Universitatea este una dintre optiunile pe care le are la dispozitie un absolvent de liceu, dupa examenul de bacalaureat. Alegerea facultatii este un moment important, pentru ca vizeaza pregatirea pentru o profesie, pentru un domeniu in care cel ce face optiunea vrea sa devina specialist. Studiile universitare (cel putin la modul teoretic) trebuie, intotdeauna, sa sustina excelenta, sa creeze contextul pentru o formare complexa, in care studentului sa i se ofere multiple oportunitati, sa stimuleze creativitatea, sa construiasca standarde competitive international.

In fiecare an, la nivel mondial, se fac ierarhii ale celor mai bune universitati din lume, care devin (ar trebui sa devina) puncte de reper pentru invatamantul superior din diverse tari. Unele dintre cele mai serioase ierarhizari sunt facute de revista britanica Times Higher Education  si de Universitatea Jiao Tong, din Shanghai, care, pentru  Top 10 Universitati din lume, in 2012, au ajuns aproximativ la acelasi rezultat. Criteriile in functie de care s-a stabilit topul universitatilor, pentru anul in curs, sunt:

  • Statisticile rezultate in urma chestionarelor completate de absolventi a peste 6000 de institutii de invatamant superior;
  • Numarul de publicatii si calitatea cercetarii;
  • Calitatea invatamantului (numarul de Premii Nobel obtinute de cercetatori, specialisti, absolventi ai universitatii respective);

Asadar, topul celor zece universitati performante, in 2012, cuprinde:

1. Harvard University (situata pe aceasta pozitie si in anii anteriori) se afla in  Massachusetts, Statele Unite ale Americii. Cele zece facultati ale acestei universitati aduna elite intelectuale din intreaga lume, pentru specializari precum medicina, arte, drept, afaceri etc. Este cea mai veche universitate americana, fondata in 1636. A dat, de-a lungul timpului, 44 de cercetatori si oameni de stiinta, distinsi cu Premiul Nobel. Este cea mai scumpa, dar si cea mai bogata universitate, cu un buget de aproape trei miliarde de euro anual. Taxa de studii este de 25-30 000 de euro anual, fara cheltuielile de cazare, masa etc. Are in jur de 21000 de studenti.

Stanford University , Foto: originaltop10.wordpress.com
Stanford University , Foto: originaltop10.wordpress.com

2. Stanford University  (pe locul patru in evaluarea celor de la Times Higher Education) se alfa in Statele Unite, la aproximativ 50 de kilometri de San Francisco (California). Are 15000 de studenti, cei mai multi la Facultatea de Medicina, Stiinte Umane si Inginerie. In centrele sale de cercetare, lucreaza unii dintre cei mai performanti oameni de stiinta, in domeniul biologiei, fizicii si informaticii. In 2008 s-au brevetat peste 400 de inventii, realizate aici.

Massachusetts Institute of Technology , Foto: originaltop10.wordpress.com
Massachusetts Institute of Technology , Foto: originaltop10.wordpress.com

3. Massachusetts Institute of Technology (MIT) este o universitate din Statele Unite, specializata in studii de inginerie. Cele mai bune facultati sunt cele de aeronautica, chimie, informatica, dar rezultate remarcabile s-au obtinut si in specializarile Stiinte Politice, Economie, Istorie. Are peste 10 000 de studenti.

Citește și:  Reymont, Premiul Nobel Pentru Literatura
University Berkeley, Foto: originaltop10.wordpress.com
University Berkeley, Foto: originaltop10.wordpress.com

4. University  Berkeley (California), Statele Unite ale Americii, a fost fondata in 1868, are 14 facultati, cele mai solicitate fiind cele de informatica, biologie si stiinte politice. A dat 21 de laureati ai Premiului Nobel si 4 castigatori ai Premiului Pulitzer. Dintre cele 52 de programe de cercetare, 48 se claseaza in cele mai bune zece, din domeniu. Are 35 000 de studenti. Este a noua universitate din lume care a “produs” cei mai multi miliardari.

University of Cambridge , Foto: arleneanddennis.wordpress.com
University of Cambridge , Foto: arleneanddennis.wordpress.com

5. University of Cambridge (pe locul trei, in topul Times Higher Education) este prima universitate europeana din acest top. In secolul al XX-lea a dat 80 de laureati Nobel si, printre ei, prima femeie care a primit acest premiu. Are un centru de cercetare performant si editura proprie. Aici studiaza 12 000 de studenti.

California Institute of Technology, Foto: youruniversityguide.wordpress.com
California Institute of Technology, Foto: youruniversityguide.wordpress.com

6. California Institute of Technology (Caltech), se afla in Pasadena, SUA. Are putin peste 2000 de studenti si exceleaza in studii de biologie, fizica, chimie, matematica. Multi dintre absolventi lucreaza in centrele de cercetare de la NASA.

Princeton University, Foto: lucianaduarte.wordpress.com
Princeton University, Foto: lucianaduarte.wordpress.com

7. Princeton University, din New Jersey, a fost fondata in 1746. Cuprinde 34 de departamente, de la antropologie, la chimie si sociologie. In privinta publicatiilor, domeniul artelor si al cercetarilor sociologice sunt cel mai bine reprezentate. Are aproape 8000 de studenti.

Columbia University, Foto: davidleventi.wordpress.com
Columbia University, Foto: davidleventi.wordpress.com

8. Columbia University , din New York, are doua campusuri, unul “clasic” si altul modern. Facultatile cu cea mai buna reputatie sunt Artele, Arhitectura, Medicina, Marketing-ul, Jurnalismul si Dreptul. Este partial subventionata de stat si, in total, are un buget de 2 miliarde de euro anual si peste 5000 de studenti. Aici a studiat si actualul presedinte al Statelor Unite, Barak Obama.

Chicago University, Foto: ilchristiannews.wordpress.com
Chicago University, Foto: ilchristiannews.wordpress.com

9. Chicago University si-a castigat reputatia mai ales prin facultatile de Drept, Economie, Sociologie si Biologie. Cercetarea este una dintre prioritati, cu rezultate remarcabile in medicina si informatica. A dat 85 de laureati Nobel.

University of Oxford, Foto: originaltop10.wordpress.com
University of Oxford, Foto: originaltop10.wordpress.com

10. University of Oxford este a doua universitate din Europa si a zecea in lume. Se afla in Marea Britanie si a fost fondata in 1096. Cei mai multi studenti sunt inscrisi la Stiinte umane, Medicina, Matematica si Fizica. O treime dintre studenti sunt straini, venind din peste 140 de tari, din toate continentele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.