Pictura reprezinta una dintre cele mai vechi si in acelasi timp populare arte din intreaga istorie, avand de-a lungul timpului o evolutie cat se poate de interesanta. In randurile care urmeaza vom incerca sa prezentam un top 10 al picturilor celebre din intreaga lume, nu inainte de a va prezenta o scurta istorie a acestei arte deosebite.
Despre pictura si evolutia sa
Pictura este, dupa cum am mentionat si anterior, unul dintre cele mai vechi mijloace de exprimare artistica, fiind o ramura importanta a artelor plastice. Dupa cum bine stiti, pictura ia nastere prin aplicarea colorilor pe o anumita suprafata (hartie, lemn, panza, sticla) cu scopul de a obtine o opera caracterizata prin forma, culoare si textura. Insa nu orice pictura poate fi considerata o opera de arta, deoarece pentru a fi considerata astfel trebuie sa fie raportata la principiile estetice.
De la pictura murala intalnita inca din epoca preistorica si pana in prezent, pictura a evoluat considerabil, bineinteles sub influenta a mai multi factori. Printre cei mai importanti factori care au influentat pictura de-a lungul timpului sunt cei politici, economici, sociali si nu in ultimul rand religiosi. Pictura este o arta care evolueaza de la o perioada la alta, istoria acestei arte fiind impartita asadar in mai multe perioade caracterizate diferit.
Pictura reprezinta asadar un deosebit mijloc de exprimare a trairilor, a emotiilor si a sentimentelor, mai pe scurt a unui mesaj. Dupa cum am spus si anterior, nu orice pictura poate fi considerata o opera de arta, insa de-a lungul timpului au existat adevarati artisti care au creat picturi memorabile, pe care le vom prezenta in randurile care urmeaza.
1. Nu incape nici urma de indoiala ca cea mai celebra pictura a tuturor timpurilor si a intregii istorii a artelor este Mona Lisa a lui Leonardo Da Vinci. Si nu este nici de mirare avand in vedere ca i-au luat 20 de ani lui Leonardo Da Vinci sa isi finalizeze capodopera. Celebra pictura in ulei mai este cunoscuta si sub numele “La Gioconda” si se doreste a fi portretul Lisei Gheradini, sotia lui Francesco del Giocondo. Pictura Mona Lisa are o istorie foarte interesanta, ascunsa sub o tema deosebita. Da Vinci a inceput sa realizeze celebrul portret intre anii 1503-1504 in Florenta, Italia. Dupa cum insusi artistul contemporn lui Leonardo Da Vinci, Giorgio Vasari, a afirmat, Da Vinci a lasat tabloul neterminat dupa ce a contemplat asupra sa cativa ani buni. In anul 1516, regale Francisc I al Frantei l-a invitat pe Da Vinci sa lucreze in conacul Clos Luce, aflat in apropierea resedintei regale. Leonardo Da Vinci a acceptat oferta regeului, fara insa a renunta la pictura care mai tarziu avea sa devina cea mai importanta din intreaga istorie a artei.
Dupa moartea artistului, regele a fost cel care a cumparat opera de arta, aceasta fiind expusa pentru o buna perioada de timp in palatal Fontainbleu, dupa care la Versailles. De-a lungul timpului, opera lui Da Vinci a primit numeroase interpretari. Tot artistul mentionat anterior, Giorgio Vasari, a fost cel care a deslusit misterul numelui acestei opere de arta. Se presupune ca “Mona” reprezenta o forma de adresare foarte politiocasa folosita cu desavarsire in Italia acelei perioade. Tehnica folosita de catre Da Vinci poarta numele de sfumato si tocmai din acest motiv pictura ne incanta cu un aer misterios amplificat de surasul enigmatic care a fost si inca este o tema a numeroase discursuri si teorii filozofice si psihologice.
2. O alta pictura celebra este Crearea lui Adam a lui Michelangelo Buonarroti, fiind, de fapt, capodopera marelui artist de origine italiana. Pictura nu este una obisnuita, ci este o parte din fresca ce se regaseste pe plafonul Capelei Sixtine, fiind realizata in anul 1511. Dupa cum insusi numele spune, Crearea lui Adam este o reprezentare a unei scene biblice, fiind inspirata de prima carte a Pentateuhului lui Moise – Geneza sau Facerea. Din punct de vedere compozitional, in celebra pictura se pot distinge atat figura lui Adam, primul om creat de catre Dumnezeu, cat si a creatorului. Creatorul a luat chipul unui barbat care isi indreapta privirea si mana dreapta catre creat. Adam este reprezentat ca un simbol al perfectiunii, insufletit fiind de energia divina. Opera de arta in sine dovedesta ca omul a fost creat dupa chipul si asemanarea Domnului. Conform criticilor de arta, Crearea lui Adam este singura pictura care poate concura cu cea care ocupa locul intai al topului.
3. Tot o scena biblica este subiectul si celei de a treia picturi celebre – Cina cea de taina este o alta pictura care apartine lui Leonardo Da Vinci, inspirata de aceasta data de religie. Alaturi de pictura prezentata anterior, opera lui Da Vinci reprezinta una dintre cele mai faimoase picturi inspirate de scenele biblice. Scriitorul Aldous Huxley a descris pictura ca fiind cea mai trista opera de arta a tuturor timpurilor, insa indiferent de parerile impartite ale criticilor, pictura ramane fara indoiala una dintre cele mai importante din intreaga istorie a artei.
4. Locul trei in topul celor mai celebre picturi este ocupat de Strigatul, pictura ce ii apartine pictorului expresionist de origine norvegiana Edvard Munch. Titlul original a fost Der Schrei der Natur (in traducere Strigatul naturii). Opera este una de referinta pentru istoria acestei arte, mai ales pentru pictura moderna avand in vedere ca este inspirata de catre simbolismul, angoasa, nevroza si durerea specifice vietii moderne. Chiar daca pictura in sine a starnit numeroase controverse, a devenit treptat una dintre cele mai celebre picturi din intreaga istorie a artei.
5. Floarea soarelui, pictura realizata de celebrul si controversatul pictor Vincent Van Gogh, se numara printre cele mai celebre picturi din istoria artei. In intregimea sa, opera se concretizeaza in 12 picturi care infatiseaza minunata floare si tocmai din acest motiv floarea soarelui reprezinta un simbol al pictorului Van Gogh. De ce a pictat Van Gogh aceasta specie florala in repetate randuri? Pentru ca pentru artist, floarea soarelui a avut o semnificatie aparte, simbolizand prietenia si speranta prin nuantele de galben, iar pozitia florilor in glastra semnifica sensibilitatea, eleganta si gratia.
6. Ceci N’est pas une Pipe, in traducere Aceasta nu este o pipa, este una dintre cele mai celebre picturi din lume si apartine artistului suprarealist Rene Margritte. Este o opera reprezentativa pentru curentul suprarealist, tema fiind specifica acestuia. Artistul incearca sa se joace cu mintile privitorilor, aratandu-le o pipa care, de fapt, nu este o pipa, dupa cum insusi autorul operei scrie. Normal ca nu este o pipa, este doar imaginea unei pipe, insa jocul ironic de cuvinte si legaturile create au starnite numeroase controverse.
7. Camp cu maci este capodopera artistului Claude Monet. Claude Monet este unul dintre reprezentantii de seama ai curentului impresionist iar celebra pictura detaliaza campul cu maci dintr-un punct de vedere impresionist, artistul incercand sa redea natura si simplitatea ei.
8. Fata cu cercel de perla este opera reprezentativa pentru pictorul olandez Johannes Vermeer. Pe langa temele religioase, in foarte multe dintre picturile sale artistul a cultivat simbolistica feminina, Fata cu cercel de perla fiind una dintre cele mai celebre picturi. Aceasta a fost realizata in anul 1665 si se caracterizeaza printr-o deosebita armonie cromatica, imbinand tehnicile folosite de catre Da Vinci pentru Monalisa, cu cele specifice perioadei baroc, mai ales in ceea ce priveste folosirea luminii.
9. Baiatul cu pipa – Garçon à la pipe este una dintre operele de referinta ale lui Picasso, fiind una dintre cele mai celebre picturi dar si una dintre cele mai scumpe. Opera face parte din perioada de inceput a lui Pablo Picasso, fiind realizata in anul 1905 atunci cand artistul avea doar 24 de ani. In aceasta perioada de creatie, Pablo Picasso folosea oamenii pe care ii intalnea drept subiectele operelor sale de arta, lucru care s-a intamplat si in cazul baiatului cu pipa.
10. Porumbelul pacii este tot o opera ce apartine celebrului Pablo Picasso care se incadreaza fara indoiala in topul celor mai celebre picturi din istorie fiind caracterizata prin simplitate; porumbelul pacii are o simbolistica foarte puternica.