Home Călătorii Obiective turistice din România Universitatea Babeș-Bolyai – tradiție și inovație în educație

Universitatea Babeș-Bolyai – tradiție și inovație în educație

0
Universitatea Babeş Bolyai

Universitatea Babeş Bolyai are o istorie extrem de veche, putând concura la acest capitol cu alte instituţii de învăţământ superior din Europa. În prezent, se află cel mai aproape de topul 500 al universităţilor la nivel global, fiind şi pe primul loc în ţară în materie de cercetare. Fie că e vorba de multiculturalism, tradiţie sau doar dedicare, universitatea rămâne un adevărat succes al României, menţinându-şi statutul de la un an, la altul.

Universitatea Babeş Bolyai a fost fondată în 1581, pe vremea când România era doar un vis frumos şi îndepărtat, iar naţiunea română nu era recunoscută cu drepturi depline în Transilvania. Atunci a fost creat Colegiul Iezuit, sub conducerea călugărului-rector Antonio Possevino.

Multă vreme, întrega predare s-a făcut în limba maghiară, cu timpul, limba română căpătând prioritate. În prezent, la Facultatea de Teologie Reformată se preda doar în maghiară, însă această opţiune este valabilă şi la alte facultăţi.

Va căpăta numele sub care este cunoscută astăzi în 1959, pornind de la numele lui Victor Babeş, faimosul bacteriolog român şi Janos Bolyai, un mare matematician maghiar.

Cu timpul, Universitatea Babeş Bolyai a evoluat spectaculos, astăzi având 105 specializări, 21 de facultăţi şi peste 50.000 de studenţi înrolaţi în programe la zi sau învăţământ la distanţă. Se dovedeşte a fi şi un angajator de top, în jur de 1700 de cadre didactice lucrând pentru universitate.

Însă, trecând de cifre şi statistici, universitatea se remarcă şi prin modul de viaţă promovat, unul în care multiculturalismul şi schimburile de experienţă sunt la ordinea zilei. Astfel, într-o singură grupă se întâlneau, la un moment dat, 20 de studenţi români, 2 din Grecia, 2 din Coreea de Sud, unul din Camerun şi unul din Franţa, adăugându-se mai târziu pentru un semestru sau mai mult studenţi din Olanda, Norvegia, Italia sau Japonia.

Numeroasele programe oferite în limba engleză atrag studenţi din toate colţurile ţării, însă realitatea arată că nu totdeauna profesorii pot să fie la fel de fluenţi în engleză, precum în limba lor nativă, mai ales când secţiile sunt la început.

Facultăţile pot avea sedii în mai multe colţuri ale Clujului, lucru care poate complica viaţa studenţilor care au cursuri în mai multe sedii în aceeaşi zi, mai ales că aceştia beneficiază de transport gratuit doar pe o linie sau redus pe două.

Însă în ultima vreme s-a încercat plasarea cursurilor apropiate ca loc în aceeaşi zi. Din fericire, majoritatea sediilor sunt relativ apropiate de centru şi, cum blocajele rutiere nu sunt la ordinea zilei, se poate ajunge uşor dintr-o parte în alta.

Cea mai veche clădire aflată foarte aproape de centru este şi monument istoric, iar aici îşi desfăşoară activitatea facultăţile de istorie, fizică şi matematică. Merită vizitată măcar pentru experienţă, iar pentru a înţelege mai mult despre istoria bogată cu care se mândreşte Universitatea Babeş Bolyai, poate fi vizitat, contra sumei de 2 Ron (1 Ron pentru studenţi şi pensionari), muzeul special amenajat, care se află pe aceeaşi stradă.

Aici, se pot vedea peste 750 de obiecte de epocă şi documente specifice activităţii universitare (carnete de student, cursuri, fotografii, diplome), însă este preferabil ca vizitele să fie programate în prealabil. Tot de aici, se pot cumpăra şi suvenire.

Facultatea de Litere este şi ea impresionantă din punct de vedere architectural, aici fiind singurul loc din ţară unde se poate studia limba norvegiană, pe lângă multe altele. Încă de la intrare, vizitatorii sunt întâmpinaţi de o placă memorială ce prezintă faptul că Octavian Goga a predat la această facultate.

Universitatea Babeş Bolyai se mândreşte cu o puternică activitate studenţească, având unul dintre cele mai active ONG-uri studenţeşti la nivel naţional: OSUBB, Organizaţia Studenţilor de la Universitatea Babeş Bolyai.

Universitatea clujeană este şi singura universitate din România care a intrat în Topul Mondial al Instituţiilor de Dezbateri (World Ranking of Debating Institutions), acum câţiva ani doi absolvenţi de la UBB câştigând campionatul modial de dezbateri universitare, în timp ce în ultimii doi ani, alţi studenţi ajungând în semifinale la campionatele europene de profil.

În general, universitatea se poate mândri cu o bază tehnico-materială destul de bună, deşi, în cazul clădirilor, mai vezi că există mobilier care, probabil, a servit şi părinţilor studenţilor de astăzi.

În ceea ce priveşte alte facilităţi, studenţii pot alege să îşi petreacă studenţia în unul dintre căminele din campus, care percep tarife mici, însă asta înseamnă şi împărţirea camerei, în cazurile bune, cu încă o persoană, în cazurile mai puţin bune, cu încă 4.

Deşi mulţi s-au arătat nemulţumiţi de amplasarea camerelor de luat vederi în cămine, acestea încă au rămas destul de căutate, la fel ca locurile la diverse facultăţi unde dosarele s-au depus în număr mare, în ciuda dezastrului de la bacalaureat.

Aşa că Universitatea Babeş Bolyai are perspective foarte bune de a-şi duce mai departe moştenirea şi de a oferi educaţie superioară în domenii variate, atrăgând deopotrivă străini şi români în unul dintre cele mai pline de viaţă oraşe ale României.

Campusul principal, situat în centrul istoric al Clujului, este un amestec impresionant de arhitectură istorică și modernă. Facilitățile includ biblioteci moderne, laboratoare de cercetare și spații de recreere pentru studenți.

Datorită standardelor academice ridicate și rezultatelor impresionante în cercetare, UBB este frecvent clasată printre primele universități din Europa de Est și este recunoscută global pentru contribuțiile sale academice.


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version