Care sunt speciile de mamifere romanesti de vanat mare ce ii ademenesc pe vanatorii straini la noi in tara? Cerbii, ursii, mistretii sau lupii sunt cele mai cautate specii de la noi, avand in vedere ca acestea se gasesc in numar mare de exemplare in paduri si munti. Pentru vanatoarea de mamifere mari este insa nevoie de autorizatii  speciale care sunt obtinute de la sediul fondului de vanatoare sau de la Asociatia de Vanatori si Pescari Sportivi din Romania.

Ursul, cel mai de seama reprezentant din lista de vanat mare, aduce romanilor mandrie nationala si chiar la nivel global, pentru ca tara noastra detine cea mai mare populatie de ursi bruni din lume, cu un numar de peste 6.600 de exemplare. Ursii pot fi vanati in doua perioade, din octombrie pana in decembrie si din martie pana in mai. O zi de vanatoare de urs costa in jur de 270 de euro, iar un exemplar vanat se plateste cu cel putin 5.000 de euro.

Si mistretii se afla printre preferintele vanatorilor romani. Mamifere rezistente, mistretii sunt vanati la panda, pe dibuite sau la goana, deseori fiind utilizati si cainii de vanatoare, despre care se spune ca adauga savoare partidei de vanatoare. Vanatorii romani prefera mistretul inaintea altor animale de talie mare, poate si pentru ca cei mai cunoscuti dintre ei au propriile crescatorii de asemenea animale.  Mistretii pot fi vanati de la 1 august si pana la jumatatea lunii februarie.

Capriorii se afla si ei in lista de vanat mare, desi intr-o perioada numarul de exemplare din Romania scazuse foarte mult. Capriorii se gasesc cel mai adesea in lunca Dunarii, in padurile de munte din Carpati si in vai. Aceste mamifere sunt vanate la dibuit, prin panda sau la chematoare. Masculii se vaneaza legal de la jumatatea lunii mai si pana la jumatatea lui octombrie, iar femelele pot fi vanate de la inceputul lui septembrie si pana pe 15 februarie.

Si cerbul lopatar incepe sa isi mareasca numarul de exemplare romanesti. Asta nu inseamna insa ca nu este si predispus la vanat legal. Cerbii lopatari se adapteaza din nou la conditiile climaterice  romanesti si isi redobandesc anduranta. O sedinta de vanatoare de cerb il costa pe vanator 20 de euro, iar examplarele pornesc de la 1500 de euro, putand ajunge sa coste chiar si 10.000 de euro.

Cerbul lopatar mascul poate fi vanat legal intre 10 octombrie si 1 decembrie pentru trofeu, iar la femela si pui, vanatoarea legala are loc intre data de 1 septembrie si jumatatea lunii februarie. Cerbul lopatar poate fi vanat prin apropiere din caruta, la goana, la panda sau prin apropiat acolo unde se poate.

Ursul brun
Ursul brun

Din lista mamiferelor vanat mare nu lipseste cerbul carpatin. Aceasta specie se gaseste in general in munti, habitatul sau natural fiind restrans pe masura ce defrisarile au starpit copacii si padurile. Cerbii de la noi ating si acum insa greutati destul de mari, care aduc cinste in intreaga Europa, exemplarele putand atinge peste 250 de kilograme. Acestia sunt vanati la dibuit sau la panda, in functie de timpul pe care vanatorul il petrece studiind exemplarul.

Cerbul carpatin mascul este vanat intre 10 septembrie si 15 noiembrie pentru trofeu si pentru selectie de la inceputul lunii septembrie si pana la 31 decembrie. Femelele de cerb lopatar si viteii sunt vanati legal de la inceputul lui septembrie si pana la jumatatea lui februarie.

Si verminele se afla in lista de vanat mare din tara noastra, si la acest capitol gasindu-se recorduri mentinute de exemplarele romanesti. Din clasa verminelor fac parte lupii, vulpile, sacalii, pisicile salbatice si chiar linxul. O zi de vanatoare de vermine il costa pe vanator 15 euro, iar un exemplar de lup poate atinge peste 500 de euro. Cum aceste animale traiesc in haite, este ceva mai greu sa fie ales un exemplar pentru vanatoare.

Insa numarul de exemplare este mare, astfel ca aveti de unde alege. Daca in cazul lupilor si al vulpilor lucrurile stau mai bine, pentru pisicile salbatice si linx, regulile sunt ceva mai stricte, avand in vedere ca acestea se gasesc intr-un numar de exemplare mult mai mic. Vanatoarea legala a verminelor are loc in perioadele octombrie – decembrie si martie – mai.

Pentru a putea vana exemplare de vanat mare, aveti nevoie de autorizatii speciale, astfel ca si costurile unei partide de vanatoare vor fi mai mari. Cei bogati nu se supara insa si scot din buzunare mii de euro pentru a avea parte de o partida de vanatoare pe cinste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.