Cetatea Vauban – Alba Iulia

Desi uneori este posibil sa nu ne simtim privilegiati de faptul ca locuim in Romania, un adevar pe care nu il putem nega este faptul ca traim intr-o tara deosebit de frumoasa si ne putem considera astfel norocosi din acest punct de vedere. Este adevarat ca uneori suntem mult mai tentati sa exploram punctele turistice aflate in afara granitelor tarii noastre, insa este pacat sa nu profitam de varietatea pe care ne-o ofera turismul romanesc.

Fiecare regiune a tarii ofera puncte turistice importante, peisaje frumoase si locuri minunate, prin care ne descoperim tara si ne familiarizam cu farmecul traditiilor noastre.

O zona turistica importanta a tarii, Transilvania, gazduieste unul dintre frumoasele noastre orase, Alba Iulia, locul unde a avut loc Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918, in urma careia Romania se uneste cu Banatul si cu Transilvania. Din punct de vedere istoric, acest oras avut o importanta deosebita, fiind, cu unele pauze, capitala politica a Transivaniei, intre anii 1541 si 1711 si gazduind, de-a lungul timpului, momente reprezentative ale poporului nostru.

Muzeul National al Unirii din Alba Iulia
Muzeul National al Unirii din Alba Iulia

Locurile care pot fi vizitate in Alba Iulia sunt numeroase. Pentru inceput, un obiectiv turistic reprezentativ este Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, gazduit de cladirea Babilon, o cladire semnificativa pentru arhitectura romantica, construita intre anii1851-1853. Cladirea este foarte incapatoare, are doua etaje si peste 100 de camere, in care se afla muzeul. In muzeu veti gasi urmatoarele sectii: preistorie, civilizatie dacica, romana, medievala, moderna, lapidaru si Sala Unirii. In Sala Unirii veti putea descoperi locul in care s-au intalnit reprezentantii romanilor din Transilvania, pentru a hotari unirea, tot aici fiind expuse documentele originale ale unirii steagurile reprezentantilor din intreaga tara, care au infaptuit unirea.

Catedrala ortodoxa Reintregirii
Catedrala ortodoxa Reintregirii

Catedrala ortodoxa Reintregirii reprezinta un alt punct istoric important al orasului. Este construita intre anii 1921-1923 si aminteste de Biserica Domneasca din Transilvania, iar din punct de vedere al arhitecturii, face parte din curentul romantic. Datorita incoronarii regelui Ferdinand I si a reginei Maria, de la 15 octombrie 1922, care a avut loc in fata Catedralei Reintregirii, aceasta este numita si Catedrala Incoronarii, fiind un simbol al unirii tuturor romanilor. Astfel, aceasta catedrala are o semnificatie mult mai aparte, fiind un lacas de cult valoros pentru neamul nostru, iar vizitarea acesteia nu va fi in niciun caz regretata de catre turisti, ci dimpotriva, datorita spiritulitatii pe care acest loc o emana.

Catedrala Romano-Catolica
Catedrala Romano-Catolica

Pentru cei care sunt pasionati de arhitectura si doresc sa descopere constructii proiectate intr-un stil unic, Catedrala Romano-Catolica a orasului este ideala, deoarece este un monument foarte valoros al constructiilor din perioada medievala timpurie din Transilvania, fiind construita in secolul XIII. La aceasta catedrala veti intalni armonioase imbinari intre stilul gotic si cel romanic, si dateaza din aceeasi perioada in care s-a construit Catedrala Notre-Dame din Paris. Printre elementele care impresioneaza la aceasta catedrala se afla orga cu 2209 tuburi, care dateaza din anul 1877. In interiorul catedralei se afla monumentele funerare ale lui Iancu de Hunedoara, ale fratelui sau, Johannes Miles, ale fiului sau mai mare, Ladislau, si cele ale reginei Isabella si ale fiului sau, Ioan Sigismund.

Tinand cont de importanta istorica a orasului Alba Iulia, nu ar trebui sa ne uimeasca prezenta Cetatii Bastionare, construita intre anii 1714-1738. In perioada secolelor XVIII-XIX aceasta cetate a fost centrul militar al Transilvaniei, fiind locul unde s-a adapostit armamentul. Datorita faptului ca este o cetate importanta in Translivania, a fost construita cu un numar de 7 bastioane, acestea fiind urmatoarele: Eugeniu de Savoia, Sfantul Stefan, Trinitatea, Sfantul Mihail, Sfantul Carol, Sfantul Capistrano si Sfanta Elisabeta. Arhitectura acestei cetati este impresionanta, motiv pentru care este un important dar al istoriei, de care ne putem bucura.

Cetatea Bastionara
Cetatea Bastionara

Cele 6 porti ale Cetatii Bastion din Alba Iulia i-au oferit inca o data unicitate edificiului, trei porti ducand catre oras si trei catre campul de instructie. Din cele 6 porti, in prezent va puteti bucura de trei dintre ele, care au ramas in forma initiala, poarta I, poarta III si IV, din poarta II pastrandu-se stalpii laterali. Poarta I are forma unui arc de triumf, iar din elementele decorative intalnim statuile lui Venus si Marte sau reliefuri inspirate din mitologia antica. Poarta III este cea principala, care asigura intrarea in fortareata si reprezinta cel mai important obiect din punct de vedere al decorarii, din cetate. Astfel, vizitatorii vor admira statuia lui Carol al VI-lea, aflata deasupra portii, sau scenele de lupta, impreuna cu simbolurile celor 4 virtuti, aflate pe fata interioara a portii. Simbolurile corespunzatoare celor 4 virtuti sunt urmatoarele: cornul abundentei pentru abundenta, felinarul pentru intelepciune, balanta pentru a simboliza cumpatarea si spada cu scutul pentru forta.

Universitatea Alba Iulia
Universitatea Alba Iulia

Tot in poarta III veti gasi celula lui Horea, o incapere cu o suprafata de 5 metri patrati, care are doua ferestre mici si o usa de metal. De asemenea, in interiorul celulei exista bustul lui Horea, impreuna cu o placa comemorativa si obiecte utilizate pentru legarea in lanturi a condamnatilor. In fata portii III exista un obelisc, construit in anul 1937, in cinstea conducatorilor rascoalei de la 1784-1785, iar inscriptia de pe el “Smerita închinare lui Horea, Closca si Crisan” reprezinta recunoasterea celor trei eroi ai neamului romanesc.

Astfel, orasul Alba- Iulia este o parte din bogatia turismului romanesc, unde va puteti bucura de sansa de a descoperi o fata a istoriei despre care doar putem citi, calcand in felul acesta pe unde au calcat eroii de demult ai romanilor si fiind prezenti in locurile in care s-a scris istoria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.