Turnul Pompierilor din Satu Mare este unul dintre cele mai importante obiectivele turistice din acest oraş. A fost construit în anul 1904, din dorinţa episcopului Gyula Meszlenyi, având un rol practic – acela de a oferi o panoramă asupra întregului oraş şi de a sesiza la timp un eventual incendiu.

vedere-de-jos-turnul-pompierilor-din-satu-mare.jpg

Ferencz Dittler a fost cel care s-a ocupat de proiectarea turnului, în timp ce Lajos Vajnay s-a ocupat de construirea propriu-zisă. Turnul Pompierilor are o înălţime de 47 de metri, dintre care 34 de metri sunt cursivi, iar acest lucru îl face să fie o construcţie chiar impresionantă. Baza sa este rectangulară, în timp ce interiorul se prezintă sub formă octogonală. Pereţii sunt şi ei destul de groşi, variind de la 45 de centimetri, la 80.

turnul-pompierilor-din-satu-mare-cu-nori-pe-fundal.jpg

Accesul în Turnul Pompierilor este posibil datorită unei scări metalice, ale cărei trepte sunt dispuse în spirală. Se intră printr-un portal, care are în partea superioară trei casete, care înainte conţineau date referitoare la anul în care turnul a fost construit, dar şi împrejurările în care acest lucru a avut loc.

Citește și:  Monumentul Eroilor din Frasin - veghe în amintirea Eroilor

turnul-pompierilor-din-satu-mare-vazut-dinspre-oras.jpg

În vârful turnului, există un balcon circular, platforma să având o balustradă din fier forjat, care să asigure protecţia celor ce se urcă aici. Cupola decorativă a fost realizată din lemn, la fel şi planşeul de lemn ce alcătuieşte platforma balconului. Vârful cupolei poartă stema veche a oraşului Satu Mare.

finalul-treptelor-din-turnul-pompierilor-din-satu-mare.jpg

În anii trecuţi, Turnul Pompierilor nu putea fi vizitat, însă de la o vreme acest lucru e din nou posibil. Reintegrarea lui în circuitul turistic l-a făcut să devină unul din cele mai populare obiective din acest oraş, fiind vizitat zilnic de câţiva zeci de oameni. Preţul plătit pe intrare este foarte mic, turnul primind vizitatori de marţi până sâmbătă.

geam-de-pe-turnul-pompierilor-din-satu-mare.jpg
vedere-din-parcturnul-pompierilor-din-satu-mare.jpg
vedere-din-parc-spre-spate-turnul-pompierilor-din-satu-mare.jpg

turnul-pompierilor-din-satu-mare.jpg
intrare-in-turnul-pompierilor-din-satu-mare.jpg
varful-turnului-pompierilor-din-satu-mare.jpg
vedere-de-sus-in-jos-din-turnul-pompierilor-din-satu-mare.jpg

esterior-in-varful-turnului-pompierilor-din-satu-mare.jpg
trepte-de-urcare-in-turnul-pompierilor-din-satu-mare.jpg
vedere-de-sus-in-jos-spre-parc-din-turnul-pompierilor-din-satu-mare.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.