Valea Galbenei reprezintă un culoar situat în Munţii Apuseni, în sud-vestul şi vestul bazinului Padiş, în care se drenează apele din bazinul Padiş către depresiunea Beiușului. Valea cuprinde o mulţime de chei foarte înguste şi cu pereţii verticali, are foarte multe pante abrupte, fiind un traseu deloc uşor de străbătut pentru cineva cu puţină experienţă în parcurgerea de trasee montane.

Pentru cei mai experimentaţi, se recomandă parcurgerea porţiunii din amonte, de la Izbucul Galbenei şi până la Valea Luncșoara, care oferă nu doar un traseu provocator, dar şi un peisaj extraordinar. De asemenea, Valea Galbenei, deoarece se află, practic, într-un canion strâmt, formează numeroase jgheaburi inaccesibile.

Valea Galbenei1

Tot pe vale, apare şi o peşteră care reprezintă începutul tunelului subteran din Cheile Galbenei, lung de 100 de metri şi foarte dificil ca traseu, care, la final, se termină cu Cascada Evantai, înaltă de aproximativ 7 metri, un loc în care apa are reflexe azurii şi lăptoase, iar zona este deosebit de pitorească.

Pentru a putea face traseul Valea Galbenei, turiştii trebuie să ştie că acesta se parcurge prin zone special amenajate, prin lanţuri şi cabluri de oţel, de aici trăgându-se şi gradul de dificultate mare.

Iar traseul se poate practica pe două rute. Una care urcă la 200 de metri deasupra văii, pe pereţii stâncoşi, în care se unesc două puncte de oprire şi vizualizare a întregului canion şi a întregii văi, dar şi a peretului de vizavi, mai înalt cu 100 de metri faţă de peretele pe care se parcurge traseul. Cealaltă rută este cea care duce la Cascada Evantai, prin tunelul subteran.

Valea Galbenei13

Un loc interesant, dar, din păcate, interzis, este sectorul în aval, pe Cheile Jgheabului, până la Crișul Pietros. Zona este plină de cascade, formate în zonele de confluenţă ale râului cu afluenţii săi. Zona aceasta din Valea Galbenei permite doar admirarea de pe drumurile forestiere a peisajului sălbatic şi neatins încă de mâna omului datorită pericolului pe care îl reprezintă.

Pentru cei care doresc să plece în explorarea naturii pentru un astfel de peisaj, trebuie să ştie că traseul, în linii mari este următorul: se pleacă din Padiş, către poiana Ponor şi pârâul Ponor, după care drumul urcă, apoi iar coboară şi se merge pe drumul forestier unde se bifurcă zona: un drum o ia către Gheţarul Vârtop, celălalt către Glavoi – Casa de Piatră.

Pentru a străbate Valea Galbenei, traseul se continuă către Cantonul Glavoi (numit şi “La Grajduri”), drumul urcă pe o colină, iar drumul se continuă, pe la balcoane, către Cetățile Ponorului, unde se pot admira peisaje de nişte adâncimi extrem de mari.

Valea Galbenei133

Tot de la balcoane, drumul urcă câte o zonă de creastă, ca apoi să coboare până la Gheţarul Bortig. De la gheţar, se coboară cam 360 de metri sub nivelul văii şi se merge pe drum orizontal până la Izbucul Galbenei. Deşi Valea Galbenei începe teoretic de la Padiş, Cheile Galbenei încep cu adevărat de la Izbucul Galbenei.Tot aici, sunt şi cele mai frumoase peisaje din tot traseul, plin de jgheaburi, canioane mici, cascade, peşteri şi marmite inaccesibile.

Valea Galbenei11

De la Izbucul Galbenei, se poate coborî pe o derivaţie de drum, care dă deasupra apei şi de unde se pot admira cel mai bine marmitele scobite de timp în apă. Pentru a putea merge mai departe cu parcurgerea traseului, de la Izbuc, puteţi coborî cu ajutorul cablurilor fixate special pentru aşa ceva, până se ajunge la un ponor.

De aici, pe drum drept, traseul continuă până la o peşteră ce deschide drumul către o galerie subterană. Se coboară în subteran, se ajunge la apă, iar toate dau spre Cascada Evantai.

De la cascadă, traseul Valea Gabenei se continuă în jos, pe marginea apei, până se ajunge la altitudinea cea mai mică a văii, 750 m, după care se ajunge la podul Galbena. Apoi, se începe iar urcuşul şi, pe un drum drept, se va coborî către Poiana Florilor. Valea se termină în Poiana Florilor, unde drumul duce la peştera Focul Viu. De aici, se începe urcuşul pe vârful Piatra Galbenei, pentru ca apoi să reveniţi la Grajduri.

valea-galbenei.jpg

De descris este şi Izbucul Galbenei, deoarece este unul din locurile cele mai frumoase. Acesta este, efectiv, o porţiune de apă cu diametru relativ mic, maxim 8 metri, aflat la picioarele unui perete de stâncă.

Deşi la prima vedere pare un lac cu apă lăptoasă şi cu reflexe verzui, acesta este doar un ochi de apă în care se revărsa o cascadă cu debit mare. Râul de aici este apa care parcurge un traseu de cel mult 4 km şi care, la Izbucul Galbenei, formează râul Galbena.

Indiferent cât de greu ar fi, Valea Galbenei trebuie parcursă măcar o dată, deoarece este un loc spectaculos, în care puteţi descoperi câte lucruri minunate sunt în România. Este un loc fascinant, de unde veţi pleca mai liniștiți şi cu amintirea unei aventuri provocatoare, în care peisaje care îţi taie respiraţia se îmbină cu dificultatea traseelor montane.

Valea este, de asemenea, un loc de interes geologic și biologic, adăpostind diverse specii de plante și animale, unele dintre ele endemice acestei părți a Munților Apuseni. Aici, biodiversitatea și peisajul se combină pentru a crea un ecosistem complex și vibrant.

Pentru fotografii și pasionații de natură, Valea Galbenei oferă cadre ideale pentru fotografie. Fie că este vorba de un apus de soare peste crestele montane sau de jocul luminii prin frunziș, fiecare moment petrecut aici poate deveni o operă de artă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.