Variete-ul este un spectacol din categaria celor considerate “usoare”, de varietati, bazat pe scheciuri, dansuri, cantece, cuplete, acrobatii etc., toate menite sa binedispuna publicul. Cabaretul este denumirea unui asemenea spectacol  desfasurat, de regula, intr-o anumita locatie (club de noapte, restaurant) unde exista scena special amenajata, care sa permita prezentarea momentelor artistice si care sa poata fi vazuta, cu usurinta, de catre public. Denumirea “cabaret” vine dintr-un cuvant olandez care inseamna “incapere in care se servesc bauturi”, adica un spatiu placut, intim, amuzant. Termenul “revista” (spectacol de revista) se refera la scenete comice si satirice, inspirate din evenimente sau de personalitati publice.

Inceputurile variete-ului

Variete
Variete

Primele mari spectacole de variete au aparut in Franta secolului al XIX-lea, in perioada cunoscuta sub numele “Belle Epoque” (o perioada de pace, optimism si prosperitate) , fiind accesibile (ca pret) tuturor categoriilor sociale, motiv pentru care au devenit, rapid, foarte populare. “Le Chat noir” (“Pisica neagra”) si “Folies Bergere” erau cele mai cunoscute. Primul a fost infiintat, in 1881, de Rodolphe Salis, la Montmartre (cartier al Parisului foarte cunoscut si frecventat de artisti, doamne de societate, bancheri, intelectuali, turisti etc.). Acest variete nu a avut o viata prea lunga, in 1897 inchizandu-si portile, din ratiuni financiare, dar si pentru ca incepuse sa fie perceput ca un gen de spectacol vulgar.

“Folies Bergere” a fost un variete (teatru, music-hall, revista) mai longeviv, tinandu-si spectacolele si dupa 1900, pana in anii 1935-1936, perioada cunoscuta in lumea artistica sub titulatura de “anii nebuni”, simbolizand viata mondena pariziana, foarte trepidanta si colorata. Cel care si-a lasat amprenta asupra spectacolelor de cabaret  de la “Folies Bergere” a fost Paul Derval. Datorita lui, dupa al Doilea Razboi Mondial, “Folies Bergere” a devenit cel mai cunoscut spectacol de revista din lume. Acest variete exista si astazi, din 2011 fiind cumparat de Grupul Lagardere, cu noua milioane de euro.

Cabaretul Moulin Rouge

Cabaretul Moulin Rouge, Foto: travellingeurope.wordpress.com
Cabaretul Moulin Rouge, Foto: travellingeurope.wordpress.com

“Moulin Rouge” (“Moara Rosie”) este cel mai cunoscut cabaret al tuturor timpurilor. Cladirea in care se tineau spectacolele a fost construita, in Montmartre,  in 1889, din initiativa lui Joseph Oller si a lui Charles Zidler (acesta din urma fiind deja proprietarul celebrei sali de spectacole Olympia). Ambii erau oameni de afaceri si stiau foarte bine gustul parizienilor, precum si dorinta multora de a putea frecventa un loc public, fara inhibitii, cu o lume pestrita, de la mici functionari, artisti, la femei elegante si misterioase. Stilul si numele acestei sali au fost imprumutate ulterior de cabarete din lumea intreaga (inclusiv din Bucuresti).

Succesul cabaretului de la “Moulin Rouge” a fost adus, in primul rand, de dansul pe care toata lumea il cunoaste sub denumirea de “French Cancan”, executat in ritm rapid, de catre dansatoare imbracate provocator, fapt putin obisnuit la vremea aceea. Se adauga, la acesta, sala spectaculoasa, cu posibilitatea schimbarii continue a decorurilor, serile cu sampanie, buna dispozitie, atmosfera boema etc. La vremea inceputurilor, nelipsit de la “Moulin Rouge” era celebrul pictor Toulouse Lautrec, care a prins, in unele dintre tablourile sale, imagini ale acestui loc, si tot el a realizat o vreme afisele care au asigurat cabaretului o notorietate rapida si internationala.

Au fost si momente mai putin glorioase la “Moulin Rouge”. La un spectacol din 1927, dansatoarele trebuiau sa iasa din niste torturi enorme, sa cante si sa danseze. Crema risipita pe podea a facut ca acestea sa alunece incontinuu, cazand si ridicandu-se, pana la sfarsit, ceea ce a fost o adevarata catastrofa.

Edith Piaf alaturi de Yves Montand, Foto: ilblogdichiaraoscura.blogspot.com
Edith Piaf alaturi de Yves Montand, Foto: ilblogdichiaraoscura.blogspot.com

In 1944, in timpul razboiului, cu cateva zile inainte de eliberarea Parisului, aici a cantat inconfundabila Edith Piaf, alaturi de Yves Montand. Au sustinut spectacole de variete la “Moulin Rouge” si alti artisti, monstri sacri ai scenei, precum Charles Aznavour, Fernard Raynaud, Bourvil etc.

In zilele noastre, variete-ul de la “Moulin Rouge” se bucura de acelasi succes. In 2009, a sustinut un spectacol impresionant la Carnavalul de la Rio, din Brazilia. In 2012, cabaretul implineste 123 de ani. Despre acesta istorie s-au scris nenumarate carti si s-au facut filme documentare.

In spectacolele de la “Moulin Rouge”, la care ajung, in medie, 600 000 de spectatori pe an, in fiecare seara, pe scena, aflandu-se in jur de 100 de dansatori, dupa anul 2000, au evoluat si trei romani, fosti balerini la Opera Romana din Bucuresti, plecati in strainatate in cautarea unei vieti mai bune. Si au reusit. Sunt unii dintre cei mai buni, in conditiile in care regulile sunt foarte stricte (antrenamente, performanta, program riguros, aspect impecabil etc.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.