Traminer este este un termen nemtesc prin care se denumeste un soi de vita de vie, cu struguri albi, cultivat mai ales in Alsacia (Elsass, in germana, o regiune din partea de est a Frantei, la granita cu Germania), precum si vinul produs din acesti struguri. Exista mai multe varietati de “Traminer” – “Savagnin” (numit asa in Jura, canton din nord-vestul Elvetiei), “Traminer parfumat”, “Traminer aromatic”, consemnate, de-a lungul timpului, in diverse texte despre agricultura. Prima mentiune clara despre vinul Traminer, dateaza din 1834, desi soiul de vita de vie este cunoscut inca din secolul al XV-lea.

Gewurztraminer
Gewurztraminer

Desi nu este foarte sigur, totusi, cei mai multi considera ca vita de vie Traminer este originara dintr-o zona a Italiei de nord, in apropierea granitei de est a Austriei – Tramin/Sudtirol (Provincia Autonoma di Bolzano )-un teritoriu de aproximativ 7 000 de kilometri patrati, cu populatie majoritara de limba germana, vorbind un dialect numit “tyrolien meridional”, si o minoritate italofona. Alsacienii stiu ca Traminer-ul sau, cum spun ei, Savagnin-ul roz, a fost adus in zona lor, in secolul al XVI-lea, dupa care, in timp , au fost selectionate diverse soiuri aromate, in secolul al XIX-lea obtinandu-se “Gewurz-traminer”. Din Traminer s-a selectionat, ulterior, si Riesling-ul. Stramosul Traminer-ului, obtinut din vita de vie salbatica Vitis silvestris, era cultivat de romani inca din mileniul intai i.Hr.

Vita de vie Savagnin roz (Traminerul) are frunzele trilobate, usor aspre, cu marginile zimtate, iar strugurii au boabele mici, sferice, de culoare galben-aurie. Creste foarte bine pe soluri argiloase si este rezistenta la boli.

“Gewurztraminer”, numit si “Savagnin roz aromatic” a fost selectionat din Savagnin roz, in Alsacia, in secolul al XIX-lea, dupa care cultivarea acestuia s-a raspandit si in Germania si Austria. “Gewurz”, in germana, inseamna “mirodenii”, in acest caz cuvantul facand referire la aroma deosebita a acestor struguri. In Alsacia, “Gewurztraminer” reprezinta peste 18 % din suprafata cultivata cu vita de vie, adica in jur de 2500 de hectare, al doilea dupa Riesling. Se mai cultiva, in prezent, si in alte tari din centrul Europei, dar si in California, in Australia si Noua Zeelanda. Insula de Nord (parte din Noua Zeelanda), mai exact, regiunea Gisborne s-a specializat in productia de “Gewurztraminer”. Singurul pericol pentru aceasta vita de vie, intr-un climat prea cald, este ca ar putea da un vin greu, uleios, prea alcoolizat, in mod normal “Savagnin-ul roz aromatic” avand in jur de 14 grade tarie.

Mustul de “Gewurztraminer” este foarte dulce, putin acidulat si da un vin cu aroma de trandafir si de lici (un fruct tropical). Traminerul face parte din cele sapte soiuri de vita de vie selectionate, care au adus renumele vinurilor italienesti si frantuzesti si care sunt inscrise pe eticheta vinurilor obtinut din ele, sub sigla AOC (Apellation d’origine controlee), adica “Regiune viticola recunoscuta” (un fel de “certificat de provenienta”), garantie a autenticitatii si calitatii vinului respectiv. De asemenea, prin sistemul AOC (impus de francezi), se stabilesc reguli stricte legate de locul de cultivare a unui anumit soi, perioada de culegere a strugurilor si normele de producere a vinului.

Traminer1

Cele sapte soiuri de vie si, evident, vinuri AOC sunt: Riesling-ul, Gewurztraminer, Pinot gris, Muscat alb, Muscat roz, Muscat otonel, Sylvaner B. Acesta din urma – Sylvaner B – este un strugure alb, cu boabe mari si dulci, originar din Romania (probabil din Transilvania, spun specialistii, de aici venindu-i si numele “Sylvaner”). O analiza ADN a soiului Sylvaner, facuta in 1997, a aratat ca acesta a fost obtinut din Traminer si un alt soi austriac, alb (Ostereichisch).

“Klevener” (“Klevener de Heiligenstein”) este “Savagnin roz” nearomatic, cultivat in Austria, in regiunea Heiligenstein, cu podgorii aflate la altitudinea de 200-300 de metri, orientate spre sud si sud-est, cu sol argilos.

Traminer-ul este un vin foarte potrivit pentru branzeturi, peste fript sau in sos, pentru preparate asiatice sau la desert. Poate fi consumat si ca aperitiv. Ludovic al XIV-lea, mare consumator de Traminer, considera ca acest vin vindeca impotenta. Adevarat sau nu, cert este ca Traminerul, in oricare dintre variantele sale, este un vin echilibrat, aromat, racoros. Din 2004, Traminerul face parte si din “Gama tezaur Jidvei”, din Romania, alaturi de Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Riesling, Muscat Otonel etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.