Criticii de arta sustin ca transformarea otelului intr-o veritabila sculptura reprezinta nu doar o arta, ci o magie in adevaratul sens al cuvantului. De aceea, in randurile care urmeaza, vom incerca sa va prezentam un top 10 sculpturi in otel.

Spre deosebire de alte ramuri ale sculpturii, sculptura in otel este oarecum diferita, avand in vedere duritatea acestui metal. Cu toate acestea, otelul a reprezentat un adevarat mister pentru sculptorii care au dorit sa il transforme in orice au dorit intr-un mod inedit care le atesta nu doar imaginatia si creativitatea, ci si spiritul artistic. In prezent, sculpturile de metal ne inconjoara la tot pasul si foarte multe dintre acestea se numara printre obiectele decorative populare, insa istoria sculpturii in metal are radacini antice, acest tip de sculptura fiind intalnit pentru intaia oara in Egiptul antic. In perioada renascentista, dupa declinul cultural si artistic al epocii medievale, sculptura in metal se reinventeaza, urmand ca in perioada urmatoare si pana in prezent sa cunoasca o adevarata inflorire.

Dupa cum veti putea observa si in randurile care urmeaza, cele mai multe sculpturi din otel au luat nastere prin reciclarea anumitor materiale.

Liu Tao; Femeie din otel, Foto: ecofriend.com
Liu Tao; Femeie din otel, Foto: ecofriend.com

1. Femeia din otel este una dintre cele mai impresionante sculpturi realizate prin reciclarea acestui material si apartine artistei Liu Tao. Dupa cum puteti observa, sculptura pare a fi realizata din doua parti, partea superioara avand un aspect diferit fata de cel al partii inferioare, contrastul format fiind unul de exceptie.

Jason Lee; Gremberlin, Foto: ecofriend.com
Jason Lee; Gremberlin, Foto: ecofriend.com

 

2. Tot din reciclarea otelului a luat nastere si sculptura de mai jos. Artistul Jason Lee din Marea Britanie a reusit sa realizeze una dintre cele mai fascinante sculpturi din otel si obiecte reciclate, opera sa, “Gremberlin” fiind apreciata de catre foarte multi critici de arta.

James Oleson; Calul, Foto: greendiary.com
James Oleson; Calul, Foto: greendiary.com

 

3. Sculptura realizata de catre artistul James Oleson infatiseaza un cal si este formata integral din otel. Sculptura de exceptie este amplasata in fata primariei din Brooksville, devenind in acest fel un simbol al acesteia.

Andrew Chase; Elefantul mecanic, Foto: justacarguy.blogspot.ro
Andrew Chase; Elefantul mecanic, Foto: justacarguy.blogspot.ro

 

4. Tot din sfera sculpturilor in otel care abordeaza simbolistica animalelor face parte si “Elefantul mecanic” realizat de catre Andrew Chase. Artistul a folosit in special otel, insa a reciclat si alte metale pentru a crea o sculptura cu adevarat impresionanta. Interesant este faptul ca sculptura este oarecum personificata in sensul ca nu este rigida, ci se permite miscarea picioarelor.

Citește și:  Apa Pamantului - de unde provine aceasta?
Bob Campbell; Masa, Foto: tidung-bersih.blogspot.ro
Bob Campbell; Masa, Foto: tidung-bersih.blogspot.ro

 

5. Sculptura de mai jos apartine lui Bob Campbell, supranumit si Stig, un artist in adevaratul sens al cuvantului care, pe langa faptul ca realizeaza obiecte de mobilier foarte interesante, a reciclat metale, in special otel, pentru a realiza niste sculpturi cu adevarat deosebite. Dragostea pentru obiectele de mobilier se poate observa si in sculptura din otel, care infatiseaza o masa confectionata dintr-un lant.

Arta lui Krittayakorn Chaijit, Foto: 4rtgallery.blogspot.com
Arta lui Krittayakorn Chaijit, Foto: 4rtgallery.blogspot.com

 

6. “Monstrii spectaculari” este numele dat unei colectii de sculpturi de exceptie, confectionate din metal care, pe langa faptul ca au o simbolistica aparte, ele transmit cu adevarat un mesaj. Krittayakorn Chaijit este sculptorul care a reusit sa transforme bucatile de otel in adevarate opere de arta, desprinse parca dintr-un film SF.

Scorpion din metal, Foto: greendiary.com
Scorpion din metal, Foto: greendiary.com

 

7. Sculptura de mai jos infatiseaza un scorpion si este realizata din otel si alte metale, insa este cu adevarat exceptionala.

Subodh Gupta; The Very Hungry God, Foto: geekartgallery.blogspot.ro
Subodh Gupta; The Very Hungry God, Foto: geekartgallery.blogspot.ro

 

8. Subodh Gupta este cel care a realizat sculptura denumita sugestiv “The Very Hungry God” (in traducere “Zeul infometat”) si este realizata in totalitate din piese metalice, in special din otel. Are dimensiuni foarte mari si cantareste aproximativ o tona, fiind expusa in Parcul Regent din Londra.

Krittayako Chaijit; Jack Sparrow, Foto: zonamantap.blogspot.ro
Krittayako Chaijit; Jack Sparrow, Foto: zonamantap.blogspot.ro

 

9. Jack Sparrow a devenit nu doar un personaj foarte cunoscut, insa si unul extrem de indragit. Statuia capitanului Jack Sparrow realizata in totalitate din otel reprezinta o opera de arta cu adevarat exceptionala realizata de catre sculptorul Krittayako Chaijit si este un omagiu adus celebrului personaj.

Parcul Forevertron, Foto: andiehannahweiner.wordpress.com
Parcul Forevertron, Foto: andiehannahweiner.wordpress.com

 

10. Nu este o sculptura ci reprezinta un ansamblu de sculpturi metalice, in special de otel. Este vorba despre operele de arta ale Dr. Evermor care se regasesc intr-un parc din Brooklyn. Acesta cuprinde sculptura denumita “Forevertron” considerata cea mai mare sculptura metalica din intreaga lume.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.