Prima zi a primaverii – 1 martie – era celebrata inca de acum 8 000 de ani de catre daci. Acestia confectionau martisoare din timpul iernii si le purtau din ziua de 1 martie pana cand infloreau copacii. Martisoarele erau reprezentate prin diferite pietricele colorate in rosu si in alb prinse pe o ata, sau prin monede gaurite si legate cu fire din lana de culoare alba si rosie sau alba si neagra.
Traditia martisorului:
- In unele zone se considera ca martisorul trebuie sa fie purtat pana la inflorirea visinilor, ciresilor, prunilor si trandafirilor si apoi firul se pune pe o ramura a unui pom sau a unui trandafir.
- In anumite sate din regiunile de munte, martisorul se prinde de macesul inflorit, pentru a fi ridicat de randunele si dus spre soare, astfel fiind binecuvantat norocul celui care l-a legat in pom.
- Daca martisorul se arunca dupa o pasare, se spune ca acel om va fi usor ca pasarea.
- Martisorul se poarta pana de sarbatoarea Floriilor, apoi se agata de creanga unui pom si daca acesta va avea rod se spune ca acel om care a purtat martisorul va avea mult noroc.
- Traditia spune ca martisorul trebuie purtat de fetele tinere pentru a fi curate ca argintul, sanatoase, rumene si albe ca florile, pentru a nu le ,,arde” soarele de primavara.
- Fetele isi legau firul alb cu rosu la gat, iar baietii la picioare sau la incheieturile mainilor.
- Firul de martisor trebuia sa fie legat de mame chiar la rasaritul soarelui, apoi acesta era purtat pana de Rusalii sau pana la inflorirea pomilor.
- In unele zone, de firul impletit se insirau cateva monede (de argint, arama, aur) sau doar o singura moneda gaurita, apoi martisorul era pus de catre parinti copiilor drept talisman, pentru a fi protejati de diferite boli si duhuri rele. Protectia era data mai ales de firele impletite albe si rosii, precum si de noduri.
- De asemenea, firele simbolizeaza funia anului cu cele doua anotimpuri, vara si iarna strans imbinate.
- In satele din regiunile transilvanene, martisorul din lana alb-rosu se prinde la ferestre si usi, la toarta galetilor, la strunga oilor, la coarnele animalelor, pentru a fi indepartate spiritele rele, deochiul si a se invoca viata.
- In Bihor satenii aduna apa de ploaie in ziua de 1 Martie si in zilele Babelor si se spala cu ea, pentru a fi sanatosi si frumosi.
- In satele din Banat fetele tinere aduna stropii de apa de pe frunzele de fragi din padure pentru a-si spala obrajii si a invoca un descantec de dragoste.
Indiferent de traditie, martisorul este considerat ca fiind aducator de noroc persoanei care il poarta cu bucurie si demnitate.