Gloria arhitecturală a unei țări a fost reprezentată de-a lungul timpului de castelele sale magnifice. Pe lângă faptul că reprezintă o operă de artă complexă, un castel ne dezvăluie tehnologia și metodele pe baza căruia a fost construit. În completarea acestor aspecte, castelele reflectă civilizația țării respective și a modului în care populația sa a evoluat. Toate acestea justifică popularitatea de care se bucură și numărul mare de turiști dornici să le vadă.
În cele ce urmează vă prezentăm unele dintre cele mai frumoase castele din lume, fără a le clasa după o anumită importanță. Primul nu este neapărat preferatul nostru, din moment ce oricare castel prezentat nu poate fi considerat mai valoros decât celelalte.
• Matsumoto, Japonia
Castelul Matsumoto, cunoscut și sub numele Matsumotojo, este unul dintre cele mai frumoase și originale din toată Japonia. El reprezintă cel mai bun exemplu pentru „hirajiro”, un castel construit într-o zonă de câmpie, spre deosebire de majoritatea castelelor ce sunt situate pe dealuri sau munți. Turnul principal al castelului și un turn mai mic au fost construite între 1592 și 1614. Cum la momentul respectiv pacea nu era asigurată, cele două au fost foarte bine apărate. În 1635, când amenințarea militară nu mai exista, un al treilea turn este construit; acesta nu mai beneficiază de o foarte mare apărare.
• Neuschwanstein, Germania
Neuschwanstein a fost construit de regele Ludwig al II-lea și a servit ca model pentru castelul Cenușăresei de la Disneyland. Acest castel a fost construit ca refugiu personal al regelui Ludwig. Acum este o atracție turistică pentru mai mult de 1 milion de vizitatori în fiecare an (în zilele de vară, mai mult de 6.000 de persoane îi trec pragul). Conceput pentru a comemora o epocă de mult trecută, castelul are interioare bogate, cu decor și artă inspirată de povești și legende. Arhitectura sa împrumută elemente ale epocilor bizantine și romantice.
• Prazsky Hrad, Republica Cehă
Unul dintre cele mai mari castele din lume, castelul din Praga are o lungime de aproximativ 570 de metri și o înălțime medie de 130 de metri. Conform Guinness Book of Records, acesta este cel mai mare castel antic. Aici sunt păstrate bijuteriile coroanei și a fost locul unde regii cehi, împărații romani și președinții Cehoslovaciei și ai Republicii Cehe și-au avut birourile.
• Windsor Castle, Marea Britanie
Castelul este una din reședințele oficiale ale reginei și cel mai mare castel din lume locuit. Inițial construit din lemn, acesta a fost ridicat în 1070 pentru ca William Cuceritorul să poată proteja Londra. Castelul este deschis publicului în anumite zile și sunt oferite tururi în jurul reședinței regale.
• Mont St. Michel, Franța
Mont St. Michel se află pe o cvasi-insulă pe coasta Normandiei, care în timpul fluxului este separată aproape în întregime de partea continentală. Doar prin intermediul unui drum îngust construit în 1880 se poate păstra legătura cu coasta. De-a lungul timpului mulți turiști s-au înecat. Ȋn încercarea de a traversa golful nisipos, aceștia au fost surprinși de maree. Spre deosebire de majoritatea castelelor care au început ca structuri defensive sau palate de recreere, Mont St. Michel și-a avut începuturile ca o mânăstire. În momentul de față, castelul atrage peste 4 milioane de vizitatori pe an.
• Arg-e Bam, Iran
Enorma citadelă, situată pe faimosul Drum al Mătăsii, a fost construitǎ înainte de anul 500 Î.Hr. și a fost locuită până în 1850 D.Hr. Nu se știe sigur de ce a fost abandonat. Situat în Bam, acest castel este cea mai mare clădire de chirpici din lume și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. În 2003 un cutremur puternic a distrus mai mult de 80% din clădire. Din moment ce este o clădire UNESCO, mai multe țări și-au unit forțele pentru a o reconstrui. În acest sens și Banca Mondială a acordat o sumă foarte mare de bani pentru proiectul de restaurare.
• Castillo de Coca, Spania
Castelul Coca este localizat în provincia Segovia din Spania și a fost locul de naștere al împăratului Roman Teodosius. Acesta este un exemplu caracteristic al stilului Mudejar care combină elemente ale tradiției islamice cu stilul gotic. Castelul Coca este construit din cărămidă în așa fel încât mortarul să evidențieze straturile și liniile zidăriei. În momentul de față, castelul găzduiește o școală de pădurari, dar încă mai poate fi vizitat.
• Castelul Corvinilor, România
Castelul Corvinilor, numit și castelul Huniazilor, este unul dintre cele mai frumoase castele ale perioadei medievale. Castelul este o clădire mare și impunătoare, cu acoperișuri înalte, cu turnuri, ferestre și balcoane împodobite cu nenumărate sculpturi în piatră. Deși a fost construit în stil gotic, arhitectura acestuia cuprinde și elemente ale stilului baroc și renascentist. Acesta fost locul ȋn care Vlad Țepeș a stat întemnițat.