Home Călătorii Obiective turistice din România Valea Doftanei: oază de liniște în inima Prahovei

Valea Doftanei: oază de liniște în inima Prahovei

0

Valea Doftanei este o alternativă perfectă pentru turiştii care vor să evite aglomeraţia infernală ce se creează, uneori, pe Valea Prahovei. Posibilităţile de a-ți petrece timpul liber sunt numeroase şi pe toate gusturile. Accesul până la Valea Doftanei este unul foarte uşor – se poate ajunge pe DN 1, valea fiind situată imediat după Lacul Păltinoasa.

Lacul Păltinoasa şi Barajul Paltinu sunt două obiective turistice interesante, care oferă o privelişte minunată. Lacul este unul de acumulare şi are o lungime de trei kilometri. Barajul este unul de beton în arc, a cărui construcţie a fost finalizată în anul 1971.

Are o înălţime de 108 metri şi coronamentul atinge lungimea de 465 de metri. Cei care vin aici în timpul verii pot înnopta cu cortul, pentru că pajiştea largă de lângă lac oferă condiţii prielnice pentru camping.

Cheile Doftanei reprezintă un alt obiectiv ce nu trebuie ratat. Sunt situate în apropierea Lacului Păltinoasa, chiar la jumătatea distanţei dintre comuna Valea Doftanei şi localitatea Câmpina. Sunt cunoscute şi sub denumirea de Cheile Brebului şi au fost săpate în strat de conglomerate dure, încreţite de mişcările tectonice.

Au o lungime de 300 de metri, iar în unele locuri se îngustează până la 15-20 de metri. La un moment dat, se formează un tunel, prin care obişnuia să treacă o cale ferată. Astăzi, prin tunel trece drumul comunal.

Închisoarea Doftana, devenită Muzeul Penitenciar Doftana, este un monument istoric important, dar care a fost lăsat, din păcate, în paragină de autorităţile române. Chiar dacă este muzeu, nu se intră în el decât cu acordul primarului şi pe propriul risc – asta pentru că se poate ca bucăţi din clădire să cadă şi să rănească pe cineva.

Închisoarea a început să fie folosită în anul 1895, fiind considerată atunci cel mai sigur şi mai dur penitenciar pentru deţinuţii politici şi cei de drept comun. Printre cei care au fost închişi, se numără Nicolae Ceauşescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Corneliu Zelea Codreanu. Cei care vin aici trebuie să se mulţumească doar cu văzutul închisorii din exterior, pentru că autorităţile nu dau semne că ar vrea să schimbe situaţia actuală.

În fiecare an, în luna septembrie, turiştii sunt invitaţi să participe la “Festivalul cașcavelei” de pe Valea Doftanei, unde zeci, chiar sute de oameni vin să vândă cașcavea şi alte produse specifice acestei zone, cum ar fi telemeaua şi brânza de burduf. Pe lângă aceste bunătăţi, sunt invitaţi diverşi artişti pentru a completa atmosfera de sărbătoare.

Iubitorii de munte pot face drumeţii şi pe Valea Doftanei, unde există câteva trasee marcate, uşoare şi medii ca grad de dificultate. Printre trasee, putem aminti Pasul Predeluș – Vârful Neamţul, culmea Patru – Orgojoaia – Vârful Cazacu (traseu de 6-8 ore) sau Valea Floierului – Vârfu Gagu Mare (traseu de 4-5 ore). Există trasee şi pentru biciclete, dar cu un mai mare grad de dificultate: Valea Doftanei – Cornu – Câmpina.

Nici cei cărora le place să-şi petreacă timpul printre obiectele specifice zonei nu sunt uitaţi: multe dintre gospodăriile de pe această vale sunt şi ateliere meşteşugăreşti, de prelucrare a lemnului, de tors manual sau de broderie şi goblenuri. Meşterii sunt gata să le arate curioşilor metodele de lucru şi chiar să le vândă câteva suvenire.

Accesul ușor pe DN 1 face din Valea Doftanei o destinație accesibilă pentru toți cei care doresc să evadeze rapid din aglomerația orașului. Infrastructura turistică este în continuă dezvoltare, oferind facilități pentru camping, cazare rustică și restaurante ce servesc mâncăruri tradiționale.

Valea Doftanei nu este doar un loc de refugiu pentru turiști, ci și un important punct de interes ecologic și cultural. Zona contribuie la conservarea biodiversității și promovează tradițiile locale prin evenimente culturale care atrag vizitatori din întreaga țară.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version