Ați întâlnit vreodată „nefericiți” care dârdâie de frig și sunt înfofoliți în haine groase, într-o încăpere satisfăcător de încălzită? De ce unora le este frig chiar la temperaturi la care ceilalți se simt confortabil?
Ființele umane sunt, ca majoritatea mamiferelor și a păsărilor din ziua de astăzi, endoterme (sau au sânge cald), ceea ce înseamnă că organismul este cel responsabil de producerea căldurii corporale (spre deosebire de ființele ectoterme, animale cu sânge rece precum reptilele sau peștii, a căror temperatură corporală depinde de mediul înconjurător, ele încălzindu-se din surse externe).
Ființele endoterme au în general o temperatură corporală mai mare. La om, temperatura normală variază între 36,5 și 37,5 grade Celsius. Unii au o temperatură mai scăzută a corpului decât alții – aceștia sunt cei mai friguroși, mult mai sensibili la temperaturile scăzute din mediul înconjurător.
Oamenii sunt homeotermi, au un sistem intern de reglare a temperaturii corporale, un sistem de termoreglare. Hipotalamusul este cel responsabil cu echilibrarea pierderilor de căldură și a producerii de căldură în organism; astfel, corpul rămâne la o temperatură relativ constantă chiar dacă afară este frig (între unele limite, căci expunerea la temperaturi extreme sau expunerea îndelungată va cauza răcirea oricărei persoane).
Dacă receptorii de temperatură (cei mai sensibili aflându-se în piele) transmit semnalul de frig, hipotalamusul comandă producerea căldurii. Când temperatura corporală scade, tendința este cea de mișcare și tremurat, ceea ce accelerează metabolismul și crește temperatura (de asemenea, se stimulează circulația sangvină spre extremități).
Totuși, unii oameni sunt mai friguroși. De ce?
Metabolismul mai lent, care duce și la îngrășare, cauzează o temperatură corporală mai scăzută decât cea medie. Unele disfuncții ale hipotalamusului, hipertensiunea sau unele tulburări ale secreției de hormoni tiroidieni pot avea același efect.
În afara unor disfuncții fiziologice, unele persoane sunt pur și simplu mai friguroase, având o temperatură corporală mai scăzută. De exemplu, oamenii în vârstă. De ce? Este un efect al circulației sangvine mai lente (sângele nu mai ajunge la extremități), dar și a micșorării stratului adipos de sub piele (grăsimea are rol de izolator termic, păstrând căldura).
Femeile sunt adesea mai friguroase decât bărbații. De ce? Nu, nu natura lor mai sensibilă este motivul! Deși temperatura de bază poate fi mai mare decât a bărbaților (aceasta datorită țesutului adipos de pe corp, în special de pe abdomen, ce păstrează local căldura), extremitățile sunt aproape mereu mult mai reci (mâinile și picioarele). Mușchii organismului au un rol important în producerea căldurii corporale. Dat fiind faptul că bărbații au mai mulți mușchi, în timp ce femeile mai multă grăsime și mai puțini mușchi, căldura se produce mai greu la femei. Mușchii au rol în producere, grăsimea doar în păstrarea locală a căldurii. Și de aceea bărbaților li se pare că partenerele lor sunt sloi de gheață!
Persoanele depresive, stresate și singure sunt mai friguroase! De ce? Se pare că în urma unor emoții negative intense, organismul pierde căldură și nu își mai reglează eficient pierderea cu producerea căldurii. Astfel, temperatura corporală scade și pe lângă faptul că omul este depresiv sau stresat, devine și friguros… Persoanele fericite, satisfăcute și care au relații armonioase cu ceilalți au o reglare mai eficientă a temperaturii.
Bineînțeles că, în special în cazul unei temperaturi corporale foarte scăzute (sub 36 grade Celsius), cauzele pot fi cu totul altele: anorexie, deficiență de vitamine, intoxicație, sau diverse boli.
Dacă ești de când te știi mai friguros, acum poți ști și de ce! Și poți ameliora mica ta problemă, asigurându-te că obții suficient somn, că faci mișcare regulat și că dieta ta nu este lipsită de vitamine.