Home Călătorii Obiective turistice din România Turnul Negru din Brașov: povestea unui bastion medieval

Turnul Negru din Brașov: povestea unui bastion medieval

0
Turnul Negru

Cetatea Brașovului a fost prevăzută cu patru turnuri de observaţie, iar Turnul Negru este unul dintre ele. Acesta se află, alături de Turnul Alb, pe Dealul Warthe (sau Dealul Romurilor), cele două turnuri având rolul de a apăra prima incinta din piatră. Denumirea sa datează din anul 1669, când a avut loc marele incendiu ce a lovit Brașovul – fumul a înnegrit pereţii turnului, iar locuitorii au început să folosească numele actual.

Turnul Negru1

Turnul Negru a fost o construcţie independentă, cu o înălţime de peste 11 metri – dimensiunile sale deloc modeste dominau Scheii Brașovului, iar cei care stăteau de pază în turn puteau vedea imediat duşmanii care încercau să cucerească cetatea. Zidurile au doi metri grosime, iar suprafaţa totală este de 50 de m². A fost ridicat în secolul al XV-lea, în aceeaşi perioadă cu Turnul Alb, însă a fost atestat documentar pentru prima dată abia în anul 1541.

În ceea ce priveşte sistemul defensiv, Turnul Negru a fost prevăzut cu câte şase goluri de tragere pe fiecare latură, acestea formând câte trei rânduri de atac. Interiorul are trei galerii etajate, iar ultima galerie era folosită de străjeri, care aveau rolul de a observa şi de a păzi turnul.

Acoperişul original, distrus de un traznet în 1559, era unul ascuţit, scopul lui fiind de a apăra galeria exterioară de intemperii. În prima jumătate a secolului al XIX-lea, acoperişul a fost propus spre restaurare, însă autorităţile nu au aprobat cererea.

Turnul Negru a fost construit în apropierea Bastionului Fierarilor, cele două construcţii fiind conectate printr-un pod mobil, care nu mai există astăzi. Cu ajutorul podului mobil se făcea aprovizionarea cu arme şi muniţii, iar, în cazul în care există vreun pericol, comunicarea dintre cele două construcţii şi restul cetăţii era oprită cu ajutorul unui lanţ foarte gros din fier. Turnul a fost folosit pentru ultima dată în timpul epidemiei de ciumă, în anul 1756, când cei care au supravieţuit l-au folosit pe post de adăpost.

În anul 1900, Turnul Negru a fost din nou propus pentru restaurare, de data aceasta proiectul fiind aprobat – un an mai târziu, s-au consolidat zidurile. Însă o restaurare în adevăratul sens al cuvântului a avut loc abia în anii 1990, când turnul a fost amenajat astfel încât să poată fi transformat în muzeu. Astăzi, turnul este administrat de Muzeul de Istorie Braşov, în interiorul său organizându-se tot felul de expoziţii.

Turnul Negru poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 10 – 18. Elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de o reducere la preţul de intrare, iar persoanele cu handicap beneficiază de gratuitate.

Astăzi, Turnul Negru funcționează ca un punct de atracție turistică, oferind vizitatorilor o perspectivă panoramică asupra orașului Brașov și a împrejurimilor sale. De la înălțimea sa, se poate admira arhitectura gotică a cetății și frumusețile naturale ale zonei.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version