Agricultura moderna, care, in tarile dezvoltate, a inlocuit-o pe cea de subzistenta, solicita, din partea celor care o practica, solide studii de specialitate, astfel incat sa faca fata provocarilor generate de noile tehnologii, de exploatarea ecologica a terenurilor, de asigurarea unei alimentatii de buna calitate. Este firesc, intr-un astfel de context, ca invatamantul agricol sa devina din ce in ce mai performant.
In top 10 universitati din lume unde puteti studia agricultura, alcatuit, pentru anul 2012, de reviste de specialitate, figureaza universitati prestigioase, noua din Statele Unite ale Americii si una din Anglia. Abia pe locurile urmatoare se regasesc institutii de invatamant din alte tari, precum Suedia, Canada, Elvetia, Australia etc. Criteriile in functie de care se fac aceste clasamente sunt: numarul Premiilor Nobel obtinute de fosti absolventi (pondere 10%), numarul Premiilor Nobel obtinute de cercetatori (profesori) ai universitatii (15%), numarul cercetatorilor ale caror lucrari sunt cel mai des citate in domeniul respectiv, procentajul articolelor de specialitate care se situeaza in top 20, la nivel mondial.
- Pe primul loc in top 10 universitati din lume unde puteti studia agricultura se situeaza Universitatea Harvard (cu punctaj maxim-100, pe totalul specialitatilor), care, pe langa studiile agricole de licenta, ofera si programe (inclusiv master si doctorat) pentru domenii conexe – Stiintele mediului, Ecologie, Exploatare forestiera, Arhitectura peisajului etc. – in cadrul carora accentul se pune pe cercetare si inovatie. Pentru un master in Silvicultura, de exemplu, costul studiilor este in jur de 35 000 de dolari pe an.
- Massachusetts Institute of Technology (MIT), din SUA – 79,2 puncte – se mentine, de foarte multi ani, in topul celor mai apreciate universitati, oferind, alaturi de alte specializari, studii de licenta, masterat si doctorat pentru Inginerie agricola, Managementul afacerilor, Marketing.
- Universitatea California (79,1 puncte), infiintata in 1868, are invatamantul superior organizat pe trei nivele, cei interesati de domeniul agriculturii putand urma aici studii pentru Managementul afacerilor. Un an de studiu costa intre 30 000-50 000 de dolari.
- Universitatea Cambridge (77,1 puncte) situata constant pe locurile 2-5, in clasamentul celor mai competitive institutii de invatamant superior, cuprinde, printre sutele de specializari, si Medicina veterinara si Tehnologii agricole.
- Universitatea Washington (74,7 puncte), din Seattle (statul Washington) infiintata in 1861, prin toate specializarile, inclusiv cele agricole, este orientata, in mare masura, spre cercetare.
- Universitatea Stanford (74 puncte), fondata in secolul al XIX-lea, de catre senatorul de California Leland Stanford, are remarcabile departamente de Bioinginerie si Ingineria mediului.
- Universitatea Rockefeller (67,7 puncte) este nelipsita din top 10 universitati din lume. S-a infiintat din initiativa celui care a fost primul om din SUA cu o avere de peste un miliard de dolari si, la vremea respectiva (inceputul secolului al XX-lea), cel mai bogat om din lume. In domeniul vizat de top 10 universitati din lume unde puteti studia agricultura, Universitatea Rockefeller ofera posibilitatea studiilor de Stiinta si ingineria mediului.
- In cadrul Universitatii Yale (67,2 puncte), exista specializari de Agronomie, Ecologie, Ingineria mediului, Silvicultura. La ora actuala, Universitatea, in intregul ei, are dotari de peste 22 de miliarde de dolari, plasandu-se pe locul al doilea in topul celor mai bogate universitati din lume, dupa Harvard.
- Universitatea Columbia (66,6 puncte) are departamente de Agricultura ecologica si Stiinta mediului.
- Universitatea Illinois – Urbana Champaign, cu peste 35 000 de studenti, la toate specializarile, este, in privinta studiilor din domeniul agricol, una dintre cele mai importante, cu sectii de Agronomie si Inginerie genetica, Agricultura si alimentatie, Zootehnie, Exploatare forestiera etc.
FAO (Food and Agriculture Organization – Organizatia pentru alimentatie si agricultura, din cadrul ONU), analizand dinamica vietii contemporane, consecintele dramatice ale crizei economice si financiare in agricultura, schimbarile climatice, degradarea mediului, nevoile alimentare din ce in ce mai mari, la nivel global, a ajuns la concluzia ca este necesara o schimbare majora si in invatamantul agricol, in sensul adaptarii la situatiile mentionate anterior si al incurajarii cercetarii, pentru a se gasi solutii viabile pe termen lung. Numai adevaratii specialisti, formati in institutii de invatamant superior performante, pot gandi si aplica strategii, in agricultura, care sa protejeze natura si sa fie si in folosul oamenilor. In acest sens, FAO a emis o serie de documente care recomanda:
- „Invatamant si Formare agricola”, care, indiferent de nivel si de durata, sa ii invete pe cursanti tehnicile specifice cele mai adecvate, pentru o agricultura durabila (ecologica).
- Cursuri de formare continua, care sa ajute la actualizarea permanenta a celor mai bune practici.
- Combaterea, pe toate planurile, a hiatusului cultural intre civilizatia rurala si cea urbana, cu atat mai mult cu cat, in tarile in curs de dezvoltare, 30-80% din produsul intern brut provine din agricultura.
- Formarea unor specialisti care sa raspunda nevoilor tarii careia ii apartin, care sa doreasca sa traiasca si sa munceasca in mediul rural.
- Incurajarea cercetarii si dezvoltarea abilitatilor viitorilor specialisti in agricultura in micro-ferme experimentale si introducerea a noi discipline in invatamantul superior agricol – psihologie, sociologie, pedagogie – care sa ii ajute pe agronomi sa inteleaga atitudinea, comportamentul, mentalitatea oamenilor din colectivitatile rurale, pentru a putea sa le transmita acestora informatiile intr-un mod potrivit si sa il motiveze.