Home Călătorii Obiective turistice din România Vechiul han Vulturul Negru – poveste istorică în Baia Mare

Vechiul han Vulturul Negru – poveste istorică în Baia Mare

0

Vechiul han Vulturul Negru este unul dintre cele mai importante monumente istorice din Baia Mare, fiind amplasat chiar în centrul oraşului. Cel mai probabil, numele său a fost dat de la blazonul pe care îl avea familia Habsburg.

Nu se ştie exact când a fost construit hanul, însă câteva documente găsite recent arată ca acesta funcţiona în anul 1736, fiind folosit de către cei care treceau prin Baia Mare şi de către cei care participau la târgurile ce se desfăşurau aici.

Pe lângă camerele pentru cazare, hanul punea la dispoziţie şi un restaurant, dar şi saloane pentru petreceri, în care oaspeţii se puteau relaxa jucând cărţi, popice sau făcând alte activităţi.

Vechiul han Vulturul Negru a aparţinut întotdeauna de oraş, însă autorităţile obişnuiau să-l arendeze pe o perioadă de un an, cu condiţia ca cei care îl preluau să aibă grijă de clădire şi să le ofere oaspeţilor numai marfă de calitate. S-a mai întâmplat ca aceste condiţii să nu fie îndeplinite de arendaşi, iar aceştia a trebuit să suporte consecinţele, adică să fie arestaţi şi închişi.

Iniţial, Vechiul han Vulturul Negru a fost o construcţie din lemn, pe un singur etaj. Bucătăria avea un cuptor în care se pregăteau bucăţele pentru oaspeţi, iar cârciuma dispunea de mese şi bănci realizate din lemn şi stejar.

Condiţiile de cazare nu erau deloc ridicate, ba chiar cei care poposeau aici trebuia să doarmă pe paturi umplute cu paie. Din cauza aceasta, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, cei care ajungeau în oraş se îndreptau, mai degrabă, spre celălalt han, Cerbul de Aur.

În anul 1783, îngrijorat de faptul că Vechiul han Vulturul Negru nu mai este atât de prosper, sfatul orăşenesc a luat hotărârea să se construiască o clădire cu camere care să fie lipită de han.

A fost angajat constructorul Janos Gaspar Huzel care a reuşit să îşi îndeplinească sarcina în doar un an. În anul 1802, hanul a căpătat forma care se poate vedea şi astăzi – a fost etajat şi i s-au adăugat elemente neoclasiciste.

În anul 1870, în urma unor lucrări de restaurare, Vechiul han Vulturul Negru şi-a schimbat stilul arhitectural în neorenascentist (sau eclectic istoricizant). Câţiva ani mai târziu, hanul a trecut din nou printr-o perioadă în care condiţiile de cazare nu erau corespunzătoare vremurilor moderne prin care trecea oraşul. Astfel, s-a luat decizia ca hanul să devină sediu pentru Primărie şi tot în acelaşi an, 1925, i-a fost adăugată o casă, în est.

Începând cu anul 1950, în han, s-a mutat Judecătoria şi apoi Oficiul de Cadastru. Douăzeci de ani mai târziu, Primăria şi-a mutat sediul şi au rămas în Vechiul han Vulturul Negru restul oficiilor. Ultimul proiect de restaurare a clădirii a avut loc în perioada 2003-2004 când tot centrul istoric al localităţii a fost supus unei reabilitări. Astăzi, în han, funcţionează un centru de afaceri.

Arhitectura hanului Vulturul Negru reflectă influențele stilistice ale perioadei sale de construcție, cu ornamente specifice și structuri care evocă eleganța și măreția trecutului. Fiecare colț al clădirii spune o poveste a nobililor și călătorilor care au trecut pe aici, lăsând în urmă ecouri ale vieților lor.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version