Vampirii au devenit destul de populari, in special dupa ce a fost lansata seria de filme “Twilight”, precum si alte seriale ce au ca subiect vampirii, cum ar fi “The Vampire diaries” sau “True blood”. Desi a existat intotdeauna o fascinatie legata de aceasta creatura mitica, numita “vampir”, exprimata atat in literatura, cat si in diverse forme de arta, filmele si serialele TV din zilele noastre au readus in prim planul imaginatiei noastre legenda vampirului.
Vampirul este o creatura despre care se zice ca se hraneste cu viata, viata fiind reprezentata de sange. La inceput, vampirul era descris ca avand o infatisare fizica intunecata, nu doar hainele sale fiind de culoare inchisa, ci si pielea sa. In ziua de azi, aceste creaturi mistice sunt descrise ca avand pielea palida, dar inca poarta imbracaminte inchisa la culoare. Multe culturi din intreaga lume au relatari despre vampiri. Istoricul Brian Frost chiar a spus odata ca vampirii si demonii exista in cultura omeneasca din toate timpurile.
Istoria existentei vampirilor ia o turnura deosebita incepand cu secolul XVIII. In acea vreme, multi oameni din vestul Europei au inceput sa raspandeasca povesti despre realitatea existentei vampirilor. Raspandirea acestor zvonuri si povesti despre vampiri a avut ca rezultat o isterie in masa. Oamenii au inceput sa fie foarte suspiciosi unul cu altul, si fiecare il suspecta pe celalalt ca ar fi vampir. Oamenilor care mureau, despre care se credea ca ar fi fost vampiri, li se infigea un tarus de lemn in inima, pentru ca acestia sa nu poata sa invie din morti si sa suga sangele oamenilor si animalelor. Uneori mortilor banuiti ca ar fi vampiri li se punea si o bucata mare de lemn in gura, inainte sa fie ingropati.
In 1819, un scriitor pe nume John Polidori a scos o povestire cu numele de “Vampirul”. Desi aceasta povestioara a fost populara printre cei care erau interesati de subiectul “vampir”, abia la lansarea cartii “Dracula” a lui Bram Stoker a inceput sa fie si publicul interesat si curios in legatura cu acest subiect. Aceasta carte a fost lansata in 1897. In ciuda faptului ca vampirii erau in continuare considerati fiinte demonice din cauza faptului ca sugeau sangele victimelor pentru a se hrani, multi oameni au dezvoltat o obsesie pentru aflarea a cat mai multor informatii in legatura cu vampirii.
Conform povestilor din folclor si mitologie, exista mai multe tipuri de vampiri. Vampirii mitologici erau considerati a fi reali in special in Epoca Medievala. Pe vremea aceea oamenii credeau ca un vampir are nevoie de sange pentru a-si sustine viata fizica si spiritul. Ei credeau ca vampirii sunt de natura demonica si ca acestia erau condusi de insusi Satana. Scopul lor se credea a fi sa imprastie raul pe fata pamantului. Se spunea ca daca vampirii nu aveau parte de sange, isi pierdeau nemurirea si erau condamnati pe vecie. De-a lungul istoriei, acest tip de vampir era cel mai popular si cel mai cunoscut.
Dintre toate tipurile de vampiri existente, vampirul energetic este cel mai intrigant. Acesta, in loc sa se hraneasca cu sangele oamenilor, se hraneste cu energia psihica si cu emotiile celor din preajma sa.
Vampirul energetic nu este nemuritor, ci este om in carne si oase, la fel ca ceilalti. Unii vampiri energetici fura energia si emotiile altora in mod constient, insa exista destui vampiri energetici care o fac in mod inconstient, fara sa-si dea seama. Multi mostenesc aceasta abilitate de a fura energia altora, insa se crede ca unii obtin aceasta capacitate prin meditatie sau chiar prin consumarea unor tipuri de droguri care modifica chimia creierului intr-un fel sau altul. Vampirul energetic este impartit la randul sau in doua categorii: “vampirul astral” si “vampirul magnetic”. Deoarece acest tip de vampir este considerat de catre unii a fi real, este vazut ca cel mai periculos dintre toate tipurile de vampiri.
Exista, de asemenea, oameni care cred ca poseda caracteristici vampiresti, numiti “Vampiri umani” sau “HLVs”. Acesti indivizi pot avea o nevoie bizara, sau un impuls de a se hrani sau a face lucruri pe care numai un vampir le-ar face. Indivizii care simt nevoia sa bea sange se numesc “Sanguinari”, iar cei care simt nevoia de energie emotionala se numesc “Vampiri psihici”. Acestia nu spun ca sunt nemuritori sau ca au puteri supranaturale, insa multi dintre ei sustin ca au simturile amplificate.
Ultima categorie de vampiri este cea a vampirilor sub forma de animale. Unele dintre animalele considerate a avea caracteristici vampiresti sunt reale, iar unele sunt creaturi mitologice. Printre acestea intalnim: chupacabra, care se hraneste cu sangele altor animale mai mici si chiar a copiilor mici, conform unor marturii; pasarile etiopiene ale mortii, care sunt similare liliecilor, dar mult mai mari decat acestia; liliecii vampir, destul de mici, care nu au nevoie neaparat de sange pentru a supravietui, dar au coltii ce ii face sa se asemene cu vampirii.
Istoria vampirilor este bogata in detalii si intriganta, fascinatia omului pentru aceasta creatura aratand multe dintre dorintele si fantasmele intalnite in epoci diferite.