Asa cum si numele sau o spune, Primul Razboi Mondial a avut la baza conflicte de ordin mondial, foarte importante, de proportii internationale, numit in prima faza Razboiul Natiunilor Unite. Este imposibil sa nu vorbim in acelasi context istoric si de Marea Unire, avand in vedere ca ea a avut loc imediat dupa reglementarea situatiilor de la nivel mondial. Pentru o intelegere cat mai adecvata a evenimentelor trebuie sa incepem prin relatarea intamplarilor din data de 28 iulie, a anului 1914, data la care imperiul Austro – Ungariei ataca Serbia (atac precedat de un ultimatum), urmata, la numai doua zile, de decretarea mobilizarii generale de catre Rusia ce sustinea Serbia. Apoi la data de 1 August, Germania care era aliata cu Austro – Ungaria la acea vreme declara razboi Rusiei, urmand ca apoi sa declare razboi si Frantei. Primul Razboi Mondial incepe astfel prin conflictul fortelor cele mai mari ale lumii. La data de 4 august in anul 1914, tot Germania inainteaza atacand si Belgia, dar Anglia declara razboi impreuna cu dominioanele sale, germanilor.

Unirea de la 1 decembrie 1918 si Primul Razboi Mondial1

La 6 august 1914, Austro – Ungaria a declarat razboi Rusiei, apoi Serbia, Germaniei, Franta Austro – Ungariei, careia i-a urmat Anglia. Germaniei i se declara razboi si din partea Japoniei, aceasta activitate fiind practic inceputul adevaratului Prim Razboi Mondial. Nici Turcia nu se lasa mai prejos, declarand razboi Triplei Intelegeri, Italia se ridica cu armele impotriva Austro – Ungariei, iar Romania, tarisoara noastra, intra si ea in razboi alaturi de Antanta, deci alaturi de tripla intelegere. La data de 6 martie 1917, cei care intra in razboi impotriva Puterilor Centrale sunt americanii, iar cu un an mai tarziu si mai exact la data de 11 noiembrie 1918, s-a incheiat razboiul cam brusc am putea spune, avand in vedere ca i-a luat atata timp sa se porneasca, dar finalmente s-a incheiat armistitiul.

Se spunea la acea vreme ca nici un conflict trecut dintre state nu a avut o asemenea amploare, iar in cele din urma, Primul Razboi Mondial a devenit cunoscut ca fiind cel de-al doilea conflict de pe lista conflictelor de natura sangeroasa, ce au fost notate de istorie, asta dupa intreaga rebeliune de la Taiping. Desi oamenii din toata lumea s-au cam precipitat in aprecieri, deoarece avea sa vina un razboi si mai sangeros, peste numai doua decenii, avand in vedere ca incepe cel de-al Doilea Razboi Mondial, insa acesta isi va gasi coordontale in cadrul altui text.

Se stie ca toate statele care au participat la Primul Razboi Mondial au avut fel si fel de interese, fara a se mai gandi la consecintele grave ce aveau sa apara, printre care cea mai grea a fost pierderea a peste 10.000.000 de oameni. O caracteristica a acestei lupte este reprezentata de strategia folosita pe scara mare a tuturor transeelor ce erau considerate si linii de aparare, mai ales pe frontul din partea de vest, ele intinzandu-se chiar pana la granita cu Elvetia incepand de la Marea Nordului.

Peste noua milioane de oameni au fost macelariti in cadrul acestui razboi sangeros, pe front, dar si mai multi dintre ei au murit inafara frontului din cauza faptului ca nu mai aveau cu ce se hrani si nici caldura in case, sau alte resurse de baza, deoarece toate au fost date in cadrul armatelor pentru a intretine soldatii ce mergeau la lupta. Trebuie recunoscut insa si faptul ca revolutia industriala pornita din progresul tehnologic ce a dus la dezvoltarea armelor a fost una dintre principalele consecinte ale masacrarilor in masa si nu mai punem ca in Primul Razboi Mondial dintre victime, doar 5% au fost civili pe cand in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, peste 50% dintre victimele bombardamentelor au fost civili, deci de zece ori mai mult.

Totodata, Primul Razboi Mondial se declara a fi si o ruptura definitiva de ordinea veche a lumii, care a marcat si incetarea monarhiei absolutiste in intreaga Europa. Printre imperiile ce au fost doborate se afla cu siguranta cel Rus, Otoman, Austro-Ungar si cel German, odata cu ele disparand si cateva dinastii importante, printre care Romanov, Habsburg, Otoman si Hohenzollern, acestea avand radacini importante chiar din perioada cruciadelor, insa dupa acest razboi au cazut. Asa cum era de asteptat, s-au infiintat ulterior alte state, iar in ceea ce priveste pozitia Romaniei dupa Primul Razboi Mondial, aceasta era destul de neutra. Insa dezastrul de pe teritoriul ei a facut-o sa simta nevoia unei uniri a romanilor de pretutindeni si astfel s-au pornit la prelegeri destul de importante.

Unirea a reprezentat insa mai mult nevoia oamenilor simpli, a celor din popor de a se uni si de a trai sub acelasi nume, conducatorii fiind practic mai mult purtatori de cuvant ai sufletelor nationale. Oamenii au avut rabdarea potrivita si s-au incununat cu succes, desi nici greul nu a fost prea mare avand in vedere ca intreaga lumea era devastata, deciziile au putut fi luate poate fara prea multa judecata si fara prea multe contraziceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.