In padurile tropicale din sud-estul Mexicului, regiunile centrale ale Americii de Sud, in Bazinul Amazonului, Venezuela, Guyana, Columbia, Surinam, vestul Ecuadorului si nord-vestul statului Peru traieste trogonul violaceu – o pasare vioaie solitara cu un colorit al penajului deosebit. Poate fi intalnita la altitudini de pana la 1000 m, atat in zone impadurite, poieni sau margini de padure.

Are lungimea corpului de 23-26 cm, greutatea de 45-65 g si se remarca prin penele cozii in dungi gri-albastrui, albe si negre. Intre cele doua sexe apare un dimorfism sexual accentuat, pus in evidenta de coloritul diferit al penajului.

La masculi capul este negru, cu reflexii albastrui-violet in zona pieptului, partea ventrala este galben-portocaliu, iar partea dorsala si zona superioara a cozii in nuante verzi.

Trogonul violaceu
Trogonul violaceu

Femela se diferentiaza de mascul prin coloritul penajului in culori sterse gri-cenusii mai ales pe partea dorsala. Ochii sunt mari cu irisul de culoare maronie iar in jurul lor apare cate un inel galben. Ciocul este scurt, puternic, cenusiu, iar picioarele sunt mici, prevazute cu degete lungi, cu gheare tari, curbate si ascutite.

Trogonul violaceu nu este o pasare migratoare. In perioada clocitului isi face cuibul in scorbura unui copac, sau si-l amenajeaza in cuiburi vechi de furnici, termite si viespi. Hrana sa consta din mici nevertebrate, insecte, larve de insecte si fructe. Sunetele sale sunt suave si placute, se aud neincetat pe tot parcursul zilei.

Trogonul violaceu are denumirea stiintifica Trogon violaceus, nu este o specie in pericol de disparitie, face parte din ordinul Trogoniformes, familia Trogonidae. Numarul de exemplare este destul de mare, conform studiilor facute de cercetatori in ultimii ani tendinta populatiei este in crestere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.