Uriasa din Iasi este o legenda urbana ce dateaza de cateva secole si care a reusit sa suprinda lumea si in special iesenii. In cimitirul Eternitatea din Iasi se afla sursa acestei legende. In timp ce reprezinta una din cele mai controversate povesti ale judetului, ramane si o dovada fascinanta a arhitecturii vremii prin prisma statuii care se afla in cel mai mare cimitir al Iasului.
De peste doua secole, cei mai multi din iesenii care au trecut in cealalta lume au ajuns in cimitirul de pe dealul Tatarasi, fiind adusi pe ultimul drum cu dricul, caruta, fanfara sau chiar cu masinile de lux, fiecare din ei pregatindu-si inainte de a muri – poate si cu cativa zeci de ani inainte – cavouri frumoase, opulente, cu cruci impunatoare sau statui ale ingerilor. Multe din mormintele vechi din acest cimitir au povesti frumoase, macabre sau misterioase, iar dintre toate se distinge statuia Uriasei din Iasi, care vegheaza cimitirul intre doi copaci de peste un secol.
Mormantul Uriasei se afla la cativa zeci de metri de biserica Sf Gheorghe, acesta fiind placat cu marmura de culoare neagra, devenind in timp un loc de pelerinaj. Este de fapt cavoul care apartine familiei Rosetti, statuia reprezentand o fata ce sta in genunchi si cu mainile impreunate rugandu-se. Legendele din spatele acestei statui au cucerit iesenii care parca nu isi mai amintesc cum a ajuns statuia acolo.
Legenda Uriasei
Groparii din cimitir devin cea mai rapida sursa de informatii, acestia oferindu-se sa spuna povestea incredibila a fetei pentru cateva tigari. Nimic nu garanteaza ca aceasta este povestea adevarata, caci si ei au auzit-o de la altii dinaintea lor. Se spune ca intr-un cavou se afla fiica unui ofiter din Podu Iloaiei care ar fi suferit de gigantism. Intr-o alta poveste se pune ca aceasta avea deja 3 metri la varsta de 9 ani, fapt pentru care tatal ei ar fi ucis-o pentru a spala rusinea familiei. Apoi acesta ar fi comandat statuia ce se afla acum in cimitir pentru ca i-ar fi parut rau pentru ce a facut.
Intr-o alta poveste se spune ca Uriasa din Iasi ar fi trait 27 de ani si pentru ca era foarte inalta, avea mereu haine si incaltari facute la comanda. Se mai spune si ca aceasta ar fi avut o forta foarte mare si ca atunci cand strangea pe cineva in brate nu isi dadea seama de forta ei si sufoca oamenii. In general toate povestile se termina in mod tragic, caci Uriasa este impuscata de tatal ei pentru a spala rusinea familiei si pentru a ii curma acesteia suferinta.
Care este adevarul?
Desi aceasta poveste atrage multi curiosi, adevarul este altul. Statuia reprezinta de fapt o imagine a Fecioarei Maria, care ar fi fost comandata de familia Rosetti din Italia. Aceasta ar fi fost amplasata la cavoul familiei undeva la sfarsitul secolului al XIX-lea si pentru ca in acele vremuri numai familiile instarite isi puteau pune statui sau monumente inedite la morminte, legenda Uriasei a izvorat. Statuia a fost cumparata de Vasile Beldiman de la un maistru vienez si a fost facuta cadou la mormantul familiei Rosetti.
In ajutorul adevarului vine si stradiul in care se afla cavoul familiei Rosetti, acolo unde nu este trecut niciun nume de femeie, aparand doar doua nume de barbati ingropati acolo intre anii 1872 si 1887. Se crede ca in cavou se afla insa sapte barbati si o femeie, fiica unui ofiter care ar fi trait mai bine de 70 de ani si care ar fi fost si membra activa in comitetul Doamnelor Romane Crucea Rosie.