In topul celor 10 sculpturi faimoase in lume intra acele creatii care, prin calitatea desavarsita si promovarea de care au avut parte, au devenit extrem de populare, ierarhizarea fiind, totusi, in mare masura, de natura subiectiva. Interesul omului pentru sculptura s-a manifestat din cele mai vechi timpuri, din motive foarte variate, utilitare sau estetice. Una dintre cele mai vechi sculpturi, denumita “Omul leu”, cu o inaltime de doar 30 de centimetri, dateaza de acum 32.000 de ani. Dintre cele sapte minuni ale lumii, doua sunt statui, Colosul din Rhodos si statuia lui Venus din Olimpia. Foarte multe dintre aceste sculpturi celebre sunt acum detinute de muzee de prestigiu, ceea ce se constituie intr-un argument solid pentru valoarea lor inestimabila.
Pe locul 10 in topul celor 10 sculpturi faimoase in lume, se afla statuia “David din bronz”, realizata in anul 1440, de Donatello, fiind, de altfel, si singura statuie realizata in bronz, in perioada Renasterii, si prima reprezentand un barbat nud, in epoca respectiva. Sculptura il reprezinta pe David (personaj mitologic), zambind enigmatic, in timp ce isi sprijina piciorul stang pe gatul invinsului Goliath.
Locul noua al topului este ocupat de sculptura “Fata cu pasari”, creata in anul 1936 de catre sculptorita Sylvia Shaw Judson (1897-1978). Lucrarea este realizata in bronz si reprezinta o tanara imbracata intr-o rochie simpla, care hraneste, din doua boluri, pasarile.
Pe locul opt in topul celor 10 sculpturi faimoase in lume se plaseaza opera unui autor inca necunoscut, din perioada romana – “Discobolul” sau “Aruncatorul de disc” – despre care se presupune ca dateaza din anul 459. Sculptura a devenit faimoasa datorita numeroaselor sale copii in marmura, facute chiar la vremea respectiva.
Pozitia cu numarul sapte este ocupata de faimoasa sculptura a artistului Auguste Rodin (1840-1917) – “Sarutul”. Lucrarea, realizata in anul 1889, o infatiseaza pe o tanara nobila frantuzoaica, din secolul al XIII-lea, care se indragosteste de fratele sotului sau (legenda imortalizata si in “Infernul” lui Dante, din “Divina Comedia”). Buzele celor doi indragostiti nu se ating, pentru a sugera puritatea relatiei lor, dar si faptul ca gestul a fost intrerupt brusc. In momentul in care criticii de arta au vazut statuia, in anul 1887, au sugerat titlul “Sarutul”.
Pe locul sase al topului celor 10 sculpturi faimoase in lume se afla o lucrare care poarta acelasi nume (ca si sculptura lui Rodin), “Sarutul”, apartinand celui care avea sa fie denumit “parintele” sculpturii moderne, romanul Constantin Brancusi. Lucrarea a fost realizata pe parcursul mai multor ani -1901-1921, cu numeroase versiuni, fiind si cea mai abstracta sculptura, si cea mai originala, reprezentand doua figuri imbratisate, in acelasi bloc de piatra. Capodopere brancusiene sunt si “Muza dormind”, “Pasarea in spatiu”, “Domnisoara Pogany” etc.
Locul cinci al topului este ocupat de populara reprezentare sculptata a justitiei, ce poarta numele de “Domnisoara Justitie” sau “Justitia oarba”. Lucrarea dateaza din perioada antichitatii greco – latine, nefiind atribuita niciunui autor, pana in prezent.
Pe locul patru in topul celor 10 sculpturi faimoase in lume se afla extraordinara creatie a lui Michelangelo, “Pieta”, in care este reprezentata Fecioara Maria cu pruncul Iisus in brate. Aceasta lucrare, realizata in anul 1498, este cea care avea sa-l transforme pe autorul sau intr-un artist foarte cunoscut.
Locul trei al topului este ocupat de “Ganditorul”, sculptura a lui Auguste Rodin, care, initial, a avut numele de “Poetul”, fiind parte a unei lucrari comandate de Muzeul de Arta Decorativa, din Paris, pictorului Rodin.
Pe locul doi se afla celebra sculptura “Venus din Milo”, creata, aproximativ intre anii 130 si 100 i.Hr. Statuia o reprezinta pe Afrodita, zeita dragostei si a frumusetii, este realizata din marmura, cu o inaltime de 203 centimetri. Dupa unele inscriptii, se presupune ca autorul sau este Alexandros din Antioch, fiind gresit atribuita lui Praxiteles. In prezent, statuia poate fi vizitata la Muzeul Louvre, din Paris.
Primul loc al topulului celor 10 sculpturi faimoase in lume este ocupat de scupltura lui Michelangelo, creata intre anii 1501 si 1504, o capodopera a Renasterii – “David”. Este lucrata in marmura de Carrara, cu o inaltime de 5 metri, si il reprezinta, nud, pe eroul biblic, David. Statuia a fost mutata in Galeria Academiei de Arta din Florenta, in anul 1873, in locul initial al amplasarii (in fata cladirii Palazzo Vecchio), fiind pusa o copie a lucrarii.
De-a lungul multor secole, artisti de renume au lasat mostenire umanitatii nenumarate capodopere, printre care si sculpturile – lucrari de arta tridimensionale, create prin modelarea materialelor cu consistente diferite – marmura, piatra, lemn, bronz si chiar plastic sau metale moi. Unele dintre acestea se regasesc in topul celor 10 sculpturi faimoase in lume.
In ultima vreme, pe langa sculptura traditionala, exista si cea digitala, realizata in programe specializate, ultra-profesioniste, care se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare, datorita libertatii pe care o ofera artistului spatiul virtual, in privinta materialelor si texturilor folosite, accentul punandu-se doar pe inteligenta si creativitatea acestuia. Sculpturile digitale 3D sunt expuse, deja, in galerii de arta, urmand ca, in cativa ani, criticii consacrati sa stabileasca si ordinea celor mai faimoase.
Dupa chipul si asemanarea SA, l-a facut pe om si l-a inzestrat cu puteri nebanuite, iata cateva dovezi!