Turnul Studentului din Sebeş este unul dintre simbolurile oraşului, fiind amplasat în partea de sud-est a acestuia. Pe când făcea parte din Cetatea Sebeșului, turnul era cunoscut drept Turnul Croitorului, însă denumirea sa a fost schimbată în urma unor evenimente.

vedere-cu-turnul-studentului-croitorilor-din-sebes-judetul-alba-langa-lac.jpg

Ca cele mai multe oraşe ardelene, Sebeșul a fost şi el distrus de tătari în anul 1241, fiind apoi printre primele cetăţi care au primit dreptul de reconstruire. Cu toate că se întărise prin ridicarea unor fortificaţii, cetatea a căzut pradă turcilor, în anul 1438 – în acel an, otomanii au devastat partea de sud a Transilvaniei. De frica turcilor, cei care conduceau Cetatea Sebeșului au hotărât să le-o dea de bunăvoie celor care erau conduşi de temutul sultan Murad al II-lea.

vedere-cu-turnul-studentului-croitorilor-din-sebes-judetul-alba.jpg

Însă acest lucru nu a fost pe placul tuturor localnicilor, mai ales că sultanul omorâse mulţi oameni şi devastase cetatea. Astfel, cei care au fost împotrivă au organizat tot felul de acţiuni menite să îl oprească pe sultan, iar în fruntea lor se afla un tânăr elev, numit de toţi „Studentul din Romos”.

Acesta i-a convins pe toţi să se închidă în Turnul Croitorilor, de unde să opună rezistenţă. Însă turcii au asediat turnul cu torţe, iar cei din turn au murit asfixiaţi sau arşi de vii. Cei care au supravieţuit, printre care şi „Studentul din Romos”, au fost luaţi şi transformaţi în robi.

fotografie-cu-turnul-studentului-croitorilor-din-sebes-judetul-alba.jpg

Studentul a reuşit să scape din robie abia după 20 de ani, când a găsit prilejul de a evada. S-a stabilit în Germania, unde a scris „Tratat despre datinile, moravurile, condiţiile de viaţă şi răutatea turcilor”, o carte autobiografică, pe care s-a semnat „Anonimul din Sebeş”. Cartea s-a bucurat de un mare succes, fiind considerată primul incunabul din literatura românească, iar din anul 1475, când a fost prima dată tipărită, a beneficiat de nenumărate alte retipăriri. Una dintre ele datează din anul 1530, prefaţa sa fiind semnată de celebrul Martin Luther.

imagine-cu-turnul-studentului-croitorilor-din-sebes-judetul-alba.jpg

Turnul Studentului din Sebeş a fost ridicat în secolul al XV-lea, cu scop defensiv. Are forma paralelipipedică, un parter şi patru nivele şi o grosime a zidului de un metru.

soseaua-de-langa-turnul-studentului-croitorilor-din-sebes-judetul-alba.jpg

Astăzi, Turnul Studentului servește nu doar ca punct de reper istoric, ci și ca loc de desfășurare a diferitelor evenimente culturale și educative, consolidându-și astfel rolul în viața comunității.

turnul-studentului-croitorilor-din-sebes-judetul-alba-monument-istoric.jpg

Restaurat pentru a păstra și a evidenția elementele sale arhitecturale originale, turnul oferă vizitatorilor o perspectivă unică asupra istoriei și arhitecturii medievale. De asemenea, este un excelent punct de observație pentru peisajul urban și natural din jur.

turnul-studentului-croitorilor-din-sebes-judetul-alba.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.