocului, pentru ca asa l-au catalogat criticii de arta, Caravaggio s-a nascut in anul 1571. Spre deosebire de operele pictorilor care si-au desfasurat activitatea inaintea sa, si chiar si spre deosebire de opera contemporanilor, picturile lui Caravaggio se caracterizeaza cel mai bine printr-un puternic realism. Viata de zi cu zi este redata intr-un mod violent, intampalrile suprinse de catre artist fiind amplificate prin culoare, textura, lumini si umbre. Printre cele mai importante picturi ale artistului se numara Tanara femeie cantand la lauta si Baiat cu cos cu fructe. Picturile lui Caravaggio inca sunt considerate o adevarata enigma, chiar daca au trecut sute de ani din momentul in care acestea au fost create.
6. Vincent van Gogh este, fara indoiala, unul dintre cei mai importanti pictori din lume, influentand intr-o foarte mare masura arta secolului al XIX-lea nu neaparat prin culoare, forma si compozitie, ci prin emotiile pe care a reusit sa le transmita prin picturile sale. Van Gogh s-a simtit atras de pictura inca de la o varsta foarte frageda si nu este de mirare ca a decis sa devina un artist in adevaratul sens al cuvantului. Desi a murit la o varsta deloc inaintata, si anume la 37 de ani, pictorul Vincent van Gogh a reusit sa realizeze in doar 10 ani peste 2100 de picturi, dintre care 860 au fost realizate in ulei. Emotie, culoare, sentimente, dragoste pentru natura sunt doar cateva dintre cuvintele care pot descrie foarte bine picturile renumitului pictor. Nimic nu ar fi fost posibil fara ajutorul fratelui sau mai mic, un important dealer de arta – Theo van Gogh, si foarte multe dintre aspectele caracteristice ale vietii marelui artist sunt prezente in corespondenta dintre cei doi, dar si in operele de arta.
7. Rembrandt van Rijn, cunoscut in special ca Rembrandt, este un alt pictor recunoscut drept unul dintre cei mai importanti pictori din intreaga lume a artei. Pictorul olandez s-a nascut in anul 1606 si a trait intr-o perioada in care arta a cunoscut un adevarat apogeu. Rembrandt este recunoscut in special datorita portretelor pe care le-a realizat de-a lungul timpului, dar si pentru modul in care a aplicat faimoasa tehnica a clar-obscurului. Portretele sale surprind chiar si cele mai fine trasaturi ale persoanelor si personajelor principale, artistul reusind sa surprinda nu doar trasaturile fizice ci si caracterul, trairile si emotiile fiecarui personaj.
8. Johannes Vermeer este un artist de exceptie si un reprezentant de seama al barocului. Daca unii dintre pictorii consacrati pe care i-am prezentat in randurile anterioare au fost adevarati maestri ai culorilor, ai umbrelor, ai contrastelor sau ai dezvaluirii sentimentelor, Vermeer este, fara indoiala, maestrul luminii, lucru care poate fi observat cu usurinta privind atent picturile sale. Daca primele opere infatisau in special scene biblice, picturile de mai tarziu cultiva teme si simboluri care mai de care mai interesante, una dintre temele principale fiind moralitatea. Una dintre cele mai celebre picturi ale lumii apartine lui Vermeer si este denumita Fata cu cercel de perla. Vermeer mai este cunoscut si pentru tablouruile sale alegorice de mare exceptie.
9. Jackson Pollock este unul dintre cei importanti pictori ai intregii istorii a artei care a schimbat nu doar perceptia asupra artei americane, ci si perceptia asupra picturii in general, fiind unul dintre reprezentantii de seama ai expresionismului abstract. Din punct de vedere social, Jackson Pollock nu a fost niciodata privit cu ochi buni din cauza numeroaselor probleme pe care le-a avut, insa din punct de vedere artistic, Pollock a revolutionat intreaga pictura, inlocuind traditionala tehnica a pensulei si a sevaletului pentru a picta cu intregul corp.
10. Topul celor mai importanti pictori din lume nu poate fi incheiat fara Michelangelo Buonarroti, un deosebit sculptor, arhitect si pictor italian care a adus o importanta contributie nu numai artei renascentinste italiene, ci artei in general. Michelangelo Buonarroti a fost si este considerat unul dintre cei mai mari artisti ai tuturor timpurilor, operele sale fiind unele dintre cele mai faimoase opere de arta ale istoriei.
Acestia sunt doar zece dintre pictorii care au adus o enorma contributie modului in care arta, dar mai ales pictura au fost percepute de-a lungul timpului si au evoluat.