Vaticanul – cel mai mic stat independent din lume, este situat in nord-vestul Romei (capitala Italiei) si are o suprafata de numai 44 ha.
Statul papal, inconjurat de un zid, creeaza o atmosfera magica, da impresia unei fortarete secrete. Gradinile lui (rareori vazute de straini) ocupa o treime din suprafata sa. Aici se afla conducatorul spiritual – Papa. Are propriul guvern, secretarul de stat este cardinalul Tarcisio Bertone. Intrarea este controlata strict (pentru siguranta papei), nimeni nu trece de poarta fara un permis special. Aici lucreaza cca. 1700 de angajati (din care 500 locuiesc intre zidurile sale), si doar un sfert au pasaport de Vatican. In interior, toate camerele sunt pazite, are propriile magazine, o posta, o farmacie si chiar o benzinarie.
Sfantul Scaun isi numeste propriii ambasadori (numiti ,,nunzio”) in toata lumea. O audienta la Sfantul Parinte e privita de multi credinciosi ca fiind un privilegiu. Fiecare vizitator primeste in dar un mic obiect religios (binecuvantat de Papa). Acesta primeste foarte putini oameni, dar el vorbeste mai multor mii, prin postul de radio si televiziune de la Vatican. Papa Pius al XI-lea (pasionat de stiinta) a considerat ca undele radio sunt o modalitate de a ajunge la restul lumii si in 12 februarie 1931 l-a chemat pe omul care a inventat radioul, Guglielmo Marconi, rugandu-l sa organizeze postul de radio Vatican. Primul mesaj al Papei a fost emis in latina si transmis in toata lumea.
Fiind centrul spiritual al lumii, statul papal atrage numerosi pelerini de pretutindeni. Catedrala Sf.Petru, din Piata cu acelasi nume, reprezinta motivul principal pentru toti crestinii de a veni aici in pelerinaj – ei au credinta ca marele martir Sf.Petru este ingropat aici (acesta a fost crucificat in apropiere de aceste locuri, de imparatul roman Nero). Catedrala este o lucrare de arta unica, faimosul dom este decorat cu mozaicuri realizate de marele artist Michelangelo, si alti pictori si sculptori renascentisti.
Vaticanul produce mozaicuri inca din sec al IV-lea (mici bucati de sticla, unele facute cu aur pur). Aici sunt atat de multe lucrari de arta, incat nu se cunoaste numarul exact (noi picturi si sculpturi, diferite obiecte de arta, fiind mereu comandate). Lucrarea lui Michelangelo ,,Pieta”, cea mai faimoasa din Catedrala Sf.Petru, e lucrata (in jurul anului 1498) dintr-un singur bloc de marmura de Carrara (cea mai buna marmura din lume, inca de pe vremea romanilor). Un numar de 140 de statui de sfinti sunt plasate in varful colonadelor din jurul Pietei Sf.Petru (proiectata de artistul baroc Bernini).
Toate arhivele (cu diferite documente ce redau domnia papilor) sunt pastrate intr-un mediu controlat si prezinta trecutul Vaticanului. Multe nu au fost catalogate inca, iar multe dateaza chiar din sec. IX-lea. Unele documente, redactate de papi catre ,,nunzio” (ambasador papal), trebuie sa ramana secrete (constituie posta diplomatica a Vaticanului). De mare valoare sunt documentele originale din procesul din 1633, al lui Galileo Galilei (el a inventat telescopul si a dovedit ca Pamantul se misca in jurul Soarelui). Galileo spunea: ,,Scriptura a fost scrisa pentru a ne invata cum sa urcam la Ceruri, nu cum merg Cerurile.”
Vaticanul are un alt telescop modern in Arizona (pentru a cerceta implozia stelelor). Observatorul Vaticanului este la Castelul Gandolfo (palatul de vara al Papei). Unele cladiri dateaza din vremea romanilor – intretinerea si restaurarea lor se face constant, printre care renumita Capela Sixtina. Intretinerea cladirilor, statuilor, frescelor, si a fabuloaselor colectii de arta din muzee necesita o mare cheltuiala.
,,Casina” – gradina Pepei Pius IV este locul ideal (vara) pentru concerte, dineuri. Pentru a privi fiecare lucrare din galeriile de arta din Vatican, s-a estimat ca ar fi nevoie pentru toate, de cativa ani. Sub galerii, sunt atelierele de restaurare, unde lucrarile sunt in atentia artistilor (cu talente unice). Toate obiectele din depozite combina arta si istoria. Uriase tapiterii create pentru Capela Sixtina au fost proiectate de Rafael.
Muzeele Vaticanului sunt alcatuite din 10 colectii la care se adauga Capela Sixtina si apartamentele papale (Rafael a decorat apartamentele Papei Iulius II intre 1508-1524, Pinturicchio a pictat frescele din apartamentele Familiei Borgia, intre 1492-1495 la dorinta Papei Alexandru VI). Printre exponate se remarca: ,,Schimbarea la fata” (opera lui Rafael), ,,Capela lui Nicolae V” (cu fresce multicolore, executata de Fra Angelico intre 1447-1450), ,,Coborarea de pe cruce” (opera lui Caravaggio), sculptura ,,Laocoon”, pictura ,,Sf.Ieronim” (creatia lui Leonardo da Vinci), plafonul pictat de Michelangelo din ,,Capela Sixtina” etc.
Primele masini construite manual (folosite de papi) sunt pastrate intr-o stare intacta – este renumit primul papamobile. Garda Elvetiana, corpul de paza personal al Papei, are o importanta foarte mare. Pentru a face parte din garda, este nevoie de un devotament total, gardienii sunt recrutati din Elvetia (pentru minim doi ani).
Toate gesturile si hainele papei au un inteles simbolic (culoarea hainelor, cand poarta mitra, ,,zuchetto”, totul este planificat exact). Sunt multe accesorii frumoase, printre care: un toiag (realizat special pentru papa) foarte usor, cu un bat din aluminiu (gol pe dinauntru) si capatul din argint in forma de cruce. Acesta are o semnificatie aparte – cand papa vorbeste tinand in mana toiagul, el vorbeste in calitate de ,,pastor”.
Culoarea hainelor e dictata de calendarul religios, sunt haine specifice folosite in timpul festivitatilor. Fata publica a bisericii, plina de lux (specifica Vaticanului) face lumea sa privesca in inima catolicismului. Vaticanul reprezinta o organizatie uriasa (care a supravietuit timp de 2000 de ani, mai mult decat orice alta institutie umana) care trimite un mesaj spiritual catre toate colturile lumii.