Chiar daca stiinta a avansat in mod incredibil si deja stim tot mai multe despre fascinantul nostru Univers, este imposibil sa stim vreodata totul despre Cosmos, poate numai in cazul in care acesta se va contracta si ne va permite virtuos sa ii atingem marginile pe care inca nu le cunoastem. Ceea ce putem spune insa cu siguranta, este ca acest lucru nu se va intampla prea curand sau poate niciodata, iar ceea ce ne este clar reprezinta faptul ca universul este plin de dileme. Desigur inca nu s-a stabilit cu exactitate daca Universul este finit sau infinit, chiar daca cei mai multi dintre noi poate doresc ca acesta sa aiba o anumita finalitate, pentru a nu mai avea teama de necunoscut.

Cosmos1

Totusi tindem sa credem ca marginile cosmosului nu exista, iar finalitatea nu este o caracteristica a spatiului, fiind practic imposibil sa descifram unde se termina sau unde incepe universul. In incercarea de a demonstra cat de imposibil este sa stim vreodata totul despre cosmos vom alinia o serie de mistere ale acestuia, dintre cele mai fascinante, care au uimit intreaga populatie a Terrei, conturate in intrebari atat de comune pe care ni le punem poate zilnic si la care incercam sa le aflam raspunsul.

De pilda, nu putem afirma ca stim totul despre cosmos, deoarece in primul rand inca ne punem problema extraterestrilor. Iar prin acest cuvant nu trebuie sa intelegem decat alte forme de viata inteligente care nu se afla pe Pamant, deci pe Terra, de unde si vine de altfel termenul, indiferent ca ele sunt infatisate asemeni unor monstri asa cum in foarte multe filme s-a aratat, sau ca sunt altfel de fiinte asemanatoare noua. Chiar daca poate parea o gluma pentru cei mai multi dintre cercetatori, unii si-au pus aceasta problema si au incercat sa o calculeze la rece, totusi este imposibil sa ajuns la o concluzie. Nimeni nu a fost martorul vreunei invazii extraterestre sau daca a declarat ca a fost, cu siguranta mintea ii juca feste, dovezi clare nu exista pentru prezenta altor fiinte inteligente in cadrul sistemului solar. Da, este posibil ca unele planete sa poata permite dezvoltarea unor microorganismte, a unor bacterii, insa la urma urmei nici despre acest lucru nu avem dovezi naucitoare de adevar.

Un al doilea indiciu care ne face sa credem ca nu vom sti niciodata totul despre cosmos si ca acesta poate sa fie infinit este antimateria. Cu siguranta materia exista, oamenii de stiinta au demonstrat-o pentru univers si noi o vedem zilnic si o atingem, gustam, simtim pe Terra. Dar se pune si problema unei antimaterii, care din punct de vedere teoretic exista indubitabil, insa din punct de vedere practic nimeni nu i-a aflat nici esenta si nici forma sau componenta. Teoretic, se spune ca antimateria exista, deoarece se presupune ca la inceputul universului, dupa momentul zero al Big Bang-ului, s-a imprastiat in spatiu atat materie cat si antimaterie, in particule egale, distribuite identic, deci in acelasi numar. Conform acestei credinte nu stim exact ce anume este antimateria, insa stim ca exista.

Un alt argument care intareste cele spuse pana acum este reprezenta de energia neagra. Aceasta exista cu siguranta, asa cum s-a demonstrat prin intermediul gaurilor negre, insa ce este exact aceasta materie neagra sau energie neagra nu se poate stabili, ea insa este o forta gigant, si intr-o proportie mult mai mare fata de ceea ce poate fi vazut atat cu ochiul liber, in jurul nostru, cat si cu instrumente tot mai bune, pe cer si in cadrul sistemului solar. Ceea ce vedem inseamna cu aproximatie 0.4% din intreaga „materie” sau mai bine spus „materia pozitiva” inseamna 0.4% din univers, de vreme ce restul este energie neagra.

Un alt mister al Universului este cu siguranta timpul. S-a demonstrat ca acesta este relativ, totusi ne folosim de el, s-a demonstrat ca nu putem calcula cu exactitate si ca toate formele de calendare facute pana acum dupa miscarile Lunii si a ale Soarelui au erori, fie ele de zile sau de saptamani. S-a demonstrat ca timpul devine halucinant atunci cand incercam sa il concepem ca atare insa avem nevoie de el pentru a ne desfasura activitatile zilnice. Ei bine, aici totul este relativ si singurul lucru in care poti sa ai incredere e faptul ca nu poti sa ai incredere in nimic.

Un alt mister, principiu care ne face sa credem sa nu putem sti niciodata totul despre Cosmos este faptul ca Universul a inceput cu 13.7 miliarde de ani in urma, dar din ce anume s-a format, ce a fost inainte de acesta, cum s-a produs reactia sau de ce? Sunt intrebari pe cat de banale pe atat de complexe si in ciuda faptului ca teoria Big – Bang –ului a fost atat de bine si mult acceptata, ea nu raspunde decat la „cum s-a format universul”, rezultand in cele din urma o simpla afirmatie care poate oricand sa fie combatuta pe baza intrebarilor de mai sus. Eh bine, daca nu ne-am lamurit cu inceputul universului, atunci de ce sa credem ca acesta va avea si un final?

Cosmos11

Poate din simplul fapt ca noi oamenii, ne-am invatat atat de bine cu lucrurile care incep si se termina dupa o anumita perioada de timp, incat nu ne mai gandim decat ca si Universul trebuie sa se termine la un moment dat, chiar daca aici avem doua sensuri pe care le dorim: sa aiba margini si sa aiba o varsta limitata, deci la un anumit moment sa se spulbere totul. Misterul ramane indescifrabil si ne face sa ne gandim tot mai mult la el, chiar daca deja a devenit o banalitate. Teoria Big Bangului centreaza si doua variante de sfarsit ale Universului, insa cum nu se poate demonstra deoarece inca nu s-a intamplat odata ca sa avem o baza, ramanem tot in deriva, incercand sa ne amagim cu multele teorii, care la urma urmei sunt nascute tot din teama omului.

Si ca sa incheiem gratios acest material, sa nu uitam sa aducem in discutie si teoria Universurilor paralele, a Universurilor multiple, care poate ca a generat panica pentru multi dintre noi, cat si teoria formei universale, implicit a faptului ca nu se cunoste forma pe care o are cosmosul. Si atunci cand indraznim sa spunem „totul despre cosmos” trebuie sa ne gandim sa punem un mare NU in fata, deoarece nestiind daca Universul este infinit sau nu si nici macar nu stim ce forma are, ramane absurd sa afirmam ca avem habar de putin din ceea ce ne inconjoara daramite despre „totul” universal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.