Torre de Hercules din La Coruna, Spania, a fost ridicat in secolul 1 d.Hr., in timpul domniei Imparatului roman Traian, iar numele sau original era Farum Brigantium. Inscriptia care se afla pe una din constructiile auxiliare sprijina aceasta teorie. Acest far monumental se afla la intrarea in portul La Coruna, in nod-vestul Peninsulei Iberice. Torre de Hercules din La Coruna, Spania, a fost conceput pentru a facilita navigarea de-a lungul coastei salbatice a Galiciei, intr-un punct strategic de pe ruta maritima care leaga Marea Mediterana de nord-vestul Europei.

Torre de Hercules1

Pe platforma din varf se afla un sistem pe baza de lemne, asezat intr-un adapost cu deschidere catre mare. Pe baza structurii care se poate vedea astazi, turnul original se pare ca avea o sectiune transversala care masura 11,75 de metri patrati. Aceasta era inconjurata de o rampa in spirala, care oferea acces la platforma. Baza turnului era sustinuta de o fundatie de 18 metri patrati. Torre de Hercules din La Coruna, Spania, a fost utilizat drept far pentru o perioada indelungata de timp, in vremea Imperiului Roman.

Se pare ca in timpul Evului Mediu, farul nu a fost aprins, insa a ramas intact si a continuat sa aiba un rol important drept foisor si punct de reper. Totusi este dificil de determinat conditiile in care a fost utilizat si intretinut acest turn in Evul Mediu. Dupa invaziile vikingilor dintre anii 854 si 856, Torre de Hercules din La Coruna, Spania, a fost abandonat si lasat intr-o stare destul de proasta, la fel ca si orasul de-altfel, insa in secolul 10 se face referire la acest far sub numele de “Farum Precantium”.

Torre de Hercules11

Cronicile medievale mentioneaza crearea unui mic orasel si a unui fort intre secolele 11 si 12, in aceasta locatie. Turnul este mentionat sub numele de “Castellum Pharum”, iar in aceasta perioada a fost utilizat in scopuri defensive si drept post de observare, ceea ce probabil l-a si salvat de la distrugere si abandon. In secolul al 12-lea, turnul a fost redenumit Turrin de Faro, ceea ce sugereaza restaurarea sa ca far, insa rampa externa pare sa fi fost deteriorata, cel mai probabil datorita faptului ca turnul fusese folosit in scopuri defensive in secolele anterioare. Pietrele din portiunile prabusite ale turnului au fost reutilizate in alte constructii la sfarsitul Evului Mediu, pana in anul 1557, cand un edict municipal a interzis aceasta practica.

Incepand cu secolul al 14-lea La Coruna a devenit unul din cele mai mari si mai cosmopolite porturi ale regatului. Acesta a reprezentat o treapta importanta ce unea Nordul Europei de zona Mediteraneana. In acea vreme, turnul si-a reluat pe deplin functia de far. Torre de Hercules din La Coruna, Spania, a reprezentat un simbol major al orasului in secolul al 15-lea, si de asemenea a fost principalul simbol heraldic de pe sigiliul orasului.

Citește și:  Orasul Marrakech: Obiective turistice Maroc - Marrakech

Torre de Hercules111

Imaginile ce dateaza din secolul al 16-lea ne prezinta un turn restaurat complet, dotat cu un felinar in forma de cupola. Rampa externa nu mai exista, insa inca se pot vedea ramasite ale formei sale spiralate. Turnul este din nou mentionat in secolul al 17-lea, acesta fiind din nou restaurat de catre Ducele de Uceda, intre anii 1684 si 1685. In 1755, cutremurul puternic din Lisabona a afectat numeroase cladiri din regiunea La Coruna, insa turnul a supravietuit datorita designului sau arhitectonic si datorita calitatii mortarului folosit la constructia sa.

La sfarsitul secolului al 18-lea, intre anii 1788 si 1806, au avut loc noi lucrari de restaurare a turnului, care au fost impartite in 2 etape. Cel care s-a ocupat de lucrarile de restaurare a fost inginerul naval Eustaquio Giannini, acesta schimband sistemele de iluminat si refacand starea exterioara a structurii turnului. Astfel, inaltimea turnului a fost ridicata semnificativ, vechiul felinar a fost inlocuit cu unul nou, scara interioara a fost reconstruita, iar anumite portiuni ale turnului au fost complet reconstruite. Intre anii 1799 si 1806, lucrarile au fost continuate de fratele lui Eustaquio, Jose Giannini. Felinarul si sistemul de iluminat au fost inlocuite din motive operationale si pentru a tine seama de cele mai recente inovatii.

Torre de Hercules1111

In 1847, sistemul optic a fost schimbat din nou cu un sistem mai eficient, care folosea lentile Fresnel. In 1860, au fost ridicate constructiile auxiliare, iar caile de acces au fost reparate. In 1905 au fost realizate noi lucrari de restaurare, scara interioara fiind reconstruita din nou, de aceasta data din piatra. In 1926, farul a fost echipat cu iluminare electrica, al carui fascicul era vizibil de la distanta de 52 de kilometri. In anii 1990 s-au efectuat excavatii la baza turnului, sub platforma adaugata in secolul al 19-lea, pentru a scoate la iveala fundatiile romane si ramasitele antice ingropate. Intre anii 1991 si 1992 au fost restaurate fatadele turnului si mica cladire romana.

Torre de Hercules din La Coruna, Spania, este inconjurat de numeroase legende, ce dateaza din Evul Mediu si pana in secolul al 19-lea. Aceste legende incearca sa explice in termeni populari si mitici, originile turnului si constructia sa, independent de orice intelegere bazata pe istorie si arheologie. Exista 3 legende principale, si anume: legenda lui Breogan din traditia celtilor, legenda greaca a lui Hercule (al caruit nume il poarta turnul) si povestea lui Trecenzonio. Astazi, acest turn este folosit in continuare ca far, un rol important pe care l-a avut timp de aproape 2000 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.