Produsele software pentru astronomie sunt destul de numeroase, oferind totul de la un simplu software de cartografiere (pozitii relative ale sistemului solar) pana la software personalizat. Cu exceptia cazului in care se specifica altceva, toate produsele software de mai jos au urmatoarele caracteristici:
• Simuleaza o vizualizare a stelelor ca si cum observatorul ar privi orizontul;
• Afiseaza soarele, Luna si planetele importante;
• Afiseaza sau ascund numele sau simbolurile planetelor;
• Afiseaza sau ascund numele constelatiilor;
• Afiseaza sau ascund nume sau desemnari ale stelelor mai stralucitoare;
• Afiseaza obiectele indepartate (de exemplu, galaxia Andromeda);
• Afiseaza fazele lunare;
• Pot varia coordonatele spatiu-timp ale observatorului;
• Pot da zoom diverselor sectiuni ale cerului.
In acest articol veti regasi un top 10 produse software in astronomie, insa ordinea este aleatoare, intrucat fiecare astronom probabil isi are preferintele sale in functie de nevoi.

Aldin, Foto: aladin.u-strasbg.fr
Aldin, Foto: aladin.u-strasbg.fr

1. Aladin poate fi considerat un browser al astronomiei. In loc sa caute pe internet, Aladin rasfoieste imaginile din astronomie, hartile de densitate si alte surse (de exemplu, Hubble, baza de date Simbad si serviciul VizieR). Puteti selecta obiectul pe care doriti sa-l vedeti si Aladin descarca in mod automat o imagine a acelui obiect. Acest program ofera acces la imagini produse de telescoape de calitate in mai multe lungimi de unda. De fapt priviti printr-un telescop foarte mare. Imaginile sunt descarcate de pe internet, prin urmare, unele afisaje se updateaza in cateva secunde – rezultatele depind de viteza de conectare si de numarul de baze de date utilizate. Puteti descarca si fisiere pe care sa le vizualizati offline.

Puteti suprapune diferite vizualizari si puteti deschide pana la 16 panouri cu imagini in ele. Acesta este doar unul din cele doua programe care pot indexa fiecare stea si obiect spatial profund si, deasemenea, care pot prezenta mai multe imagini din fiecare element. Puteti deasemenea sa indicati o locatie specifica utilizand coordonatele declinatiei si ascensiunii drepte. Puteti cataloga vizualizarile. Deoarece Aladin este un vizualizator de imagini, nu un program de planetariu, acesta nu are obiecte din sistemul solar in indexul sau. Acest produs software necesita Java 1.5 si ruleaza in Windows, Linux si Mac.

2. Sky-Map.org (sau WikiSky) este un vizualizator online care utilizeaza browser-ul vostru. Imaginile de aici sunt color si provin din diverse surse (de exemplu, DSS2 all Sky Survey, IRAS Infrared Sky Survey, precum si fotografii incarcate de utilizatori). Programul poate indexa locatia planetelor, insa nu sunt disponibile imagini cu acestea. Site-ul permite incarcarea imaginilor pentru a fi afisate in catalog. Unele dintre vizualizari au multe straturi de imagini, fiecare dintre ele fiind opaca la cele de dedesubt. Daca dati click stanga pe o zona cu una sau mai multe imagini, se deschide o fereastra pop-up unde puteti selecta imaginea pe care doriti sa o vedeti. Daca dati putin zoom out, imaginile stratificate arata un pic ciudat. Acest program software necesita conexiune la internet si browser.

WikiSky, Foto: ttcshelbyville.wordpress.com
WikiSky, Foto: ttcshelbyville.wordpress.com

3. Cartes du Ciel (Skychart sau Hartile Cerului) este un program de planetariu foarte usor de utilizat. Pe website sunt disponibile cataloage suplimentare pentru stelele cu magnitudinea de pana la 16, alaturi de alte cateva cataloage de specialitate. Exista deasemenea instructiuni pentru adaugarea intregului catalog PPMXL (magnitudinea 20), care necesita 148 de GB pe hard disc si 24 Gb de memorie RAM. Cartes du Ciel are un calendar care calculeaza efemeridele asfintitului, planetelor, soarelui, Lunii, cometelor, asteroizilor si eclipselor de soare si Luna intre oricare doua date. Exista si un observator al stelelor variabile cu previziuni ale valorilor minime si maxime pentru multe stele variabile, pentru urmatoarele cateva cicluri. Cartes du Ciel poate controla montura computerizata a unui telescop. Acest program include imagini a numeroase obiecte profunde chiar in fereastra planetariului. Poate rula in Windows, Linux si Mac.

Skychart, Foto: lorelle.wordpress.com
Skychart, Foto: lorelle.wordpress.com

4. Computer Aided Astronomy (sau C2A) este deasemenea destul de usor de folosit. In ceea ce priveste meticulozitatea, indexul sau se afla pe locul doi, dupa Cartes du Ciel. Exista mai multe cataloage suplimentare ce pot fi descarcate. Exista o multe de imagini incluse in program. Spre deosebire de multe alte programe de planetariu, imaginile sunt vizualizate printr-o fereastra separata in browser-ul imaginii. Daca aveti conexiune la internet, programul poate descarca imagini de la ESO sau STSsl, pe care sa le afiseze in vizualizatorul de imagini sau direct in campul de vedere al planetariului. In partea din stanga a ferestrei planetariului se afla detalii despre obiectul de pe ecran. Programul are si abilitatea de a retine vizualizarile si va puteti misca inainte si inapoi prin vizualizarile recente.

Computer Aided Astronomy are un generator de efemeride care poate genera tabele pentru soare, Luna, planete, comete si asteroizi intre oricare doua date. Acesta are si instrumente care pot genera traiectorii ale planetelor, asteroizilor si cometelor intre doua date. Unul dintre instrumente arata fazele Lunii pentru intreaga luna. Instrumentul numit Ecliptic View afiseaza o vizualizare animata a sistemului solar cu asteroizi si comete. Computer Aided Astronomy poate controla o montura computerizata a unui telescop. Programul ruleaza numai in Windows.

Computer Aided Astronomy, Foto: astrosurf.com
Computer Aided Astronomy, Foto: astrosurf.com

5. Stellarium creeaza vizualizari destul de realiste ale cerului. Programul de baza are peste 600 000 de stele (cu magnitudinea pana la aproximatv 9.9), plus alte 240 de milioane disponibile ca suplimente. Acesta este singurul program gratuit care arata gruparile constelatiilor pentru alte culturi. Zoom-ul prezinta imagini reale ale planetelor si ale unor obiecte ceresti profunde.

Stellarium ofera multe efecte vizuale, inclusiv Calea Lactee, stele care clipesc, stele cazatoare, nori si poluare luminoasa. Deasemenea sunt incluse cateva peisaje. Si acest program poate controla montura computerizata a unui telescop. Plugin-ul Satellites calculeaza si reda satelitii aflati in orbita terestra de la datele NORAD/TLE. Catalogul sau este slab in ceea ce priveste cometele si asteroizii. Poate rula in Windows, Linux si Mac.

Stellarium, Foto: theboredengineers.com
Stellarium, Foto: theboredengineers.com

6. WorldWide Telescope vine in doua versiuni: Client Windows si Client Web. Ambele versiuni sunt foarte asemanatoare si functioneaza la fel de bine. Daca sunteti conectati la internet, clientul Windows pur si simplu descarca in mod automat imagini care nu se afla inca in catalog. Versiunea Client Windows poate controla un telescop computerizat. Catalogul sau este slab in ceea ce priveste cometele, asteroizii si satelitii planetelor (exceptie facand Jupiter si satelitii sai).

WorldWide Telescope, Foto: downloadcrew.com
WorldWide Telescope, Foto: downloadcrew.com

7. Home Planet exceleaza in localizarea satelitilor artificiali, a cometelor si a asteroizilor. Exista 256 000 de stele in catalogul sau. Satelitii planetari, cum ar fi Titan, nu sunt afisati. Afisajul nu este la fel de realist ca in cazul altor programe. Afisajul prestabilit al cerului este un afisaj al hartii ceresti (ca un cerc cu orizontul drept circumferinta). Exista afisaje mai mici centrate pe orizont si o fereastra de zoom a telescopului. Nu exista imagini. Obiectele din sistemul solar sunt indicate prin simboluri. Acest program este portabil.

8. Celestia este un simulator al calatoriei in spatiu. Puteti calatori in intregul sistem solar, pana la oricare dintre cele peste 100 000 de stele sau puteti merge chiar dincolo de galaxie. Exista programe de completare pentru a extinde cataloagele si imaginile cu stele, comete, obiecte din sistemul solar si obiecte ceresti profunde. Puteti adauga chiar si obiecte fictionale din filme ca Star Trek, Star Wars, Babylon 5 etc. Intrucat acesta este un simulator, nu un program de planetariu, Celestia nu indica nicio constelatie, nu poate controla un telescop computerizat si nu are nicio metoda de a indica o locatie specifica.

Celestia, Foto: inuxuser.co.uk
Celestia, Foto: inuxuser.co.uk

9. Orbiter este un simulator de nava spatiala interplanetara care se supune legilor fizicii. Puteti lansa nava de aproape oriunde in sistemul solar si puteti zbura aproape oriunde in alta parte. Exista multe nave disponibile (atat istorice, cat si fictionale). Selectati nava, portul din spatiu si destinatia. Exista o cabina de pilotaj cu trei ecrane. Nava poate fi vazuta si din afara. Tutorialul explica modul in care puteti avea parte de o calatorie de succes, inclusiv cum sa va potriviti orbita cu destinatia. Aveti grija, intrucat puteti ramane fara combustibil (sau puteti trisa cu o provizie nelimitata de combustibil).

Puteti face calatoria in timp real. Din fericire, o scurtatura time warp poate accelera timpul cu pana la 100 000, daca nu doriti sa asteptati cele trei zile pentru a ajunge pe Luna, sau cateva luni in cazul unei calatorii pana la planetele exterioare. Este cel mai bun program in ceea ce priveste satelitii artificiali si este mai bun decat majoritatea programelor cand vine vorba de obiectele din sistemul solar. Cu toate acestea, modul interstelar nu este sustinut. Stelele si obiectele ceresti profunde sunt afisate, insa o metoda de a le localiza se afla in afara domeniului de aplicare.

CyberSky 5, Foto: download.chip.eu
CyberSky 5, Foto: download.chip.eu

10. CyberSky 5 este un program de planetariu obisnuit. Acesta ofera caracteristicile standard – cerul noptii poate fi vazut la orice ora din zi. Desi nu este cel mai frumos program existent, acesta cu siguranta nu va va dezamagi. Majoritatea programelor noi folosesc Open GL pentru acel aspect real al cerului, iar acest lucru se obtine in detrimentul uzarii procesorului computerului, graficii si a memoriei. Acest program face exact ceea ce sustine ca face. CyberSky 5 ruleaza numai in Windows, insa merge in XP, Vista si Windows 7 (pe 32 si 64 de biti).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.