In calendarele romanilor ortodocsi 30 noiembrie reprezinta una din cele mai importante date din an, fiind ziua in care romanii sarbatoresc Sfantul Andrei, ocrotitorul Romaniei. Sfantul Andrei fiind unul din cei 12 Apostoli ai Mantuitorilor a fost cel care a crestinizat zona Marii Negre si implicit meleagurile noastre. De aceea sarbatoarea de Sfantul Andrei este considerata foarte importanta pentru credinciosii romani, avand o semnificatie religioasa foarte mare. Pe langa semnificatia religioasa sarbatoarea in popor are si o semnificatie oculta, dovada fiind numeroasele traditii si obiceiuri pe care poporul roman le-a imprumutat din credinte ale tracilor, dacilor si romanilor.
Unul din obiceiurile cele mai intalnite in toate zonele tarii de Sfantul Andrei este reprezentat de credinta conform careia in noaptea de 29 noiembrie lupii prind grai si devin foarte violenti, iar persoanele care ii vor auzi vor afla secrete neinchipuite, dar in schimb se spune ca nu vor mai avea de trait foarte mult timp. Totodata se zice ca persoana muscata de lup in acea noapte se transforma in varcolac, procesul fiind ireversibil. O alta traditie este aceea conform careia in acea noapte pe langa pericolul lupilor mai este si invazia strigoilor care invadeaza satele si aduc necazuri populatiei, singura arma a oamenilor fiind usturoiul.
De aceea se obisnuieste ca in acea seara membrii familiei sa consume usturoi sau se agate langa geamuri si usi legaturi de usturoi in vederea protejarii locuintei si a membrilor sai de spiritele malefice. Totodata se agata usturoi si in apropierea adaposturilor animalelor pentru ca si acestea sa fie protejate de strigoi. Un alt obicei folosit pentru a preveni gospodariile de spiritele malefice este acela prin care femeile intorc canile si paharele cu fata in jos si scot cenusa din soba, pentru ca traditia spune ca spiritele malefice obisnuiesc sa caute gospodariile care au cenusa calda in soba si care au paharele cu fata in sus.
Alte obiceiuri care se italnesc in zonele rurale in noaptea premergatoare sarbatorii de Sfantul Andrei sunt ritualele magice care se folosesc pentru aflarea unor diverse informatii. Astfel in zona Moldovei se practica un obicei in cadrul caruia tinerele fecioare isi pun sub perna un fir de busuioc si astfel se zice ca in vis vor vedea cine le este ursitul. In zona Olteniei tinerele la miezul noptii intorc o cana cu capul in jos si folosind 3 carbuni aprinsi alaturi de o incantatie magica se zice ca vor oferi tanarului ravnit o atractie la care nu se pot impotrivi, cel din urma devenind indragostit peste masura de tanara care a infaptuit ritualul. In alte zone fetele folosesc 2 oglinzi dispuse fata in fata cu ajutorul carora ele cred ca vor reusi sa isi vada de asemenea ursitul. Astfel dezbracate in fata oglinzilor si cu o lumanare in mana se zice ca in oglinda din spate isi vor vedea atat ursitul cat si evenimente din viitor.
Un alt obicei care se practica de Sfantul Andrei este cel al prognozei meteo pe anul urmator. Astfel folosind 12 cepe sanatoase taiate uniform si denumite simbolic dupa lunile anului in care se presoara putina sare se poate ghici prognoza pe anul ce urmeaza. Cele 12 cepe se pastreaza intr-o incinta racoroasa iar in functie de starea cepei la Craciun, adica daca s-a stricat, daca e plina de apa sau daca a incoltit se poate indica daca acea luna va fi ploioasa, va fi prienlica agriculturii sau daunatoare. Pentru a vedea cat de roditor va fi anul urmator se foloseste un obicei prin care localnicii pun boabe de grau intr-un bol cu apa si in functie de cat de repede vor incolti se poate afirma daca va fi un an bogat sau nu.
In Bucovina este intalnit un obicei conforma caruia localnicii cu cateva zile de Sfantul Andrei nu duc gunoiul, nu fac curat in casa, nu torc, nu se piaptana pentru ca, zic ei, sa nu atraga lupul sau strigoii asupra gospodariilor si asupra lor.
Totodata traditia spune ca ziua premergatoare Sfantului Andrei este una din cele mai favorabile zile din an in ceea ce priveste ritualurile si vrajitoriile.
In afara acestor traditii si obiceiuri oculte, 30 noiembrie este pentru persoanele botezate Andrei si Andreea ziua in care isi sarbatoresc onomastica, fiind prilej de bucurie si fericire. Trebuie spus ca in Romania sunt numeroase persoane care isi serbeaza onomastica de Sfantul Andrei, numele Andrei si Andreea fiind unul din numele populare ale poporului roman. Poporul roman considera alaturi de Craciun, Paste, Boboteaza, Adormirea Maicii Domnului, Rusalii, Schimbarea la fata, una din sarbatorile cele mai importante ale anului. Pe langa acele traditii si obiceiuri oculte care instaureaza putin frica in localnicii care cred in acele practici, care dau totodata o latura negativa si in acelasi timp misterioasa a sarbatorii, Sfantul Andrei este un prilej de sarbatoare si de bucurie pentru intreg poporul roman, atat prin latura sa religioasa cat si prin sarbatoritii pe care fiecare dintre noi ii are in randul familiei, prietenilor si a cunoscutilor.