In topul celor 10 picturi faimoase in lume intra acele picturi care au fost, de-a lungul timpului, o adevarata sursa de inspiratie pentru progresul cultural si istoric al civilizatiei moderne. Artisti renumiti ca Vincent Van Gogh, Pablo Picasso, Johannes (Jan) Vermeer, Pierre-Auguste Renoir, Leonardo Da Vinci, Claude Monet etc. au captivat interesul iubitorilor de arta, de-a lungul multor secole, si au incantat privirile tuturor celor pasionati de cunoastere si frumos. In fiecare an, colectionarii cheltuiesc, in medie, cateva milioane de dolari, fiind dornici sa intre in posesia celor mai faimoase picturi ale lumii. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, cele mai scumpe picturi ale epocii in care traim nu sunt si cele care intra in topul celor 10 picturi faimoase in lume, pentru ca acestea sunt, in general, aflate deja in posesia muzeelor celebre, care le vand foarte rar, fiind, cu alte cuvinte, nepretuite.
Printre aceste opere de arta faimoase se afla, pe primul loc, pictura lui Leonardo Da Vinci – “Mona Lisa”, la care maestrul a lucrat vreme de 20 de ani. Zambetul enigmatic al figurii centrale a picturii a captivat imaginatia lumii, motiv pentru care acum este expusa, pentru publicul larg, la Muzeul Luvru, in Paris. Aceasta lucrare este, cu siguranta, una dintre cele mai populare picturi, la nivel mondial, si a fost, de-a lungul timpului, tinta a numeroase dezbateri artistice, religioase si teoretice. Tabloul mai poarta si denumirea de “La Gioconda” sau “La Joconde”.
A doua pictura din topul celor 10 picturi faimoase in lume este reprezentata de “Tipatul” lui Edvard Munch, lucrare care simbolizeaza angoasa si durerea vietii moderne. Artistul Edvard Munch, norvegian de origine, care a trait intre anii 1863 si 1944, a suferit, pentru o foarte lunga perioada, de anxietate, dependenta de alcool, halucinatii si mania persecutiei, motiv pentru care cea mai cunoscuta lucrare a sa este rezultanta tuturor acestor afectiuni care, practic, i-au condus viata.
Locul trei in acest top, construit oarecum subiectiv, este ocupat de lucrarea lui Michelangelo, “Nasterea lui Adam”, pictura inspirata din scena Vechiului Testament, in care Dumnezeu il creeaza pe Adam.
Locul patru al topului celor 10 picturi faimoase in lume este ocupat de “Flori de floarea soarelui” a maestrului Vincent Van Gogh, fiind una dintre cele mai admirate picturi ale sale.
Lucrarea “Ceci n’est pas une Pipe”, a lui Rene Magritte, este cea care ocupa pozitia a cincea a topului, fiind un exemplu clasic a ceea ce presupune conceptul de suprarealism.
Pozitia a sasea a topului este ocupata de tabloul realizat de Claude Monet, “Maci in camp”, in care intreaga scena pastorala reda, cu acuratete, esenta conceptelor de frumusete si simplitate a naturii exprimate de impresionisti.
Pe locul sapte al topului celor 10 picturi faimoase in lume se afla “Cina cea de Taina” a lui Leonardo Da Vinci, pictura avand ca sursa de inspiratie una dintre cele mai comentate scene biblice, ultima cina.
“Fata cu cercei de perla” a maestrului Jan Vermeer este un exemplu minunat al picturii baroce, fiind recunoscuta ca una dintre cele mai populare capodopere ale artistului. Imaginea feminina centrala este redata pe un fundal de culoare inchisa, aproape negru, care creeaza senzatia de tridimensionalitate. Aceasta lucrare ocupa pozitia a opta a topului celor 10 picturi faimoase in lume.
Locul noua este ocupat de pictura lui Auguste Renoir, “Le Moulin de la Gallette”, in care este ilustrata lumea animata a Parisului acelor vremuri.
Ultimul, dar nu cel din urma loc, este ocupat de lucrarea lui Pablo Picasso, “Pacea”, in care este redat simbolul pacii, un porumbel, aceasta fiind si una dintre cele mai puternice piese ale artistului. In topul celor mai scumpe tablouri din lume se afla picturi ca “Portretul Adelei Bloch-Bauer”, de Gustav Klimt, care se ridica la valoarea de 135 de milioane de dolari, “Nu au Plateau de Sculpteur” de Pablo Picasso, care atinge valoarea de 110 milioane de dolari. Lucrarea, conceputa si realizata intr-o singura zi, in martie 1932, de Picasso, o infatiseaza pe iubita acestuia, Marie-Thérèse Walter.
In topul celor mai scumpe lucrari de arta, si nu neaparat si in topul celor 10 picturi faimoase in lume, intra si “Garçon à la Pipe”, tot a lui Picasso, in valoare de 104 milioane de dolari. “Portretul doctorului Gachet” de Vincent Van Gogh se ridica la fabuloasa suma de 83 de milioane de dolari, iar lucrarea “Le Bassin Aux Nympheas”, a lui Claude Monet, la 80 milioane de dolari. Pictura “Rideau, Cruchon et Compotier”, a lui Paul Cézanne, ajunge la fabuloasa suma de 61 de milioane de doari, fiind realizata de Paul Cézanne intre 1893 si 1894, si a fost cumparata, in anul 1999, de catre publicistul, producatorul si scenaristul hollywoodian Whitney, un cunoscut filantrop american.
Topul celor 10 picturi faimoase in lume nu este unul standard, ci pur subiectiv. Oricine isi poate concepe unul asemanator, in functie de gusturile si preferintele sale, fiind util si ca un frumos si placut exercitiu de cultura generala a fiecaruia dintre voi. O alta categorie moderna, a artelor vizuale, este reprezentata de pictura digitala, care capata din ce in ce mai multi adepti, si judecand dupa numarul foarte mare de vizualizari, este foarte probabil ca peste foarte putin timp sa existe un top al celor mai populare 10 picturi digitale faimoase.