Veverița uriașă indiană (Ratufa indica) este o adevărată minune a pădurilor tropicale din India și Asia de Sud-Est.
Veverita uriasa indiana (Ratufa indica) traieste in regiunile cu paduri tropicale din sudul Asiei, in India si Sri Lanka. Unele exemplare apar in Asia de Sud-Est, in Indochina si insulele Arhipelagului Malaezian.
Caracteristicile fizice ale veveriței uriașe indiene
Este o specie foarte rara care se remarca prin marimea ei, ca a unui jder, de cca. 30-40 cm. Interesanta este coada foarte lunga, de cca. 35-60 cm, acoperita cu blana stufoasa, de culoare neagra, cu varful albicios. Corpul veveritei este robust, acoperit cu blana de culoare maro-roscata pe spate si laterale, neagra pe umeri si partea posterioara a spatelui si crem pe partea ventrala.
Capul este mic, cu botul ascutit, pe buza superioara are cateva perechi de vibrize, de culoare mai inchisa, ochii sunt mari, cu irisul de culoare inchisa, urechile mici si rotunde, acoperite cu blana cu fire de par mai lungi. Pe cap prezinta o pata caracteristica, de culoare maro-inchis, in rest in aceasta zona blana este crem-deschis.
Membrele sunt de culoare neagra pe partea posterioara si crem pe partea anterioara, cu cele din fata isi tine hrana preferata in timp ce o consuma, sprijinindu-se pe membrele din spate si coada.
Habitatul și distribuția geografică
Veverita uriasa indiana este o specie exclusiv arboricola, erbivora si diurna, care se catara cu usurinta in copaci, foarte rar coboara pe sol. O singura veverita isi face mai multe cuiburi, pe ramurile cele mai inalte ale copacilor. Acestea au forme globulare si sunt construite din crengi si frunze.
Dieta și comportamentul alimentar
Cand se simte amenintata este capabila sa faca salturi de cca. 6 m dintr-un copac intr-altul. Cel mai de temut pradator al ei este leopardul, dar este vanata si de pasarile de prada. Hrana sa consta din fructe, insecte, nuci, scoarta de copac, muguri, ramuri, oua de pasari, etc.
Reproducerea și creșterea puilor
Traieste solitar dar si in perechi, mai ales in perioada de reproducere. Puii apar in lunile martie-decembrie. La nastere puiul are lungimea de 27 cm, cantareste cca. 74 g, iar la maturitate ajunge la 1,5-2 kg.
Veverita uriasa indiana este vioaie, grijulie, in continua miscare, agatandu-se cu viteza de trunchiurile cele mai netede ale copacilor, cu mare siguranta datorita ghearelor ascutite si lungi de la degete.
Se fixeaza de scoarta copacului cu toate cele patru picioare deodata, face sarituri succesive rapide, astfel incat da impresia ca aluneca pe trunchi in sus, sau se catara fara intrerupere. Coada sa are un rol foarte important in mentinerea echilibrului, in lipsa ei veverita nu ar putea executa sarituri nici pe jumatatea distantei pe care reusea sa sara inainte.
Veverita uriasa indiana face parte din ordinul Rodentia, familia Sciuridae. Situatia acestei specii este vulnerabila, numarul de exemplare fiind relativ mic.
Amenințările și starea de conservare
Veverița uriașă indiană este o specie vulnerabilă, afectată în principal de pierderea habitatului. Defrișările masive și extinderea terenurilor agricole reduc considerabil suprafețele de pădure necesare pentru supraviețuirea acestei specii. În plus, vânătoarea ilegală pentru blana sa și capturarea pentru comerțul cu animale de companie au dus la scăderea numărului de exemplare în sălbăticie. Eforturile de conservare includ protejarea habitatelor naturale și educarea comunităților locale privind importanța acestei specii pentru ecosistemul forestier.
Video – Veverita uriasa indiana (Ratufa indica):