Fondat de către țarul Petru cel Mare, în anul 1703, orașul St. Petersburg trebuia să demonstreze întregii lumi nu numai că Rusia era, mai degrabă, o țară europeană, decât una asiatică, dar și că reprezenta unul dintre centrele politice, culturale și economice cele mai importante, încă din acea perioadă. Această “fereastră către vest” a devenit capitala Imperiului Țarist, până când guvernul a mutat-o înapoi, în Moscova, în anul 1920. St. Petersburg-ul de astăzi nu numai că nu și-a pierdut strălucirea de odinioară, dar, pe moștenirea culturală enormă, s-a dezvoltat un oraș foarte modern, care își merită, în continuare, (re)numele de “Veneția Nordului”.
Pentru cei care vor să petreacă o vacanță de iarnă la St.Petersburg, e bine de știut că, dacă pentru majoritatea țărilor europene, Nașterea Domnului se sărbătorește pe data de 25 decembrie, în Rusia, este celebrată pe data de 7 ianuarie, pentru că biserica ortodoxă rusă folosește, înca din anul 1917 (și în continuare), calendarul Iulian. În ciuda acestui decalaj, o vizită în St. Petersburg, iarna, va fi cea mai încântătoare experiență pe care ați trăit-o până acum.
În luna decembrie, Rusia este, de obicei, acoperită de un strat gros de zăpadă, care va transforma într-o feerie tot peisajul, permițând turiștilor de toate vârstele să-și îndeplinească fanteziile – de la schi și snowboard, până la distracțiile din parcurile tematice de Crăciun, cu plimbări prin pădurea înzăpezită, în sania trasă de reni. Orașul are foarte multe de oferit turiștilor săi, piețele tradiționale de sărbători fiind extinse în toată zona centrală a metropolei.
Aici, vei găsi obiecte tradiționale, lucrate manual, dulciuri care mai de care mai gustoase și chiar haine importate din China. Chiar dacă, în St. Petersburg, temperaturile pot să scadă vertiginos, dacă ești echipat cu haine groase, poți face o plimbare de-a lungul râului Neva, pe care îl vei găsi înghețat sau în curs de înghețare. Este varianta cea mai frumoasă de a vedea orașul în toată splendoarea sa.
Clădirile, de o rară frumusețe arhitectonică, în care stilul baroc alternează cu cel neoclasic, sunt foarte bine puse în valoare de stratul gros de zăpadă și gheață, acest oras fiind gândit și construit pentru a impresiona, mai ales în perioada de iarnă. Copleșit de uimire, cu senzația că tot ce ai citit și știi despre istoria și spiritul rusesc este gata să prindă viață, nu vei mai simți frigul.
Cei care vor să se dezmorțească, în St. Petersburg, vor găsi foarte multe restaurante și baruri în care se pot degusta preparatele tradiționale, de o deosebită savoare, dar și preparate chinezești, ca sushi, care a acaparat piața rusă. Interpretările culinare rusești ale acestui fel de mâncare sunt foarte interesante și, de cele mai multe ori, foarte reușite și extrem de gustoase. Odată ajuns în orașul de poveste, vei putea face cumpărăturile de sărbători pentru cei dragi, de aici. De la reproduceri și tot felul de artefacte, până la minunate cuțiute sculptate manual, toate prețurile sunt cu aproximativ 50% mai mari, pentru că rușii adoră să se târguiască. Acesta este și motivul pentru care, dacă exersezi puțin arta negocierii, vei reuși să cumperi un obiect la jumătate din prețul său inițial.
Craciunul in St. Petersburg
Crăciunul în St. Petersburg este cea mai festivă perioadă a anului și durează până la Anul Nou, orașul fiind decorat, în această perioadă, cu ornamente splendide, zeci de kilometri de beculețe și clopoței. Târgul tradițional de Crăciun din Rusia datează încă din anul 2006 și este ținut în Piața Ostrovskogo sau Ploshchad Ostrovskogo, în fiecare an.
Aici, vei găsi peste 70 de standuri care oferă obiecte tradiționale rusești lucrate manual, mâncăruri și băuturi calde. Patinoarul central este atracția predilectă a celor mici, iar teatrul de copii susține spectacole în parcul tradițional de Crăciun din St. Petersburg, care este deschis începând cu mijlocul lunii decembrie și până pe 7 ianuarie.
Nașterea Domnului nu a putut fi celebrată o foarte lungă perioadă, în ultimul secol, din pricina regimului politic, motiv pentru care acum, această sărbătoare capătă din ce în ce mai multă popularitate, cu atât mai mult cu cât rușii sunt, în majoritate, creștin-ortodocși. Foarte multe dintre tradițiile de Crăciun ale rușilor sunt asemănătoare celor din estul Europei, de exemplu, scenele biblice ale Nașterii Domnului și masa de post, pregătită special pentru ajunul Crăciunului, care nu poate fi mâncată decât după apariția primei stele pe cer și din care nu lipsește “katya” (un fel de colivă).
În noaptea de Ajun, are loc o slujbă religioasă deosebit de frumoasă și solemnă, la care chiar președintele țării participă. În St. Petersburg, Moș Crăciun poartă numele de Ded Moroz sau “Părintele Îngheț”. Acesta, împreună cu “Fecioara de gheață” – Snegurochka, va împărți cadourile, din troika, micuților cuminți, în noaptea dintre ani.
Svyatki, perioada de după sărbătoarea Crăciunului, durează până pe data de 19 ianuarie, ziua când Epifania (Theofania – Botezul Domnului Iisus Hristos) este celebrată. Această perioadă de două săptămâni este foarte strâns legată de tradițiile păgâne, care presupun ghicirea norocului, și de cântatul colindelor tradiționale. Cele mai frumoase daruri de Crăciun pe care le poți achiziționa din Rusia sunt splendidele cutiuțe de lemn, lucrate manual și extrem de colorate, dar și faimoasele matrioșka, atât de asociate, în momentul de față, cu imaginea Rusiei.