V-ati intrebat vreodata de ce soarele rasare in est si apune in vest? Timp de secole, acest fenomen natural a uimit omenirea. Fiind cea mai apropiata stea de noi, soarele cu siguranta reprezinta un centru de interes pentru toata lumea care doreste sa-i studieze miscarea si comportamentul, in special pozitia sa in diferite momente ale zilei si lunii. Cu toate acestea, in primul rand trebuie sa intelegem ca vizualizarea soarelui in diverse locatii de pe Pamant inseamna ca acesta va rasari si va apune intr-un punct diferit de pe orizont, prin urmare, si traiectoria soarelui pe cer va fi diferita in functie de locatie. Desi stim ca soarele rasare in est si apune in vest, stiati ca acesta nu rasare exact spre est si nu apune exact spre vest? In schimb, acesta poate ajunge mai la nord sau mai la sud de est, in functie de locatia de pe Pamant in care ne aflam.
In functie de ziua din an si de latitudinea observatorului, punctele in care rasare si apune soarele sunt afectate si, de asemenea, perioada de timp in care soarele se afla deasupra orizontului. Locatia soarelui pe cer este descrisa ca avand doua componente: miscarea sa zilnica in jurul orizontului si inaltimea sa deasupra orizontului (altitudinea). Altitudinea variaza in functie de anotimpuri si de locatia observatorului. In jurul datei de 21 a fiecarei luni, traiectoria zilnica a soarelui este indicata prin intermediul a sapte linii curbe. Traiectoria este cea mai ridicata in iunie si cea mai joasa in decembrie. Soarele calatoreste pe cer de-a lungul a sapte traiectorii principale. Fiecare dintre celelalte cinci traiectorii este pentru doua luni dintr-un an. De exemplu, traiectoria de pe 21 martie este aceeasi cu cea de pe 23 septembrie.
In timpul solstitiului de vara, pe 21 iunie, soarele se va deplasa pe cea mai ridicata traiectorie de pe cer. Dimineata, soarele se va ridica spre nord de est, apoi va traversa meridianul spre sud (la pranz) si va cobori putin catre nord de vest. Durata zilei este mai lunga in raport cu noaptea. Altitudinea maxima a soarelui are loc la pranz. In fiecare zi, traiectoria soarelui devine tot mai joasa, pana in ziua in care durata este de exact 12 ore – aceasta zi va fi echinoctiul de pe 21 septembrie. Atunci, soarele va rasari exact in est si va apune exact in vest.
Traiectoria soarelui este cea mai joasa pe cer atunci cand are loc solstitiul de iarna. Soarele va rasari la sud de est si va apune la sud de vest. Atinge punctul cel mai sudic la pranz. Durata zilei va fi mult mai scurta in raport cu solstitiul de vara si echinoctiul de toamna. Pe masura ce Pamantul se apropie de echinoctiul de primavara, altitudinea soarelui va creste treptat. Durata zilei va creste pana la 12 ore la echinoctiu. Traiectoria mereu schimbatoare a soarelui nostru este rezultatul anotimpurilor. Pamantul ca intreg primeste aceeasi cantitate de lumina solara in fiecare zi si in fiecare an. Miscarea aparenta a soarelui in jurul Pamantului este relativa si se datoreaza rotatiei si orbitei Pamantului. Diferentele sezoniere in traiectoria zilnica a soarelui se datoreaza inclinarii axei Pamantului.