Mata Hari

Mata Hari
Mata Hari

Mata Hari a fost numele de scenă al olandezei Margaretha Geertruida, o dansatoare exotică şi damă de lux în Paris. După de divorţează de soţul ei în 1905, îşi ia numele de scenă Mata Hari şi începe cariera de dansatoare exotică. Se dă drept o prinţesă din Java, acest lucru fiind uşor de făcut datorită lipsei telecomunicaţiilor.

Înainte de începerea războiului era văzută ca un spirit boem, o artistă, dar după începerea lui imaginea ei s-a schimbat, mulţi spunând despre ea că este o femeie desfrânată şi foarte probabil periculoasă. Profitând de această poziţie, se infiltrează printre persoane foarte importante, devenind ulterior amanta multor politicieni şi ofiţeri de rang înalt. Folosindu-se de aceste relaţii strânge informaţii importante. Din moment ce în timpul Primului Război Mondial Olanda este neutră, Mata Hari poate să traverseze graniţele multor state fără nici un impediment.

La un moment dat este interogată de Serviciile Secrete Britanice şi admite că este un spion al Franţei, acest lucru fiind negat de autorităţile franceze, dar în timpul războiului este suspectată chiar de francezi ca fiind agent german.

În 1917, ataşatul militar german la Madrid transmite un mesaj codat la Berlin în care descrie activităţile impresionante ale unui spion german cu nume de cod H-21. Acest mesaj este interceptat de serviciile secrete franceze, care în urma informaţiilor aflate o identifică pe Mata Hari ca fiind agentul H-21. Ceea ce e neobişnuit e faptul că mesajul fusese transmis printr-un cod pe care germanii îl ştiau ca fiind deja descifrat de francezi, acest lucru determinând mulţi istorici să creadă că totul fusese inventat. Ulterior, ea este judecată pentru spionaj şi găsită vinovată. Pe 15 septembrie 1917 este executată prin împuşcare la vârsta de 41 de ani.

Charlotte de Sauve

Charlotte de Sauve
Charlotte de Sauve

Charlotte de Sauve a fost o nobilă franceză şi una din amantele lui Henric de Navarra, care mai târziu a domnit ca regele Henric al IV-lea al Franţei. Ea a fost membru al „Escadronului Zburător” al Caterinei de Medici (regina mamă), un grup de femei frumoase instruite să fie spioni şi informatori. Ele erau recrutate pentru a seduce bărbaţi importanţi de la curte, iar informaţiile obţinute erau trimise Caterinei.

Informaţiile strânse de Charlotte de Sauve au dus la executarea lui Annibal de Cocannas şi a amantului Margueritei de Valois, Joseph Boniface de la Mole, pentru conspiraţie.

În 1575 Caterina de Medici, instigată de fiul ei Henric al III-lea, o trimite pe Charlotte în braţele fratelui regelui Francois, Duce de Alencon, cu scopul de a provoca ostilitate între cei doi aşa încât în viitor aceştia nu ar conspira împotriva ei.

Charlotte devine amanta ducelui, acest lucru ducând la o ruptură definitivă între cei doi fraţi, care până atunci fuseseră buni prieteni. Se purta în aşa fel cu cei doi încât au devenit extrem de geloşi unul pe celălalt până în punctul în care au uitat de sarcinile şi planurile lor iar singurul lucru pe care îl făceau era să umble după această femeie.

Noor Inayat Khan

Noor Inayat Khan
Noor Inayat Khan

Noor Inayat Khan a fost prima femeie operator de radio ce s-a infiltrat în Parisul ocupat de germani şi a fost decorată post-mortem cu Croix de Guerre şi George Cross în 1949 . Cu toate acestea, ea a devenit doar o notă de subsol în istorie şi abia în 2012 se ridică un bust ce o reprezintă în piaţa Gordon din Londra (prima statuie a unei femei de origine indiană şi prima dedicată unei persoane de religie musulmană).

Călătoria Noorei de la locul de naştere, Moscova, până la Londra a făcut parte din educaţia ei. A fost descendent direct al sultanului Tipu, faimosul conducător din secolul al XVIII-lea al sudului Indiei şi a fost crescută ca un naţionalist feroce de tatăl său. El şi-a mutat familia iniţial la Londra şi apoi la Paris, unde Noora şi fraţii ei şi-au primit educaţia, iar mai târziu a lucrat ca scriitoare de poveşti pentru copii.

După ocuparea Franţei de către nazişti, Noor fuge în Anglia şi se alătură WAAF (divizia de femei a forţelor aeriene) iar apoi este recrutată pentru a lucra ca operator de radio. Ea a fost antrenată ca agent secret şi apoi trimisă la Paris cu un paşaport fals, având nume de cod Madeleine.

Chiar dacă toată reţeaua ei de spionaj fusese deconspirată, ea rămâne în Franţa până când în octombrie 1943 este trădată de o franţuzoaică şi arestată de Gestapo. Ea păstrase copii ale tuturor mesajor secrete trimise englezilor, pe care naziştii reuşesc să le folosească şi astfel să păcălească Londra în a mai trimite agenţi direct în mâinile lor. După arestare, este transportată la lagărul de concentrare Dachau, unde este interogată şi torturată. Naziştii însă nu au reuşit să afle nici măcar numele ei adevărat. Sfidătoare până în ultima clipă, aceasta cade la pământ cu un glonte în ceafă strigând „Liberte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.