Vechiul cimitir evreiesc din Praga, Republica Ceha, se afla in Josefov, mai cu seama intr-o regiune locuita de evrei. Inainte, pe acest loc se afla un cimitir care se numea Gradina Evreiasca, acesta fiind descoperit in urma unor lucrari arheologice. In sfarsit, trebuie sa stim, inainte de toate, ca Praga a fost un oras care, candva, avea o comunitate evreiasca destul de mare, mai precis incepand din secolul al XII-lea si pana spre sfarsitul secolului al XIX-lea, atunci cand o mare parte a cartierului evreiesc a fost demolata de autoritatile municipale. Motivul demolarii a fost de-a dreptul penibil, autoritatile luand aceasta decizie revoltatoare pentru a face loc unor case de inchiriat cu patru etaje, in stil Art Nouveau.
Mai mult decat atat, autoritatile au mai invocat un alt motiv, sustinand ca au luat aceasta hotarare de a demola si a construi case in stil Art Nouveau pentru a-i oferi orasului Praga un aspect mai cosmopolit, respectiv mai ingrijit. Aceasta decizie a ramas in istorie drept inca una dintre multele hotarari menite sa-i umileasca pe evrei. Plus, nu trebuie sa omitem ca populatia evreiasca din Praga, si asa diminuata, a fost aproape eliminata de Holocaustul din al Doilea Razboi Mondial.
Din aceasta cauza, putine mai erau familiile care ramasesera sa locuiasca aici in era comunista. Din fericire insa, de la reformele democratice din anul 1989, populatia evreiasca a inceput sa creasca simtitor. Chiar si asa, se spune ca, in prezent, cel mai probabil, nu locuiesc in Praga mai mult de 3000 de evrei. In fine, vechiul cimitir evreiesc din Praga se afla in inima cartierului Josefov, care in trecut era situat la nord de piata centrala a orasului vechi.
Folosit inca de pe la mijlocul secolului al XV-lea (cel mai vechi mormant dateaza din anul 1439), pana in anul 1787, cimitirul inconjurat de ziduri, partial umbrit de pomi stufosi si acaparatori prin crengile lor, este plin pana la refuz in adevaratul sens cu pietre de mormant purtand inscriptii, aproape sterse, in limba ebraica. In aceste conditii, trebuie sa remarcam ca, totusi, numarul de oameni inmormantati aici depaseste cu mult cele aproximativ 12000 de pietre de mormant. Ba chiar, avand in vedere ca suprafata cimitirului nu putea fi extinsa, in el a fost adus pamant, noile morminte fiind amenajate peste cele vechi.
Pietrele de mormant mai vechi sunt din gresie, iar cele mai noi din marmura alba sau roz si par a fi asezate una peste alta. Aceasta imagine este, de cele mai multe ori, asemanata cu cea a cristalelor dintr-o grota, ingramadite unul peste altul. Ba, mai mult decat atat, vechiul cimitir evreiesc din Praga este cunoscut si datorita unei personalitati inmormantate aici. De pilda, mormantul rabinului Low, datand inca din secolulul al XVI-lea, se afla in vechiul cimitir evreiesc din Praga. Rabinul Low este considerat creatorul legendei Golemului.
Printre mormintele altor personalitati, le mentionam pe cele ale matematicianului David Gaus si al lui Mordechai Maisel. Acesta din urma a devenit cunoscut ca fiind primul evreu care a extins in mod semnificativ cartierul evreiesc. In sfarsit, vechiul cimitir evreiesc din Praga, Republica Ceha, este de-a dreptul emotionant, conferind intregii zone o atmosfera de tihna si pace. Cimitirul este, totodata, un memorial extrem de important al comunitatii evreiesti din secolele trecute, ramanand, daca vreti, un ecou al suferintelor si, in definitiv, al vietii evreilor. Turistii interesati trebuie sa stie ca acest cimitir este deschis publicului in fiecare zi, putand fi gasit aproape de cele cinci sinagogi ramase in Praga si de Muzeul Evreiesc, iarasi, un obiectiv turistic graitor si foarte interesant.
Insa vechiul cimitir evreiesc din Praga a devenit cunoscut, in special printre conspirationisti, pe fondul aparitiei unor detalii ce au aruncat, intr-un final, asupra acestui loc un val de mister. A aparut informatia, daca poate fi numita astfel, potrivit careia in acest loc ar fi fost create Protocoalele inteleptilor Sionului, o brosura care ar curprinde planurile de dominatie mondiala ale evreilor. Totodata, se mai spune ca in vechiul cimitir evreiesc din Praga s-ar intalni si inteleptii Sionului. S-au scris nenumarate carti despre acest subiect, una dintre cele mai celebre lucrari apartinandu-i scriitorului Umberto Eco, Cimitirul din Praga, carte care, de altfel, trateaza acest subiect.