Dinozaurul Torosaurus a fost un animal preistoric erbivor care popula zonele impadurite si savanele de pe teritoriul cretacic al Americii de Nord. Este cunoscut si sub denumirea de ,,Soparala taur” datorita aspectului sau interesant si face parte din categoria dinozaurilor cu coarne, a ceratopsidelor.

Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Dakota de Sud, Utah, Texas, Wyoming si dateaza din perioada Cretacicului superior, din era Mezozoica, de acum 70 de milioane de ani. Pe baza analizei facute asupra lor paleontologul Othniel Charles Marsh a facut o descriere a acestei specii si a numit-o Torosaurus latus.

Principala particularitate a dinozarului Torosaurus consta in gulerul sau imens, foarte larg care era purtat ca un trofeu, el completa si contura cel mai mare craniu care a fost cunoscut in decursul timpului in tot regnul animal. Fata de alte specii de ceratopside gulerul Torosaurusului era inedit prin faptul ca avea marginea neteda, fara coarne, proeminente sau noduri osoase cu rol de aparare sau de ornament.

Cercetatorii au estimat dimensiunile unui exemplar adult astfel: lungimea craniului ajungea la 2,6 m, lungimea corpului la 7,5 m si greutatea la cel mult 10 tone. Scutul reprezenta aproape jumatate din craniu si era purtat cu usurinta de acest animal, deoarece greutatea sa era mult diminuata prin prezenta unor deschizaturi acoperite cu piele groasa.

Se pare ca aceste scuturi de marimi diferite aveau un rol important in perioada de rut, aspectul si marimea lor erau criterii de intrecere intre masculi. Cel care avea scutul cel mai mare probabil avea mai mult succes in perioada de imperechere.

De asemenea, pe langa rolul decorativ scutul avea si o functie foarte importanta de insertie pentru muschii foarte lungi ai maxilarelor. Unii cercetatori au ajuns la concluzia ca unele exemplare e posibil sa fie avut muschi faciali lungi de aproximativ 1 m.

O alta caracteristica a acestui dinozaur era data de cele doua coarne osoase de pe frunte care aveau un aspect impresionant, erau mari de aproximativ 70 cm, ascutite si indreptate inainte. De asemenea, cornul de pe nas era foarte rezistent desi mai mic si orientat in sus. La femele cele doua coarne erau mai departate si mai incovoiate, iar la pui in primii ani de viata nu erau suficient dezvoltate. Cu timpul coarnele cresteau, iar cand puii ajungeau la maturitate si coarnele aveau marimea celor de la adulti.

Tinand cont de marimea corpului Torosaurusul era un reprezentat impresionant al grupului ceratopsidelor, fiind depasit doar de masivul Triceratops – care avea lungimea de 9 m, insa ca greutate ajungea la maxim 6 tone. Toate cele patru membre erau robuste, groase, ca niste piroane uriase, se terminau cu labe puternice, cu degete mari si gheare copitate.

Corpul masiv al dinozaurului era sustinut cu usurinta de cele patru picioare imense, coada era lunga si puternica, tinuta in jos, iar capul avea o pozitie putin aplecata datorita prezentei scutului imens din zona cefei.

Prin conformatia sa impunatoare acest animal rezista cu succes in fata atacurilor fiorosilor carnivori care traiau in acea vreme. Prin coarnele ascutite putea sa se impuna in fata inamicilor si de multe ori pe o parte din ei sa-i descurajeze si chiar sa-i puna pe fuga.

Dinozaurul Torosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Cerotopsidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.