În inima municipiului Deva, în cimitirul central, se înalță, de peste trei secole, un turn singuratic cu un farmec arhaic, ultimul vestigiu al vechii biserici ortodoxe dedicate Sfântului Ierarh Nicolae. Edificiul, cu istoria sa încărcată, datează din anii 1640-1645, când comunitatea ortodoxă locală a obținut permisiunea de a ridica o biserică de zid.

turnul-vechii-biserici-ortodoxe-1700-din-deva-judetul-hunedoara-turn-de-clopotnita.jpg
alee-de-cimitir-spre-turnul-vechii-biserici-ortodoxe-1700-din-deva-judetul-hunedoara.jpg

Această construcție a supraviețuit unui incendiu devastator din jurul anului 1650 și a fost ulterior reconstruită, cu eforturi financiare considerabile, culminând cu renovarea majoră finanțată de Gheorghe Cantacuzino în 1727. Din vechea biserică s-a păstrat doar turnul, restul clădirii fiind demolate în 1865 pentru a folosi piatra în alte construcții religioase.

cimitirul-si-turnul-vechii-biserici-ortodoxe-1700-din-deva-judetul-hunedoara.jpg
turnul-vechii-biserici-ortodoxe-1700-din-deva-judetul-hunedoara.jpg

Turnul, renovat în 1945, poartă încă semnele istoriei, inclusiv o pisanie în piatră din secolul al XVIII-lea, astăzi dispărută, dar a cărei conținut a fost păstrat de istorici. Conform inscripției, turnul a fost ridicat „Cu ajutorul Tatălui şi cu îndemnarea Fiului şi cu săvârşirea Duhului Sfânt…” și consemnează detaliile cheltuielilor și ale comunității care a contribuit la construcția sa.

Citește și:  Mănăstirea Strâmba: Obiective turistice Sălaj

turnul-vechii-biserici-ortodoxe-1700-din-deva-judetul-hunedoara-imagine-cu-partea-de-us.jpg
turnul-vechii-biserici-ortodoxe-1700-din-deva-judetul-hunedoara-usa-din-lemn.jpg

De-a lungul anilor, acest turn a fost un martor al multor evenimente istorice, de la serviciile liturgice până la perioadele de război și schimbările sociale. În 2013, Consiliul Local Deva a votat pentru alocarea fondurilor necesare consolidării structurii, care a ajuns într-o avansată stare de degradare​.

poza-cu-turnul-vechii-biserici-ortodoxe-1700-din-deva-judetul-hunedoara.jpg

Pe lângă valoarea sa istorică și spirituală, turnul reprezintă un punct de atracție turistic pentru vizitatorii orașului Deva, alăturându-se altor monumente istorice ca Cetatea și Castelul Magna Curia. Fiind a treia construcție ca vechime din Deva, turnul adaugă un strat profund de istorie și cultura locală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.