Si acum tin minte toate traditile care le respectam de Sf Nicolae. Nimic nu era mai important ca si noaptea de Sf Nicolae. Era masura cat de cuminte fusesem tot anul, era momentul care declansa toate nebunia sarbatorilor de iarna. Era emotia de a il pandi pe mosul. Era bucurie, nebunie, erau momente magice.
Era motivul ca a doua zi sa concuram in clasa care fusese cel mai cuminte si primise cadoul cel mai frumos, mai mare, mai bogat.
Chiar daca in prezent spiritul sarbatorilor de iarna a trecut oarecum in domeniul comercial, totusi pentru copiii secolului 21 Mos Nicolae este acelasi.
Ce traditii respectam de Mos Nicolae?
Cea mai cunoscuta si mai respectata traditie era ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie ghetutele sa luceasca. Veneam grabiti de la scoala si ca niciodata nu ne lasam parintii sa se atinga de ghetute. Luam cutia de ingrijire a pantofilor cu peria, crema, luciu, carpa pentru ultimul luciu si incepeam sa curatam ghetulele. Trebuia sa le lustruim pana ne vedeam imaginea oglindita in ghetute.
Dar de unde provine aceasta traditie? Este o intrebare care o adresezi cand mai cresti putin. Cand esti copil febra cadoului este mai importanta ca si legenda. Insa ca Mos Nicolae sa nu se supere este bine ca orice copil sa cunoasca cat mai multe detalii despre viata lui Mos Nicolae.
Exista foarte multe legende legata de aceasta traditie, insa cea mai cunoscuta este povestea a trei surori deosebit de sarace care ar fi vrut sa se casatoreasca cu persoana iubita. Insa fiind prea sarace si neavand zestre acest lucru parea imposibil. Cum era o rusine ca o fata sa ramana nemaritata, tatal lor a decis sa le „vanda” unor barbati instariti. Sfantul Nicolae, protectorul copiilor, dar si saracilor, le-a auzit durerea si suspinele si a decis sa le ajute. Minunea s-a intamplat pe 5 spre 6 decembrie cand Mos Nicolae le-a lasat cadoul fiecarei fete cate un saculet de bani de aur in ciorapei de lana lasati la uscat. De aici provine si traditia ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie Mos Nicolae sa lase cadoul in ghetute curate.
O alta traditie este legata de faptul daca copilul a fost cuminte sau nu. Daca copilul s-a dovedit pe parcursul anului ca a fost neastamparat, neascultator si indaratnic, pentru faptele de neascultare notate in Cartea Magica va gasi in ghetuta nuielusa. Este o traditie dureroasa deoarece pe de o parte sanctioneaza faptele de nesupunere a copilului si pe de alta parte mai demult nuielusa era folosita pentru pedepsirea copilului. Deci o traditie de Sf Nicolae usor dureroasa.
Traditia spune ca Mos Nicolae, care a fost un cardinal care se tragea dintr-o familie foarte bogata, ii ajuta si ii ocrotea pe copii, pe orfani. In noaptea de 5 spre 6 decembrie Mos Nicolae pentru fiecare copil cuminte lasa in ghetute mere, nuci si dulciuri. Conditia era simpla: copilul trebuia sa fie cuminte pe tot parcursul anului si ghetulele sa luceasca. Ai fost cuminte? Daca da inseamna ca traditia de Sfantul Nicolae nu te va ocoli.
Atentie, Sf Nicolae nu doreste ca cel care primeste cadourile sa se dovedeasca egoist si sa tina cadourile doar pentru el. Sfantul Nicolae ne invata sa fim generosi. Astfel, traditia spune clar faptul ca nu trebuie sa fim egoisti, ci dimpotriva sa impartim cadourile cu cei din jurul nostru.
In traditia populara Sf Nicolae este ocrotitorul Soarelui, caruia ii supravegheaza traiectoria astfel incat sa nu fuga spre nord si sa lase lumea cufundata in intuneric, frig, dezolare. De asemenea traditia spune ca prima ninsoare este adusa de Sf Nicolae.
Una din cele mai interesante traditii de Sf Nicolae pastrate din strabuni este de a pune in apa crengute din pomi si in functie de comportamentul acestora vom vedea cum va fi anul urmator. Daca pe crenguta apar muguri si apoi frunze inseamna ca anul va fi unul imbelsugat. Daca crenguta se va usca anul ce vine va fi unul sarac.
Traditile mentionate mai sus sunt cele mai comune in toate zonele si tarile in care Sfantul Nicolae este sarbatorit. Insa exista anumite traditii specifice fiecarei tari.
De exemplu in Austria traditia spune ca Sfantul Nicolae este insotit de o creatura foarte ciudata numita Krampus, Aceasta creatura ciudata tine in mana o nuia cu care inspaimanta pe copii care au fost neascultatori
Anglia este cea mai conservatoare in ceea ce priveste pastrarii nealterate a spiritului si a traditilor de Sf Nicolae. In fiecare seara de 6 decembrie, in parohiile anglicane, copiilor le este spusa povestea Sf Nicolae si minunile infaptuite de acesta, modul cum ii sprijina si in ocroteste pe cei nevoiasi, orfani, pe cei cu care viata nu a fost foarte darnica. Totodata traditia cere ca la sfarsitul unei astfel de seri sa se efectueze o colecta pentru sprijinirea celor saraci.
In Belgia traditia este asemenatoare cu cea din Ajunul Craciunului. Mai exact traditia spune ca deasupra semineului sau intr-un loc accesibil sa se aseze morcovi, napi, bucatele de zahar pentru calul lui Sf Nicolae, precum si un pahat de vin pentru sfant. Astfel aceste bunatati vor fi consumate de Sf Nicolae si de calul acestuia in momentul in care va trece deasupra casei pentru a inspecta daca copii merita cadouri sau nuiele. Dimineata, in functie de fapte, copii vor gasi dulciuri sau nuiaua.
In Cehia noaptea de 5 spre 6 decembrie este foarte interesanta. Traditia spune ca Sfantu Nicolae vine insotit de Diavol pentru a ii pedepsi pe copii rai si neascultatori, precum si de un inger care se roaga pentru iertarea copiilor.
Indiferent de tara, zona Sf Nicolae va fi prezent pentru a ocroti pe cei saraci si nevoiasi, precum si pentru a ii rasplati pe copii care au fost cuminti.
Asadar magia sarbatorilor de iarna va fi adusa de Sf Nicolae. Asadar deschideti sufletul si mintea pentru sarbatorile de iarna!
Copiii, fiti cuminti, ascultati de parinti si Mos Nicolae va va rasplati!
Mos Nicolae…..Indiferent de varsta, toti il asteptam cu ceva in „papuci”.