România oferă, indiferent de zona geografică, o sumedenie de atracţii turistice, printre care se află şi Valea Mariei. Dacă vizitaţi Țara Oașului, din municipiul Satu Mare, aveţi 44 de kilometri, iar din Baia Mare aproximativ 40, aflându-vă pe drumul naţional DN 19, care leagă Satu Mare de Sighetul Marmaţiei, în comuna Vama viraţi în prima intersecţie la stânga. Parcurgând aproximativ 2 kilometri, veţi intra într-un tărâm de basm: Pădurea de la Valea Mariei.
Pădurea de stejar, cu o vechime între 40 şi 140 de ani, rezervă vizitatorului un peisaj feeric, indiferent de anotimp. În această pădure, sunt amplasate două complexe de agrement care vă vor încânta. Primul este Complexul Pintea, un hotel de două stele cu 50 de locuri. Fiecare cameră este dotată cu baie proprie şi televizor. În cadrul complexului, veţi găsi un restaurant, bar, terasă, piscine cu apă termală, saună, jacuzzi şi o sală de fitness.
Dacă acest complex nu este pe gustul dumneavoastră, după ce aţi trecut de el, o luaţi la dreapta, urcaţi puţin pe drumul care şerpuieşte prin pădure şi ajungeţi la zona de agrement Valea Mariei. Aceasta va satisface gusturile celor mai pretenţioşi dintre turişti. De altfel, este bine ca, în anotimpul călduros, să vă faceţi rezervare cu cel puţin 10 zile înainte de a vă începe sejurul.
Hotelul de 3 stele Valea Mariei va pune la dispoziţie cea mai bună cazare din zona Ţării Oașului, având un total de 53 de camere. Restaurantul de 300 de locuri oferă o gamă variată de delicii din bucătăria românească şi internaţională; recomandăm să încercați celebrele boace oşeneşti.
Totodată, la parterul hotelului, se află un separeu de 14 locuri, salon mic dejun, bar de zi şi terasă cu 150 de locuri. În imediata apropiere a hotelului, este amplasat un teren de fotbal şi de tenis. Iarna, piscina interioară cu jacuzzi şi saunele uscate şi umede vă vor desfăta simţurile amorţite de frig. Aflându-vă în apa caldă, când afară ninge, plafonul din sticlă al piscinii vă va oferi un sentiment unic.
Zona este bogată în ape minerale, 11 izvoare de ape minerale indicate în afecţiuni reumatologice, endocrine, ginecologice, sistemului nervos periferic şi un izvor de apă termală. În perioada interbelică, Valea Mariei era una dintre cele mai importante staţiuni balneare din zonă, renumele ajungând chiar şi până la Budapesta şi Viena, baronul care avea zona aceasta având la acea vreme o linie de îmbuteliere a apei curative.
Din această suprafaţă restrânsă, izvorăsc 11 izvoare minerale diferite: izvoare aciduloase, sulfuroase, sărate, măloase şi cu sare Glauber. Izvoarele au fost analizate în perioada interbelică la laboratoarele din Budapesta. Analizele au arătat că aceste izvoare sunt unice în lume, borcutul, cum este cunoscut de localnici, fiind o apă deosebit de complexă în săruri şi oligoelemenți.
Din păcate, indiferența umană a dus la contaminarea unor izvoare. Totuşi, puteţi să consumaţi apa câtorva, unul aflându-se pe partea dreaptă cum intraţi în pădure. În partea de nord a zonei de la Valea Mariei, sunt amplasate două lacuri de agrement. Aici, pescarii profesionişti sau amatori vor fi întâmpinaţi de capturi record.
Pentru iubitorii de drumeţii cu bicicletă, propunem câteva trasee medii ca dificultate. Se porneşte de la hotel şi o luaţi la dreapta, ieşiţi din pădure şi vă îndreptăţi spre centrul depresiunii Oaș, spre localitatea Tur. Drumul aflat în stare relativ bună şi indicatoarele rutiere vă vor direcţiona înspre Negreşti Oaș. De aici, o luaţi la dreapta înspre localitatea Vama, unde o luaţi din nou la dreapta înspre Valea Mariei.
Întregul tur însumând 9 km, însă peisajul pe care îl veţi admira merită efortul depus. O altă variantă pentru iubitorii de drumeţii cu bicicleta ar fi cea spre Băile Puturoasa; vă întoarceţi înspre comuna Vama, traversaţi DN19 şi ajungeţi în centrul Vamei, urmaţi drumul forestier care urcă aproximativ până la altitudinea de 530 de metri.
În 6 km, veţi ajunge la vechile băi sulfuroare de la Puturoasa. Şi aici, din păcate, indiferența autorităţilor a lăsat urme, complexul aflându-se în paragină. Drumul de întoarcere este unul uşor acum, nu veţi mai pedala şi astfel vă veţi putea bucura din plin de panorama din faţă. Întorşi la hotel vă veţi înviora şi fortifica puterile la saună, jacuzzi şi piscină.
Din păcate, agenţiile de turism nu pun la dispoziţie turiştilor sejururi în această zonă. Pentru a putea vedea o altă ţară din propria patrie, sunteţi obligaţi să veniţi pe cont propriu. Intraţi pe internet, căutaţi cele două complexe pe paginile proprii de internet, convingeţi-vă de cele enumerate mai sus, vizionând galeriile foto şi alegeţi ofertă care vă mulţumeşte.
Nu uitaţi să faceţi o rezervare şi porniţi la drum. Indiferent că veniţi iarna sau vara, primăvara sau toamna, veţi face o incursiune în timp, pe un tărâm de mulţi uitat, dar de unde au izvorât cele mai adânci sentimente de admiraţie pentru această frumoasă zonă, însă fără a face rabat de la condiţiile de cazare sau de la posibilităţile de a petrece timpul liber.
Pe lângă valoarea istorică, Valea Mariei este recunoscută pentru biodiversitatea sa. Aici se pot observa specii rare de flori și plante, unele dintre ele protejate la nivel european. Vizitatorii pot participa la tururi ghidate pentru a învăța mai multe despre ecosistemul specific zonei.
În fiecare an, Valea Mariei devine gazda unui festival local care celebrează tradițiile și cultura Țării Oașului. Festivalul include demonstrații de meșteșuguri vechi, muzică populară și degustări de produse locale, atrăgând vizitatori din întreaga țară și din străinătate.