Turcia ocupă Asia Mică şi o mică porţiune din Europa. Ea se află în vecinătatea Mării Egee în vest, Mării Marmara la nord-vest, Greciei şi Bulgariei, Mării Negre la nord, Irakului la sud Siriei şi Mării Mediterane şi Georgiei la est. De-a lungul istoriei, pe teritoriul Turciei s-au născut diverse culturi și civilizații. Din anul 6.500 î.Hr, hitiții, frigienii, urartienii, armenii, perșii, romanii și otomanii au lăsat semne importante, civilizatoare, pe teritoriul țării, orașe străvechi, ruine și un patrimoniu cultural care fac din Turcia o țară unicat.

Capadoccia Turcia

Cele mai remarcabile civilizații din Asia Mică au fost bizantinii și otomanii. Imperiul bizantin, având capitala la Constantinopol, a fost întemeiat de Constanti cel Mare în anul 330 și a supraviețuit prăbușirii imperiului roman de vest. După declinul imperiului bizantin, cel otoman a ocupat și extins teritoriile Turciei și altor părți din Europa, Africa și Asia de Vest. Însă pretențiile imperiului otoman asupra Mediteranei și centrului Europei au adus multe războaie și totodată prăbușirea imperiului.

Turcia dispune de 4.454 km de coastă. Interiorul este compus din munţi, dealuri, văi şi un platou înalt central. Câmpiile de pe coasta vestică sunt mai dens populate şi mai industrializate decât regiunile centrale şi estice, cu excepţia Ankarei situată pe platoul central anatolian. Pentru că Asia Mică a fost de-a lungul timpului casa lidienilor, hitiţilor, grecilor, romanilor, bizantinilor, selgiucizilor şi otomanilor, ţara este înţesată de monumente istorice.

orasul Istanbul
Panorama orasul Istanbul

Istanbul, metropola acestei naţiuni, trece printr-o schimbare rapidă şi afişează toată agitaţia şi aglomeraţia unui mare oraş al lumii, în vreme ce, la doar câteva ore distanţă, oamenii ce trăiesc în mediul rural încă se mai adună în jurul bazinelor comune de apă potabilă sau taie lemne pentru a se încălzi.

Peisajul superb reflectă diversitatea geografică remarcabilă. Peisajele marine atrăgătoare, plajele moi şi munţii impunători de-a lungul coastei mediterane, lasă locul liniştii din zona lacurilor, în timp ce pădurile dense şi platourile răcoroase (yayla) din regiunea Mării Negre, nu reuşesc să ne pregătească pentru vastele stepe golaşe din provinciile estice.

Safranbolu
Safranbolu

Unele dintre oraşele vechi, precum Safranbolu, oferă cazare în vile restaurate în jurul centrelor istorice. Alegerea de locuri de cazare în regiunile din partea de est nu este la fel de variată. Cu toate acestea, turismul din aceste zone se află într-un progres evident, iar condiţiile de cazare şi serviciile turistice se îmbunătăţesc de la an la an.

Antalya
Antalya

Antalya, capitala vacanţelor la mare şi la soare, este un oraş modern, cu un mic, dar cochet centru istoric, un muzeu arheologic de calitate, plaje alungite în părţile de est şi de vest, hoteluri incredibile, o mulţime de lucruri de făcut şi de văzut şi o privelişte senzaţională atât spre munte cât şi spre mare. Centrul său istoric, numit Kaleiçi, înconjoară vechiul port roman. Multe clădiri de aici datează din perioada otomană, dar există şi câteva mai vechi, tocmai din vremea romanilor. Câteva dintre ele au fost restaurate şi amenajate ca hoteluri tip boutique, pensiuni sau restaurante.

Turcia a încurajat, de-a lungul timpului, relaţii diplomatice, culturale, economice şi industriale strânse cu ţările din Orientul Mijlociu, ţările turcice din centrul Asiei şi câteva din statele mai importante ale Africii. Locaţia Turciei, la intersecţia dintre Europa şi Asia face din această ţară un loc de o importanţă geostrategică semnificativă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.