Turnul Felinarului, situat in La Rochelle, Franta si ridicat intre anii 1445 si 1476, este poate cea mai veche structura ce dainuie peste portul din oras, fiind parte a zidului de aparare a asezarii in Evul Mediu. Si, de fapt, la inceput, aceasta constructie, era legat prin metereze extrem de mari, de altminteri, de Turnul Sfantului Nicolae si de Turnul Lantului. Cu o inaltime de 75 metri, acest turn, care si-a luat numele de la farul pe care il adapostea, este cea mai inalta structura din zidul de aparare al orasului.
Mai mult, intre zidurile acestui turn au fost incarcerati piratii englezi, constructia fiind inchisoare pentru mult timp; ba chiar, pana si in zilele noastre, inca se pot vedea inscriptiile lasate de prizonierii tinuti aici, unii englezi, altii spanioli sau olandezi. Turnul Felinarului a fost inchisoare din secolele al XVII-lea si al XIX-lea. Dincolo de toate aceste detalii, insignifiante fata de evenimentele la care turnul a asistat, trebuie sa spunem ca impresionanta structura, ce seamana cu un castel pitic, cu un singur turn, a avut un rol central in istoria religioasa a orasului La Rochelle, plina de violenta si intamplari de-a dreptul cutremuratoare.
Astfel, in timpul razboaielor religioase din Franta, o multime foarte furioasa, din care faceau parte hughenotii, s-a urcat in varful acestui turn, de unde au aruncat treisprezece preoti catolici. Tocmai de aceea, Turnul Felinarului mai este cunoscut si sub denumirea de Turnul Preotilor. Acest eveniment cutremurator nu a fost decat zorii unor vremuri zbuciumate, La Rochelle fiind atacat in anul 1627, ca raspuns la moartea celor treisprezece preoti, de trupele lui Ludovic al XIII-lea.
Trupele se aflau sub conducerea cardinalului Richeliu, care a acceptat, in cele din urma, capitularea. Motivul pentru care Richeliu a acceptat acest lucru s-a datorat foametei care rapuse orasul, omorand deja 20.000 de locuitori. Ba, mai mult decat atat, cardinalul Richeliu a ordonat daramarea structurilor cu scop de aparare ale orasului, singurele constructii care au ramas in picioare fiind cele trei turnuri – Turnul Felinarului, Turnul Sfantului Nicolae si Turnul Lantului.
Pana in anul 1884, zidurile grandioasei fortarete au cazut in paragina, insa dupa acest an, au fost supuse unor lucrari masive de reconstructie, in aceasta maniera, incorporandu-se si turnurile care supravietuisera in fata deciziei cardinalului Richeliu. Desi a avut o asemenea istorie, orasul La Rochelle a suscitat interesul multora, asezarea fiind mentionata si de catre cei mai importanti scriitori ai vremii. De pilda, Alexandre Dumas, in Dupa douazeci de ani (1845), scria: „Monsenior d’Artagnan?… Si-a facut datoria – si inca mai mult de atat – in asediul orasului La Rochelle”.
Si celebrul romancier Henry James, americanul care a iubit si, in acelasi timp, a urat atat de mult vechiul continent european, incat nu a mai putut pleca de aici, scria in Scurta calatorie prin Franta: „Portul impresioneaza ochiul gratie celor trei turnuri darapanate care se inalta deasupra lui in trei locuri diferite si care arata ca si cum ar fi fost de o vesnicie spalate de ploi si lustruite de apele marii”. In sfarsit, anul 1879 avea sa fie inceputul unor lungi lucrari de restaurare pentru Turnul Felinarului din La Rochelle, Franta, in acest an, fiind declarat monument istoric. Lucrarile de restaurare au fost oprite doar in timpul Primului Razboi Mondial, ca mai apoi, sa fie reluate.