Home Cultură generală Top 10 picturi furate care inca nu au fost recuperate

Top 10 picturi furate care inca nu au fost recuperate

0
Pablo Picasso; Dansul, Foto: conservatismiscancer.blogspot.ro

Picturile au reprezentat intotdeauna una dintre tintele infractorilor deoarece, spre deosebire de alte opere de arta, cum ar fi sculpturile, picturile sunt mult mai usor de furat si de transportat. De-a lungul timpului, istoria artei a fost zguduita de cateva jafuri cu adevarat impresionante si chiar daca unele opere de arta au fost gasite, unele dintre acestea nu au fost recuperate nici pana in prezent. In randurile care urmeaza va vom prezenta un top 10 al picturilor furate care nu au fost gasite nici pana la ora actuala.

Vincent Van Gogh; Portretul doctorului Gachet, Foto: klausbaum.wordpress.com
Vincent Van Gogh; Portretul doctorului Gachet, Foto: klausbaum.wordpress.com

1. “Portretul Doctorului Gachet” este una dintre cele mai impresionante picturi ale marelui artist Vincent Van Gogh, insa capodopera se numara si printre cele mai de pret picturi furate si care nu au fost recuperate. Istoria acestei picturi este una cat se poate de interesanta. Paul Gachet este numele doctorului care l-a ingrijit pe artist in ultimele sale luni de viata iar Van Gogh a realizat in aceasta perioada, mai precis in lunile iunie-iulie ale anului 1890, doua versiuni diferite ale portretului. Una dintre acestea, in timp ce se afla in cadrul unei galerii gazduite de muzeul din Frankfurt, a fost furata de catre nazisti. In anul 1990, faimoasa opera de arta fost vanduta unui important om politic din Japonia, Ryoei Saito, care ameninta frecvent cu distrugerea sa din cauza presiunilor de recuperare a operei. Dupa moartea acestuia, nu s-a mai aflat nimic despre faimoasa pictura.

Vincent van Gogh; Tournesols, Foto: umetnostje.wordpress.com

2. Tot lui Vincent Van Gogh ii apartine si impresionanta colectie “Tournesols” sau “Floarea soarelui”. Picturile care fac parte din aceasta colectie sunt considerate adevarate capodopere, insa in anul 1991, in timp ce colectia era gazduita de muzeul din Amsterdam care poarta numele artistului, doua dintre picturile care faceau parte din aceasta colectie au fost furate, alaturi de alte 18 opere impresionante. Dupa cativa ani, o parte dintre picturile furate au fost gasite, insa nu si cele doua tablouri ale pictorului Vincent van Gogh.

Vincent van Gogh; Pictorul pe drum spre Tarascon, Foto: fragmentsdevida.wordpress.com

3. Unul dintre autoportretele realizate de catre Vincent Van Gogh este “Pictorul pe drum spre Tarascon”. Interesanta opera de arta a intrat in vizorul nazistilor care nu o considerau o opera de arta in adevaratul sens al cuvantului. Asa ca nazistii nu au ezitat sa sustraga pictura din cadrul muzeului care o gazduia si sa o distruga. Cu toate acestea, cautarile continua, existand foarte multe persoane care nu cred ca aceasta minunata opera de arta a fost distrusa.

Jan si Hubert Van Eyck; Adoratia mielului mistic, Foto: credidimus.wordpress.com

4. “Adoratia mielului mistic” este una dintre capodoperele create de catre fratii Jan si Hubert Van Eyck in anul 1432 si este o opera complexa care socheaza prin expresivitate si dinamism. Pictura a fost realizata in cadrul Catedralei. St. Bravo din Belgia si a fost creata pe bucati. De-a lungul anilor, partile impresionantei opere de arta au cazut prada hotilor. In anul 1934 are loc un mare atac asupra catedralei, jaf in urma caruia doua parti ale picturii sunt furate. Dupa foarte multi ani, partea intitulata “Sf. Ioan Botezatorul” a fost recuperata, insa “Judecatorii cei Drepti” este partea care lipseste chiar si in prezent.

Raffaello Sanzio da Urbino; Portretul unui tanar, Foto: g1b2i3.wordpress.com

5. “Portretul unui tanar” este una dintre capodoperele pictorului renascentist Raffaello Sanzio da Urbino, opera realizata intre anii 1513-1514. Ca si in cazul primei picturi din acest top si aceasta a fost furata de catre nazisti in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial. In momentul furtului comandat de insusi Hitler, pictura se afla in Polonia, in cadrul Muzeului Czartoryski. Desi de-a lungul timpul oamenii legii au investigat acest caz si au incercat sa gaseasca opera de arta, totul a fost in zadar.

Michelangelo Merisi da Caravaggio; Nasterea Domnului, Foto: arecatholicschristian.wordpress.com

6. “Nasterea Domnului cu St. Francis si St. Lawrence” reprezinta una dintre operele cunoscutului pictor italian Michelangelo Merisi da Caravaggio. A fost realizata in anul 1609, iar disparitia acesteia reprezinta un adevarat mister avand in vedere dimensiunea impunatoare, pictura avand dimensiunile de 268 cm x 192 cm. In momentul in care pictura a fost furata, aceasta era gazduita de Paraclisul San Lorenzo din Sicilia, de aceea s-a crezut pentru o buna perioada de timp ca binecunoscuta mafie italiana a fost cea care a furat capodopera. Cu toate acestea, nici pana in prezent nu se cunosc conditiile in care opera a fost furata si mai ales indicii care ar putea duce spre descoperirea operei care valora peste 20 de milioane de dolari. Ba mai mult decat atat, zvonurile afirmau ca opera a ars sau ca a fost lasata la o ferma unde soarecii au ros-o.

Johannes Vermeer; Concertul, Foto: vermeer0708.wordpress.com

7. O alta capodopera furata si negasita este si “Concertul”, o impresionanta pictura realizata de catre artistul de origine germana Johannes Vermeer in anul 1664. In anul 1892, frumoasa pictura este achizitionata de catre Isabella Stewart Gardner, un important colectionar de arta din lumea intreaga care a construit si un impresionant muzeu in Boston, muzeu care ii poarta numele. Dupa ce pictura a fost expusa in cadrul muzeului, acesta a reprezentat scena unui mare furt, cel mai mare furt inregistrat in domeniul artistic pe teritoriul american deoarece alaturi de “Concertul” au mai fost furate alte 15 opere de arta. Desi cateva dintre acestea au fost recuperate, “Concertul” lui Vermeer nu a mai fost gasit.

Pablo Picasso; Dansul, Foto: conservatismiscancer.blogspot.ro

8. “Dansul” este pictura realizata de catre Pablo Picasso si care a fost furata din cadrul Muzeului Chacara do Céu Hiest din Rio de Janeiro. Alaturi de aceasta au mai fost furate picturi ale unor artisti precum Claude Moner sau Henri Matisee, valoarea acestora depasind 50 de milioane de dolari. Opera lui Picasso nu a fost niciodata gasita.

Rembrandt; Furtuna pe marea Galileei, Foto: pastorkme.wordpress.com

9. Capodopera lui Rembrandt, “Furtuna de pe marea Galileei” este una dintre cele mai impresionante picturi din lume. Aceasta a fost furata tot in timpul jafului care a avut loc in cadrul Muzeului Isabella Stewart Gardner despre care am mentionat la punctul 6. In spatele operei se ascunde o simbolistica religioasa, chiar daca la prima vedere acest lucru nu este tocmai vizibil. Pictura furata nu a mai fost gasita.

Paul Cezanne; Baiatul cu vesta rosie, Foto: arteascuolasovizzo.wordpress.com

10. “Baiatul cu vesta rosie” este numele unei picturi deosebite pe care Paul Cezanne a realizat-o intre anii 1894-1895. Aceasta a fost furata din cadrul Gundatiei E. G. Bührle din Elvetia si nu a mai fost gasita.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version